7 leuke uitjes in de kerstvakantie

Zin om van de bank te komen na de kerstdagen? Natuurlijk kun je het thuis gezellig maken, maar ik kan me voorstellen dat je na het binnen zitten met de kerstdagen er wel op uit wil met de kinderen. Even naar buiten als het droog is, of een leuke activiteit doen samen....

6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

Knus herfstdrankje zelf maken: appel-kaneel karameldrank

Als de klok een uur terug gaat, de dagen korter en kouder worden en de bladeren vallen is het de perfecte tijd om binnen een knus herfstdrankje te drinken. Iets warms drinken is heerlijk na een frisse wandeling door het bos of een middag buiten spelen. En wat is er...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Sinterklaas aftelkalender – gratis downloaden en printen

Zodra Sinterklaas in het land is, is het natuurlijk nog 'even' wachten tot het pakjesavond is. Om het een beetje draaglijk te maken voor zowel kind als ouder is een Sinterklaas aftelkalender een héél goed idee. Want het concept 'tijd' en vooral het concept 'wachten'...

Als je aan ouders vraagt wat het mooiste moment van hun leven was, dan hoor je waarschijnlijk de geboorte van hun kind. Voor veel ouders is dit namelijk echt speciaal en dat is natuurlijk ook logisch. De geboorte van een kind brengt veel teweeg in het gemiddelde leven van de moeder. Veel mensen denken dat dat wel meevalt, maar de veranderingen zijn niet te onderschatten. Wanneer je moeder bent geworden zal je leven in principe nooit meer hetzelfde zijn. Maar het voordeel is dat je leven doorgaans op een positieve manier gaat veranderen. Het hebben van een kind is natuurlijk zeer leuk.

Je ziet een kind namelijk opgroeien en leert hem of haar heel veel bij. Bovendien leer je ook veel van jezelf. Want je leert hoe jezelf als moeder bent en dat gaat doorgaans met vallen en opstaan. Veel moeders zijn onzeker en weten niet of ze het wel goed doen. Maar dat is vaak niet nodig, want iedereen is daar onzeker over en als je genoeg liefde geeft en een deugdelijke opvoeding hebt, dan presteer je al heel wat. Als moeder maak je de groei van je kind letterlijk mee en daar gaat dan ook veel emotie mee gepaard. Zeker in de beginjaren is het opvoeden van een kind aardig lastig. Je moet namelijk met zeer veel verschillende dingen tegelijk rekening houden. Bovendien groeit je kind ook heel snel, en dat zorgt ervoor dat het karakter van een kind ook snel kan veranderen. Daar moet je als moeder altijd goed mee om weten te gaan. Wanneer je kind wat ouder is, bijvoorbeeld al 18 jaar, dan is het vaak makkelijker om met je kind om te gaan. De veranderingen zullen dan minder zijn en doorgaans kunnen ze dan ook al beter voor zichzelf zorgen. Maar als peuter gaat er zeer veel tijd in je kind zitten. Want dan kan hij of zij nog niet voor zichzelf zorgen. Ook zullen je slaaptijden ineens veranderen bij de komst van een peuter en dat maakt natuurlijk ook een groot verschil. Veel ouders weten niet wat voor slaapschema ze moeten hanteren, wanneer hun kind een peuter is. In dit artikel meer over welke bedtijden voor je peuter het best zijn.

Slaaptijden peuter

Zeg maar dag tegen uitslapen als je een peuter hebt. Peuters staan er namelijk om bekend dat ze zeer vroeg opstaan. De peuter die elke dag tot 12 uur s' middags loopt te ronken moet nog geboren worden. Als moeder is het van belang dat je je zo snel mogelijk op het slaapschema van je peuter aanpast. Niet alleen is dit belangrijk voor je peuter, want regelmaat is zeer belangrijk in het leven van een peuter. Maar het is ook belangrijk voor je eigen slaapritme. Als jij een slecht slaapritme hebt, zal dit er namelijk voor zorgen dat je humeurig bent en dat is natuurlijk niet leuk. Bovendien is het ook nog eens erg ongezond om humeurig te zijn, dus wat dat betreft is het van belang dat je een goed slaapschema hebt. Een goed slaapschema zorgt er ook voor dat je je een stuk fitter voelt. En fitheid heb je wel nodig met een kind, want een kind hebben is zeer zwaar. Dat is algemeen bekend. Velen zeggen zelfs dat een kind opvoeden één van de zwaarste dingen in het leven is. Maar om je eigen slaapritme vast te stellen is het ook belangrijk om het slaapritme van je peuter vast te stellen. Maar wat zijn nu goede slaaptijden voor een peuter, zul je je ongetwijfeld afvragen. Die vraag is niet heel gemakkelijk te beantwoorden, want elk kind is anders. Maar er zijn wel een paar overeenkomsten en richtlijnen. Die zullen nu worden behandeld bij specifieke leeftijden, zodat je daar als moeder gebruik van kunt maken.

18 maanden: een belangrijke leeftijd

Wanneer een peuter 18 maanden is geworden, zal er veel in zijn slaapritme aangepast worden. Maar wat is nu een goed slaapritme voor een peuter van 18 maanden, vraag je je waarschijnlijk af. Allereerst is het van belang om de middagslaap te behandelen. De middagslaap is namelijk het moment dat je kind even in de middag een dutje doet. Dit is voor de moeder vaak de tijd dat ze even kan uitrusten en zich met andere zaken kan bezighouden. Hoe ouder je peuter wordt, hoe minder middagslaap deze nodig zal hebben. Het is dus ook van belang om na te gaan hoeveel middagslaap je kind nodig heeft wanneer die 18 maanden is. Over het algemeen geldt dat 2 uur middagslaap een goede richtlijn is bij een peuter van 18 maanden. Let wel: dit is meer een richtlijn en daar kan natuurlijk ook van afgeweken worden. Het is namelijk ook belangrijk dat je je eigen kind goed kent. Het ene kind slaapt namelijk een stuk korter dan het andere kind. Terwijl sommigen weer heel veel slaap nodig hebben. Dus hier kan veel verschil inzitten. Wanneer je een kind van 18 maanden s' middags moet slapen is afhankelijk van de tijd waarop je kind wakker is geworden. Maar ook de tijd dat je kind meestal moe wordt speelt daarin mee.

Bij de nachtslaap is het van belang om ongeveer 11,5 uur aan te houden. Ook dit is een richtlijn. De ene peuter heeft meer slaap nodig dan de andere peuter. Sommige peuters zullen genoeg hebben aan 11 uur slaap, terwijl andere peuters van 18 maanden misschien wel 13 uur slaap nodig hebben. Maar niet alleen het verschil in peuters is hierbij van belang, maar de seizoenstijden spelen hierbij ook een rol. Vaak is het aan te raden om een peuter van 18 maanden rond 7 uur naar bed te brengen. Maar wanneer deze dan nog niet moe is, dan kan het natuurlijk ook wel wat later af en toe.

Twee jaar

Indien je kind twee jaar is geworden, dan kan dit het middagslaapritme veranderen. Zoals al reeds verkondigd, geldt doorgaans: hoe ouder een kind wordt, hoe minder slaap deze nodig heeft. Wanneer een kind twee jaar is geworden, is dit vooral terug te zien bij de slaap in de middag. Die zal namelijk gereduceerd kunnen worden. Doorgaans hebben peuters van twee jaar genoeg aan 90 minuten slaap. Maar ook dit is slechts een richtlijn. Dit kan soms meer zijn en soms minder. Dit is namelijk ook afhankelijk van andere zaken. Namelijk de verschillen in de kinderen, maar ook externe factoren. Een kind kan bijvoorbeeld een drukke dag hebben gehad en daardoor heel moe zijn. Maar het kan ook voorkomen dat hij of zij juist een hele rustige dag heeft gehad en helemaal niet moe is. De mogelijkheden zijn variërend daarbij. Maar 90 minuten is in ieder geval een gemiddelde waar je rekening mee kunt houden als ouder. Het is namelijk fijn om soms richtlijnen te hebben.

Bij de nachtslaap kan in principe dezelfde richtlijn worden aangehouden als bij peuters van 18 maanden. Daarin verandert op die leeftijd in het peuterleven namelijk nog niet gek veel. Het kan wel zijn dat ze iets minder slaap nodig hebben wanneer ze iets ouder worden. Je kunt dus ook 11 uur als richtlijn aannemen. Het is natuurlijk ook weer afhankelijk per kind. Ieder mens is apart, en dat maakt ons dan ook zo mooi en uniek!

Drie jaar

De tijden van middagslaap kunnen kelderen naarmate je kind ouder wordt. Bij het derde jaar is het namelijk al zo dat veel peuters sommige dagen helemaal geen middagslaap meer willen, of nodig hebben. Vaak is dit niet elke dag, maar bestaan er dagen wanneer ze daar niet echt mee bezig zijn. Maar soms kan het echter zo zijn dat ze nog wel een middagslaap nodig hebben. Mocht een peuter van 3 jaar een middagslaap nodig hebben, dan is dat doorgaans maximaal 1 uur. Meer hebben ze doorgaans niet nodig op die leeftijd. Het heeft dus ook weinig zin om dat te forceren. Zoals al reeds gezegd zijn er veel veranderingen aan te wijzen bij een kind in de jongere jaren. Ze slapen minder, ze leren praten en daarnaast is er nog veel meer.

Qua nachtrust is het zo dat je wel dezelfde tijd kunt aanhouden. Aangezien ze in de middag minder slapen, zal dit er namelijk in resulteren dat ze juist s' nachts weer meer willen slapen. Daarom is 11,5 uur een goede richtlijn wat dat betreft. Maar het kan ook zijn dat je peuter van 3 jaar al veel minder slaap nodig heeft. Om na te gaan of dat het geval is, is het van belang om te kijken hoe je peuter zich gedraagt door de dag heen. Is hij vrolijk of chagrijnig? Als hij te weinig slaapt en vaak chagrijnig is, kan het aan te raden zin om hem of haar proberen meer te laten slapen. Als dit niet geval is, kun je prima op die manier doorgaan. Dan is dat niet er se nodig.