De mental load van het ouderschap

Het ouderschap brengt een overvloed aan vreugde en vervulling, maar ook een scala aan verantwoordelijkheden en uitdagingen. Eén van de meest besproken, maar vaak onderschatte, aspecten van het ouderschap is de mental load. Deze onzichtbare last heeft een enorme impact...

Leuke en makkelijke traktaties

Hieperdepiep hoera! Je kind is jarig en dat is natuurlijk altijd feest. Als je creatief bent en het leuk vindt om te knutselen, dan is een traktatie bedenken en het maken ervan ook een feest. Maar als je niet zo crea bent, even geen inspiratie hebt of weinig tijd om...

Waarom is spelen op de buik voor baby’s belangrijk?

Regelmatig kom ik als kinderfysiotherapeut bij ouders op huisbezoek en merk ik dat baby’s te weinig op hun buik worden gelegd als ze wakker zijn. Sinds een tijdje geldt de regel dat baby’s niet meer op hun buik of in zijligging in bed neergelegd mogen worden om te...

Hoe je wél antwoord krijgt op ‘Hoe was je dag?’

“Hoe was het?”. “Goed.” “Wat heb je allemaal gedaan?”. “Vanalles.” Dit zijn de volledige notulen van het gesprek tussen mij en één van de Zoons op een doordeweekse avond, als we thuis komen na school en werk. Ik heb de jongens een hele dag gemist en ben razend...

Waarom een Citybox een aanwinst is voor elke wijk

In veel buurten is er behoefte aan veilige, leuke en toegankelijke plekken waar mensen samen kunnen komen en bewegen. De Citybox, een sportkooi van het Nederlandse bedrijf IJslander, speelt hier perfect op in. Deze sportkooi is speciaal ontworpen om sporten mogelijk...

Ben jij team ‘yes, mijn kind mag na de lockdown weer naar school!’, team ‘blij voor mijn kind, maar ik vind het toch spannend’ of team ‘no way dat mijn kind na de lockdown weer naar school gaat’? Hoe je je ook voelt ten opzichte van het weer opstarten van het onderwijs en de opvang, feit is dat kinderen na (ruim) 2 maanden thuis weer deels naar school zullen gaan.

Na de lockdown die ruim 2 maanden heeft geduurd, gaan de basisscholen weer gedeeltelijk open en kinderopvang en speciaal onderwijs zullen weer volledig open zijn. En dat terwijl er nog een heleboel onzekere factoren zijn voor wat betreft kinderen en corona. Ze zijn bewezen minder ziek dan volwassenen kunnen zijn, ja. Maar helemaal duidelijk is niet of ze nou kunnen zorgen voor besmetting van andere kinderen en volwassenen. Ik kan me voorstellen dat dat opnieuw onzekerheid en zorgen kan opleveren. Hoe sta jij daarin?

Na de lockdown weer naar school

Team sceptisch

Zelf ben ik team ‘blij voor mijn kind, maar ik vind het toch spannend.’ Ik ben sceptisch om twee redenen. Vanwege het nog niet volledig afgeronde onderzoek over de rol van kinderen bij besmetting met het coronavirus. En ook de praktische kant van de zogenoemde ‘1,5 meter samenleving’ zie ik nog niet voor me. Vooral op ons schoolplein wordt dat een uitdaging denk ik en ik hoop maar dat iedereen die afstand serieus neemt.

Tegelijkertijd ben ik ontzettend blij voor mijn zoon dat hij weer met een aantal van zijn vriendjes kan spelen na 8 weken alleen met zijn ouders te zijn opgescheept. En ja, ik kijk er zelf ook naar uit dat ik wat meer ‘lucht’ krijg en daarmee wellicht wat meer rust in mijn hoofd.

Lastig vind ik het, ik heb absoluut geen zin om een besmettelijk longvirus op te lopen en al helemaal niet om dit nietsvermoedend door te kunnen geven aan anderen. Aan de andere kant voel ik dat we allemaal weer toe zijn aan sociaal contact. Mijn kind, maar ik ook. Zelfs de schoolpleinpraatjes mis ik! En ik zie ook wel de noodzaak van het geleidelijk opstarten van scholen en het ‘normale leven’, wat dat nieuwe normaal ook moge wezen. Wat is wijsheid?

Als je je kind thuis houdt na de lockdown

Er zijn ouders die hun kinderen toch thuis willen houden en dat begrijp ik wel. Er zijn geen garanties dat we allemaal gezond blijven, sterker nog: er wordt een nieuwe opleving van het virus verwacht door het heropenen van de scholen. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat als je zelf in de risicogroep valt of als je kind chronisch ziek is, dat je huiverig bent om je kind weer naar school te laten gaan.

Na de lockdown kinderen weer naar school

Logisch dat je daar zorgen over hebt. Wat me wel verbaasde zijn de consequenties die daaraan vast kunnen zitten, zo las ik in dit nieuwsitem van EenVandaag Volgens minister voor Onderwijs Arie Slob zou er niet meteen ‘met het bonnenboekje’ gezwaaid worden, maar het wordt wel gemeld. Je krijgt niet direct een boete als je je kind thuis houdt en er staat ook niet meteen een leerplichtambtenaar bij je op de stoep, maar school zal wel contact opnemen met het gezin.

En het kan zijn dat je daarna wel een leerplichtambtenaar, wijkverpleger of jongerenwerker aan je deur treft om te informeren naar de reden dat je kind niet naar school gaat. Zij gaan in gesprek voor een oplossing en er wordt gekeken naar de redenen waarom ouders hun kinderen thuis houden.

Hm. Enerzijds vind ik het goed dat school een vinger aan de pols houdt, anderzijds hoop ik dat ouders vrij worden gelaten in hun keuze om hun kind thuis te onderwijzen zonder consequenties. Ik kan me voorstellen dat het handig is om hierover in gesprek te gaan met de school van je kind, mocht je overwegen om je kind thuis te houden.

Vertrouwen

Mijn zoon laat ik dus vooralsnog weer naar school na de lockdown. Ik zeg ‘vooralsnog’ omdat ik niet weet hoe ik erover denkt als er een nieuwe piek met corona-besmettingen zal komen. Uiteraard vertrouw ik op de adviezen en ben ik ervan overtuigd dat gezondheid meer is dan alleen fysieke conditie. Een mens is niet gemaakt om geïsoleerd te leven en een gebrek aan intermenselijk contact is mentaal, en daarmee uiteindelijk ook fysiek niet goed voor je. Daarnaast zal alles uiteindelijk weer opgestart moeten worden zonder dat er te veel bedrijven, organisaties en mensen financieel omvallen.

Het is onvermijdelijk dat er weer meer mensen ziek zullen worden, ik vraag me af of dat met nog een paar maanden extra ‘intelligente lockdown’ kunnen voorkomen.