7 leuke uitjes in de kerstvakantie

Zin om van de bank te komen na de kerstdagen? Natuurlijk kun je het thuis gezellig maken, maar ik kan me voorstellen dat je na het binnen zitten met de kerstdagen er wel op uit wil met de kinderen. Even naar buiten als het droog is, of een leuke activiteit doen samen....

6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

Knus herfstdrankje zelf maken: appel-kaneel karameldrank

Als de klok een uur terug gaat, de dagen korter en kouder worden en de bladeren vallen is het de perfecte tijd om binnen een knus herfstdrankje te drinken. Iets warms drinken is heerlijk na een frisse wandeling door het bos of een middag buiten spelen. En wat is er...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Sinterklaas aftelkalender – gratis downloaden en printen

Zodra Sinterklaas in het land is, is het natuurlijk nog 'even' wachten tot het pakjesavond is. Om het een beetje draaglijk te maken voor zowel kind als ouder is een Sinterklaas aftelkalender een héél goed idee. Want het concept 'tijd' en vooral het concept 'wachten'...

Zeker in de jonge jaren van een kind zijn er zeer veel veranderingen te constateren. Als moeder maak je dit allemaal bewust mee, maar dit kan ook erg stressvol zijn. Want hoe weet je wanneer je alles goed doet? Dit is natuurlijk lastig om na te gaan. Als moeder probeer je natuurlijk altijd het beste te doen, maar wat is nu precies het beste voor een kind? Gelukkig kun je vaak adviezen aannemen van moeders die er ook ervaring mee hebben. Toch is het een feit dat ieder kind anders in elkaar steekt, dus wat dat betreft kunnen er ook nog veel verschillen tussen de kinderen onderling voorkomen. Maar vaak doe je als moeder wel je best en komt het altijd goed. En als het niet goed gaat kun je altijd blogs lezen die je daarmee kunnen helpen. Zoals de middagslaap bij peuters. Hoe ga je daar als moeder mee om? In dit artikel alles over middagslaapjes bij peuters en op welke manier je daar als moeder het best mee om kan gaan.

Leeftijd en middagslaapjes: alles over het middagslaapje van je peuter

Een baby slaapt heel veel. De eerste periode van je ouderschap is het dus vaak zo dat je kind ligt te slapen en jij andere dingen aan het doen bent. Je hebt veel tijd over, want veel uren van de dag slaapt je baby. Maar hoe ouder kinderen worden, hoe minder slaap zij over het algemeen nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat er veel veranderingen komen in je leven, maar ook in het leven van het kind. Maar hoe weet je nu precies wanneer je peuter te weinig slaapt krijgt of te veel? Als je kind een peuter wordt gaat deze namelijk ook meer rebelleren en dit zorgt ervoor dat hij of zij misschien een stuk lastiger in slaap gaat vallen. Maar dit is dus afhankelijk per kind.

Tot en met het tweede jaar wordt de middagslaap door kinderen over het algemeen niet overgeslagen. Meestal hoef je als moeder op weinig protest te stuiten van je peuter tot en met het tweede jaar. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op deze regel, maar over het algemeen hoef je je er dan nog niet druk over te maken. Tussen de leeftijd 2 en 3 jaar verandert dit echter. Dit is de leeftijd waar kinderen vaker tegenstribbelen en het middagdutje wel eens wordt overgeslagen. Dit is echter ook een richtlijn en kan per kind verschillen. Het ene kind kan namelijk eerder een middagdutje nodig hebben dan een ander kind. Sommige kinderen hebben nog een jaar langer een dagelijks middagdutje nodig, terwijl andere kinderen zelfs al voor het tweede levensjaar nog amper middagdutjes doen.

Gevolgen geen middagdutje

Wanneer je kind geen middagdutje meer wilt doen, kan dit wel mogelijke gevolgen hebben. Een van die gevolgen is dat kinderen bijvoorbeeld een stuk sneller moe kunnen zijn. Bijvoorbeeld al tijdens het eten en dit kan vervelende effecten teweegbrengen. Zo kan dit ervoor zorgen dat ze vervelend worden of bijvoorbeeld sneller gaan huilen. Bovendien kan het er ook in resulteren dat ze niet goed eten en dat wil je natuurlijk ten alle tijden vermijden. Voor een kind is het namelijk belangrijk dat deze goede voeding binnen krijgt. Dit gedrag kan dan geheel nieuw voor je zijn zijn, zeker als je net in de situatie bent beland dat je kind ineens geen middagdutjes meer gaat doen. Het is dan ook verstandig om dit op een verstandige manier aan te pakken. Het is belangrijk om goed met het humeur van een kind om te gaan. Hieronder een aantal tips om goed met een kind om te gaan met een slecht humeur door slaapgebrek.

Tip 1: blijf positief

Het is vooral belangrijk om positief te blijven als je kind humeurig wordt. Laat zien dat het gedrag je niet beïnvloed. Dat is vaak een voordeel, want dit zal er voor zorgen dat je kind ook minder lang humeurig blijft. Wanneer jij humeurig wordt door je kind, bewerkt dat namelijk een tegengesteld effect. Op die manier straal jij namelijk ook negatieve emoties uit waar je peuter zich dan weer aan spiegelt. Dat is natuurlijk iets wat je wilt voorkomen. Probeer daarom altijd positief te blijven. Lach naar hem of haar en behandel hem of haar niet anders dan zonder een slecht humeur. Dit zorgt ervoor dat het gedrag snel zal temperen en je peuter minder humeurig wordt.

Tip 2: ga niet te veel in discussie

Wanneer je kind humeurig is door slaapgebrek, is het van belang om niet overal met hem of haar mee in discussie te gaan. Dergelijke discussies zul je waarschijnlijk toch nooit winnen omdat humeurige kinderen vaak niet voor reden vatbaar zijn. Het is dus belangrijk om daar rekening te mee te houden. Je moet geen andere alternatieven openstellen met bijvoorbeeld eten. Het is dan soms belangrijk om streng te zijn. Wanneer je te snel toegeeft, kan het zo zijn dat je peuter later ook vaker over je heen gaat lopen. Kinderen zijn veel slimmer dan wij volwassenen wel eens denken.

Tip 3: frisse lucht

Even de frisse lucht in met een kind die geen middagslaapjes meer wilt doen is ook altijd een goed idee. Als je kind humeurig wordt, kan dat namelijk helemaal geen kwaad. Door de beweging kan een kind namelijk weer energieker worden. Een slecht humeur bij een kind kan namelijk ook komen doordat een kind te lang binnen zit. Volwassenen worden daar doorgaans duf van, maar bij kinderen is dat net zo goed het geval. Het is dus belangrijk om veel te bewegen. Dat kan er voor zorgen dat je kind ook weer een stuk vrolijker wordt. Een ander voordeel is dat hij of zij dan veel energie kwijt kan. Dit zorgt ervoor dat ze de dag erna waarschijnlijk langer kunnen slapen.

Tip 4: laat je peuter humeurig zijn

Wanneer kinderen humeurig zijn, willen ouders dat vaak zo snel mogelijk oplossen. Ze willen ervoor zorgen dat het kind a la minute ineens niet meer humeurig is. Maar dit is een verkeerde insteek, want dit kan ervoor zorgen dat het kind juist nog humeuriger gaat worden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want dat zorgt ervoor dat er nog meer ellende en problemen komen. Net als bij volwassenen is een slecht humeur bij kinderen gewoon een menselijke emotie. Er zijn wel bepaalde facetten die een impact kunnen hebben op het humeur, maar vaak moet de tijd zijn werk doen. Soms is het dus verstandig om een kind gewoon lekker humeurig te laten zijn. Enerzijds heeft dit als voordeel dat je er zelf geen energie aan verspilt, en het kind zal zich niet aan je storen. Uiteindelijk zal het wel weer goed komen.

Wel of geen middagdutje?

Vaak weten ouders niet of ze wel of geen middagdutje moeten inlassen bij kinderen. Dit is ook lastig te bepalen, maar vaak kom je er vanzelf wel achter. Als ouders ken je je eigen kind natuurlijk het beste. Dit zorgt er dan ook voor dat je het beste zicht hebt op het feit of een middagdutje noodzakelijk is. Verschillende factoren kunnen daarbij een rol spelen. Bijvoorbeeld vermoeide ogen, of typisch gedrag. Als dit voorkomt kun je voorstellen aan je kind of hij of zij zin heeft om te slapen. Mocht je peuter daar behoefte aan hebben, dan moet je dat natuurlijk altijd toelaten. Maar mocht de peuter tegenstribbelen dan kun je het altijd eerst proberen door hem of haar rustig te overtuigen. Je kunt dit ook in de hand helpen door een kind bijvoorbeeld geen tv te laten kijken voor een eventueel middagdutje. Tv kijken kan er namelijk in resulteren dat een kind minder behoefte heeft aan slaap. Het is dan verstandig om te gaan lezen met je kind. Lezen heeft een positieve werking op de slaap. Dit kunnen ook bijvoorbeeld plaatjes zijn met een tekst eronder. Van voorlezen kunnen kinderen bovendien ook moe worden.

Je kunt ook voor kortere middagdutjes kiezen. In plaats van bijvoorbeeld 2 uur, maar slechts een uurtje slapen. Op die manier kan je peuter toch de energie krijgen die hij of zij nodig heeft om de dag door te komen. Al met al zijn er dus veel verschillende manieren hoe je met middagdutjes kunt omgaan. Vaak weet je het als ouders overigens zelf het beste. Hopelijk weet je na dit artikel alles over het middagdutje van je peuter. Wil je meer weten over het slaapgedrag van peuters, lees dan de andere artikelen in de rubriek peuter slapen.