Tijdens de zomermaanden houden velen van ons van openlucht barbecues of wandeltochten. Maar het buitenleven heeft ook een schaduwzijde. De aanwezigheid van teken in de nabijheid kunnen heel wat narigheid bezorgen. In dit artikel 'Tekenbeet bij je kind, wat te doen' lees je hoe je dit kan voorkomen en wat je moet ondernemen bij een beet van een teek bij je kind. In dit geval is voorkomen dan te genezen meer dan een goede raad.

Waarom piekeren over een tekenbeet?

De grootste bekommernis is het gevaar van overbrenging van een door teken overdraagbare ziekte. De ziekte van Lyme staat al een heel tijdje in de schijnwerpers met verschrikkelijke verhalen. Bij een kind kan deze infectie een auto-immune ontsteking van de hersenmassa veroorzaken. In het medisch vakjargon ook wel PANS genaamd. Dit is de afkorting van het Engelse Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Syndrome. Kinderen met PANS ontwikkelen een plotseling begin van angsten, angstgevoelens, woede, bedplassen. Een infectie zoals Lyme kan een auto-immune reactie in de hersenen veroorzaken met neuro-psychiatrische symptomen. Een van de eerste stappen is als ouder ervoor te zorgen welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen als je kind door een teek wordt gebeten.

Preventie is de sleutel

Je kan best dit stappenplan volgen om een tekenbeet te voorkomen. Hieronder ontdek je een kleine handleiding onder het motto: Tekenbeet bij je kind, wat te doen?

Blijf in het midden van goed betreden paden

Teken leven graag in hoge grasvelden en springen op je huid, terwijl je scheert tegen het gewas of op een boomstam onder een boom gaat zitten wanneer je wil afkoelen. Blijf attent en zorg ervoor dat je kind niet afdwaalt in hoge grasrijke of struikachtige natuurlandschappen. Het is echt niet het moment om het goed betreden pad te verlaten! De grootste fout die je kan maken, hoewel het heel verleidelijk is.

Draag de juiste kleding en op de juiste manier

Teken kunnen onder je korte broek of in je shirt kruipen om een warme mooie plek te vinden. Het kan misschien heel vreemd klinken, maar het beste is een lange broek en lange mouwen te dragen. Het liefst je shirt in de broek steken zodat er nauwelijks toegangspunten mogelijk zijn. De broek in de sokken stoppen is een andere preventieve maatregel. Lichtgekleurde kleding helpt je met één oogopslag de eventuele teek op te sporen.

Voer regelmatig controles op teken uit

Als een teek gebeten heeft en hoe eerder je de teek hebt gevonden, hoe minder tijd dat die heeft om zijn speeksel door te geven. Een tekenbeet is gevaarlijk als die besmet is met de bacterie Borrelia die de ziekte van Lyme verspreidt. Het is wel zo dat een beet van een teek niet meteen betekent dat je de ziekte van Lyme krijgt. Hoewel het niet helemaal duidelijk is hoe lang een teek moet ingesloten zijn om een infectie over te brengen, is het duidelijk dat hoe langer een teek is bevestigd op de huid van het lichaam van je kind, hoe groter het risico van overdracht is. Oorspronkelijk werd altijd gedacht dat de teek zich meer dan vierentwintig uur zich op het lichaam moest genesteld hebben om Lyme over te brengen, maar recent uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat slechts een paar uur voldoende kan zijn. Vroegtijdige detectie en verwijdering van teken is de sleutel tot het voorkomen van de ziekte van Lyme.

Was de kinderkleding in warm water

Terwijl je op pad bent met je kind, neem je ruimschoots de tijd om op terugkerende vaste tijden het lichaam van je kind na te checken. Controleer zorgvuldig achter en in de oren van je kind, de achterkant van de nek, haarlijn en haal je vingers door de hoofdhuid van je kind. Kijk onder de kraag van de shirt en onder de oksels. Zoek ook in de snit van de broek. Vergeet niet dat de teek niet groter is dan de grootte van een maanzaad. Als je éénmaal thuis bent, neem je de kinderkleding uit en was meteen in warm water. Neem onmiddellijk een warme douche om teken weg te wassen.

Inspecteer je huisdieren op teken

Huisdieren kunnen teken in huis binnenbrengen als ze buiten hebben gespeeld. Ze kunnen ook de ziekte van Lyme hebben opgelopen. Zorg ervoor dat je een grondige controle uitvoert nadat je je hond hebt meegenomen voor een wandeling of als ze in de tuin hebben gerend.

Controleer je rugzakken

Was indien mogelijk de rugzakken of doe op zijn minst een grondige inspectie en schud alles eruit.

Wat te doen als je kind een tekenbeet krijgt

Blijf kalm en wat mag je zeker niet doen

Probeer de teek te verwijderen. Er zijn verschillende dingen die je 'niet' mag doen als je kind een teek beet heeft. Het eerste is niet panikeren. Wat je zeker niet mag doen: gebruik geen vaseline, benzine, nagellak, alcohol of andere bijtende stoffen op de teek. Plaats ook geen verlichte lucifer in de buurt van de teek of knijp niet of verpletter de teek ook niet.

Wat mag je wel doen

Gebruik een fijn tangetje (pincet) om de teek zo dicht mogelijk bij de huid te houden zonder te verpletteren. Trek met zachte druk weg van de huid. Geduldig zijn luidt de boodschap. Na een tijdje voel je dat de teek de huid loslaat en zijn houvast opgeeft. Was onmiddellijk de plaats van onheil met warm water en zeep. Teken een cirkel met de balpen rond de bijtplaats, zodat je onthoudt waar de juiste plek zich bevindt. Dan kan je later verder controleren.

Blijven controleren tot dertig dagen na ontdekken van teek

De acute ziekte van Lyme kan zich van drie tot dertig dagen na een tekenbeet ontwikkelen. Hoewel je de nodige voorzorgsmiddelen hebt genomen, is de kans erg klein dat je kind de ziekte van Lyme gaat vertonen en kan je iets makkelijker ademhalen. Bedenk dat de meeste mensen met de ziekte van Lyme zich niet herinneren dat ze gebeten zijn door een teek. Voor sommigen zijn de symptomen van de late fase van Lyme de eerste vingerwijzing van de ziekte. Wanneer je één van deze onderstaande symptomen vaststelt, zal je meteen je huisarts moeten raadplegen. Volgende richtlijnen kunnen wijzen op de ziekte van Lyme:

Vroege fase – dagen tot weken na tekenbeet

  • huiduitslag rond het gebied van de tekenbeet
  • hoofdpijn tot stijve nek
  • griepachtige aandoeningen, zoals koorts of koude rillingen
  • spier- en gewrichtspijn
  • ernstige vermoeidheid of gebrek aan energie
  • een kleine bult of roodheid bij tekenbeet
  • gezwollen lymfeklieren

Stadium tussen weken tot maanden na tekenbeet

  • uitbreiding huiduitslag die merdere delen van het lichaam bedekt
  • pijn of gevoelloosheid in armen en benen
  • extreme gewichtspijn
  • grote vermoeidheid
  • hoofdpijn en futloosheid
  • flauwte
  • gezichtsverlamming
  • slecht geheugen of onvermogen om zich te concentreren
  • ontsteking van het hart

Laat stadium – maanden tot jaren na tekenbeet

  • artritis: met name in de knie of in de buurt van de plek van de infectie
  • zenuwstelselproblemen zoals gevoelloosheid en tintelingen in handen, voeten of rug
  • ernstige hoofdpijn of migraine
  • problemen met geheugen, gehoor en visie
  • stijve nek door gezwollen weefsels
  • chronische vermoeidheid
  • problemen met stemmingswisseling of slaap
  • ontsteking van de hersenen
  • ontsteking van het hart