Dagelijks 9 kinderen met een voetje tussen de spaken

Margot - 04-06-2020
moeder-met-kind-achterop-de-fiets

Oef, het doet bijna letterlijk pijn om te lezen: per dag komen maar liefst negen kinderen met een voetje in de spaak van een fiets en raken gewond. Uit onderzoek blijkt dat in 2018 per dag gemiddeld negen jonge kinderen (3 tot en met 6 jaar) op de Spoedeisende Hulp kwamen doordat een voetje tijdens het fietsen tussen de spaken kwam. Sommigen raakten zelfs ernstig verwond. En dat is heel goed te voorkomen met goede spaakafscherming. Hoe kan het dan dat er toch zoveel ongelukken gebeuren? VeiligheidNL zocht het uit.

Achterop de fiets

Veiligheid voor je kind spreekt ons allemaal aan, daar zijn we doorgaans bewust van als we onze kinderen in de auto vervoeren. Maar hoe zit dat op de fiets? Bij kinderen tussen de 3 en 6 jaar komt een spaakbeknelling vaak voor, meestal als ze achterop de fiets zitten. Bijna 1 op de 3 van deze kinderen breekt hierbij ook een bot, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL (Spaakbeknellingen SEH-bezoeken, november 2019). Fietszitjes hebben tegenwoordig geïntegreerde spaakafscherming, dus hoe kan het dan dat we nog geen daling in het aantal spaakbeknellingen zien?

9 op de 10 ouders geen goede spaakbescherming

VeiligheidNL deed hier onafhankelijk onderzoek naar onder 45 ouders die in 2017 t/m 2019 een spaakbeknelling hebben meegemaakt. Hen is gevraagd wat er precies is gebeurd. Daarnaast vulden bijna 700 ouders een vragenlijst in waarbij ze aangaven hoe zij hun kind in de leeftijd van 3 tot en met 6 jaar vervoeren op de fiets.

Uit de resultaten blijkt dat bij ruim de helft van de ouders de spaakafscherming niet goed is bij het gebruik van oude fietszitjes. Uit eerder onderzoek weten we dat ouders wel denken dat ze hun kinderen veilig vervoeren, dat kinderen zo nu en dan voor korte stukjes los achterop worden vervoerd (dus niet in een fietszitje), dat de helft van de kinderen die een voet tussen de spaken hebben gehad, los op de bagagedrager zat (vaak door een onverwachte situatie, bijvoorbeeld omdat de fiets met fietszitje een lekke band had), dat van de ritjes waar een kind de voet tussen de spaken heeft gehad, ruim de helft van de ritjes minder dan 5 minuten duurde; dat bij kinderen die los achterop de fiets zaten, er bij 9 op de 10 ouders géén spaakafscherming (hardplastic beschermplaten) op de fiets zat, dat ouders zich veelal niet bewust zijn van het risico van spaakbeknelling en hoe vaak dit nog voorkomt.

Belangrijk om te weten: jasbeschermers zijn geen veilige spaakafschermers!

Campagne RAAK GEEN SPAAK

Om hier meer aandacht voor te krijgen en om onnodig letsel te voorkomen, start VeiligheidNL deze week de campagne: RAAK GEEN SPAAK! Met deze campagne maken zij ouders bewust van de risico´s en geven ze hen advies over hoe zij hun kind veilig mee kunnen nemen achterop de fiets. Naast de lancering van de nieuwe campagne is de voorlichting op Veiligheid.nl, met extra aandacht en tips hoe je kunt voorkomen dat voetjes tussen de spaken komen en een vernieuwde Veilig op de fiets-check in 7 makkelijke stappen.

Margot woont samen met haar vriend en hun zoontje. Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.
lees meer blog's van Margot

Ook veel gelezen:
Social
Partners