Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
De basisschooltijd vliegt voorbij en het einde van de basisschool nadert. Het was toch nog maar gisteren dat je je kind afzette in de kleuterklas? Nu zwaai je haar of hem bijna uit naar de brugklas. Een grote verandering, van het vertrouwde klasje naar een nieuwe omgeving en een geheel nieuw onderwijssysteem. Hoe kun je je kind voorbereiden op de middelbare school? We helpen je op weg:
Wat zijn de verschillen tussen basisschool en middelbare school?
Wat kan je kind verwachten op de middelbare school? Voordat je kind daadwerkelijk de eerste dag op de middelbare school beleeft, is het fijn om het samen te hebben over wat te verwachten. Een middelbare school is een groot verschil met wat je kind gewend is: meer vakken, niet meer één leerkracht, maar voor elk vak een andere docent, een nieuwe klas en dus nieuwe vrienden, toetsen en zelf je agenda bijhouden en leren plannen. Wat gaat er veranderen op de middelbare school? Hoe verschilt het van de basisschool?
Natuurlijk hoeft je kind niet alles alleen te doen, en het is fijn als je haar of hem alvast kunt voorbereiden. Zeker het zelf plannen van huiswerk en leren voor toetsen kan een uitdaging zijn. Op de basisschool is daar al een basis voor gelegd, maar je kind krijgt op de middelbare school steeds meer verantwoordelijkheid en moet meer zelf gaan doen. Hulp bij het plannen van huiswerk is aan te raden.
Begin al in groep 7 met oriëntatie
Open dagen op scholen zijn dé gelegenheid om je kind te laten kennismaken met de middelbare school. Als het kan, ga dan samen met je kind al in groep 7 beginnen met het bezoeken van openbare dagen van middelbare scholen. Dat geeft rust en dan hoeft je kind niet al heel snel een definitieve keuze te maken. In groep 8 kun je dan samen nog een keer gaan om de keuze te bevestigen, of juist te veranderen.
Bezoek meerdere scholen, maar niet te veel
Laat je kind een keuze maken op basis van het bezoeken van twee of drie scholen. Meer is niet nodig, dan wordt de keuze te lastig. En ook al heeft je kind ogenschijnlijk al een keuze gemaakt (want papa of mama ging naar die school, of dat ene vriendje), het is goed om ook een school van tweede en eventueel derde keuze te bezoeken. Zo krijgt je kind enerzijds een beeld van hoe verschillende scholen kunnen zijn en kan een keuze toch anders uitpakken, anderzijds is misschien de kans dat je kind niet op die ene school toegelaten wordt. Dan is het goed dat er een tweede school achter de hand is.
Bespreek samen, maar laat je kind een eigen keuze maken
Samen open dagen bezoeken is een goede start voor het voorbereiden op de middelbare school. Ik kan me voorstellen dat je graag mee gaat met je kind om ook een indruk te krijgen van de scholen die voor jullie op het lijstje staan. Voor je kind is het indrukwekkend om ineens in zo’n grote school rond te lopen. Probeer tijdens de open dag jouw mening achterwege te laten, maar laat je kind zelf voelen en ervaren. Bespreek na het bezoek wat jullie hebben gezien en gedaan: Wat vond je kind ervan? Welke indruk heeft het gekregen? Wat was wel leuk en wat niet? Kan je kind op basis van deze open dag al een keuze maken of heeft het meer tijd (of open dagen) nodig?
Richt een eigen studeerplek in
Maak plek op de slaapkamer van je kind om huiswerk te kunnen doen. Een stoer bureau, planken erboven voor boeken, lades voor schoolwerk en schoolspullen en een goede bureaustoel voor alle toekomstige avonden studeren en huiswerk maken. Zorg dat er niet zo veel afleiding in het zicht staat en houdt het bureau vrij van speelgoed en andere prullaria. Misschien staat er al een fijn bureau op de kamer van je kind, in dat geval is samen een ‘klaar-voor-de-middelbare-school-opfrisbeurt’ heel leuk om te doen.
Schoolspullen kopen
Een van de leukste onderdelen van het voorbereiden op de middelbare school; eigen schoolspulletjes kiezen. Weet je nog, toen je zelf vroeger iedere zomervakantie op de schoolafdeling van de V&D rondstruinde voor nieuwe schoolspullen? Of doe ik nu een ‘oma vertelt’? Hoe dan ook, een van de leukste dingen om samen te doen is schoolspullen uitzoeken. Tegenwoordig kun je alles online bestellen, dat is wel zo handig, maar… Het leukst is om samen schoolspullen te kopen in een fysieke winkel, denk aan een nieuwe schooltas, schriften, een etui, agenda en kaftpapier.
Voorbereiden op de middelbare school: nieuwe kleding
Voorbereiden op de middelbare school betekent in meerdere opzichten voorbereiden op een nieuwe fase. Je kind zal veel meer alleen doen, jouw rol wordt steeds kleiner. Er zullen nieuwe vrienden(groepjes) worden gemaakt, er komen een grote veranderingen in brein en lichaam (hallo puberteit!) en je kind zal ongetwijfeld ook een eigen/andere stijl van kleding ontwikkelen. In ieder geval zullen de Ninjago-shirts en dierenprints (auw) gauw passé zijn. Misschien vind je kind het prettig om een paar nieuwe sets kleding te kopen waar zij of hij zich prettig en zelfverzekerd in voelt die eerste week op de middelbare school
De eerste dag op de middelbare school
Die eerste dagen op de middelbare school zijn het allerspannendst natuurlijk. Het is fijn als vóór die eerste dag alles klaar is en je kind zich goed voorbereid voelt. Help je kind vooraf met het kaften van de boeken, zorg dat de fiets in orde is en dat alle schoolspullen in huis zijn. Help de eerste tijd met hoe laat je kind moet opstaan en wegfietsen, zodat hij of zij op tijd op school kan zijn.
Hulp voor jouw kind op de middelbare school
Informeer vooraf of er op de toekomstige middelbare school van je kind bepaalde mogelijkheden zijn voor begeleiding. Of dat nu gaat om studiemogelijkheden, maar ook begeleiding op psychosociaal gebied, wat te doen bij pesten, begeleiding met huiswerk of andere zaken. Het is handig om nu al te weten waar je terecht kunt als het nodig mocht zijn.