Twee keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar, moeten we de klok verzetten naar zomertijd of wintertijd. Als je zelf altijd al wat last had van dat ene uurtje meer of minder, wait ‘till you have kids. Zodra je kinderen hebt, zul je merken dat het klok verzetten meer effect heeft. Veel kinderen zijn na een paar dagen gewend, maar sommigen kunnen er flink (lang) last van hebben. Wat zijn de beste tips om om te gaan met de overgang naar zomertijd of wintertijd?

Wanneer begint zomertijd en wanneer wintertijd

De datum van het verzetten van de klok is ieder jaar in een weekend en in Europa is dat overal gelijk. In het laatste weekend van maart begint de zomertijd, dan wordt de klok in de nacht van zaterdag op zondag een uur vooruit gezet: van 2.00 uur naar 3.00 uur. Je mist dan een uurtje slaap in theorie, maar we profiteren van een extra daglicht. Het blijft ’s avonds langer licht en dat is natuurlijk heerlijk: bij goed weer kunnen we dan langer buiten doorbrengen.

In het laatste weekend van oktober gaat de wintertijd in. Of eigenlijk is wintertijd de ‘normale’ tijd en tellen we er in de zomer een uurtje bij op. In oktober wordt van zaterdag op zondag dus de klok een uur terug gezet, van 3.00 uur naar 2.00 uur.

klok verzetten - broertje en zusje knuffelen in bed

Tips voor de overgang naar zomertijd

Okee, dus de klok gaat een uur vóóruit. Als je een kind hebt dat altijd héél vroeg wakker is, dan is de komst van de zomertijd heel welkom. Je kind wordt dan eigenlijk een uur later wakker, fijn! Als je kind op een ‘normale’ tijd wakker wordt en je wilt dat zo houden, dan hoef je daar in principe niets te doen. De meeste kinderen zijn na een paar dagen gewend aan het nieuwe ritme.

Heb je een kind dat gevoelig is voor veranderingen, dan kan het meer last van dat uurtje hebben. Een zachtere overgang is dan fijner. In dat geval kun je in de week voorafgaand aan het verzetten van de klok je kind al een beetje ‘voorbereiden’ in kleine stapjes.

Maak je kind iedere dag steeds een kwartier eerder wakker. Als je vier dagen van tevoren begint met de kwartiertjes, dan zit je op de dag van de ‘nieuwe tijd’ precies op een uur. Het beste kun je in die vier dagen ook de rest van jullie ritme elke keer een kwartiertje opschuiven. Dus een kwartiertje eerder eten, een kwartiertje eerder naar bed, et cetera.

Verduisteringsgordijnen zijn onmisbaar voor de zomeravonden. Omdat het langer licht blijft, kan het voor kinderen lastiger zijn om in te slapen. Als je het goed donker kunt maken in de slaapkamer, kan dat helpen. Overdag lekker naar buiten en genoeg bewegen is ook belangrijk om in het nieuwe ritme te komen.

Tips voor klok verzetten naar wintertijd

De klok gaat een uur terug, dus je ‘wint’ in theorie een uur slaap. Maar niet als je kinderen hebt. Want de biologische klok van je kind wordt niet automatisch een uur teruggezet dus het wordt gewoon op dezelfde – ‘oude’ – tijd wakker. En om 19.00 uur – 18.00 uur oude tijd – naar bed? Dan blijkt je kind nog lang niet moe. Kinderen – en ouders – moeten dus net als bij de zomertijd – wennen aan het verzetten van de klok naar wintertijd.

Dat kan door ook nu weer in kleine stapjes te werken. Breng je kind steeds een kwartiertje later naar bed voorafgaand aan het verzetten van de klok. Als je vier dagen voor het weekend begint, zit je op het uur dat verzet wordt. Verduisteringsgordijnen zijn sowieso een goed idee als je kinderen hebt, maar bij de overgang naar wintertijd nog eens extra nuttig. Je kind merkt dan niet dat het al licht is geworden.

Ook een goed idee: ga overdag veel naar buiten om zo veel mogelijk daglicht mee te krijgen. In de ochtend meteen opstaan en alle lampen aandoen kan ook helpen om in het normale ritme te komen.

klok verzetten naar wintertijd

Vooral niet forceren

Probeer er vooral relaxed mee om te gaan. Te vroeg wakker? Laat je kind even spelen in het eigen bedje of geniet van een uurtje kroelen in het grote bed. Kan je kind ’s avonds moeilijk in slaap komen? Probeer het slapen niet te forceren, houd vast aan jullie vaste bedtijdritueel en lees eens een extra verhaaltje. De meeste kinderen zijn – ook zonder voorzorgsmaatregelen – na een paar dagen gewend.

Handig ezelsbruggetje voor het klok verzetten

Moet de klok vooruit of achteruit? Hoe kun je nou onthouden wanneer de klok vooruit of achteruit gaat? Een handig ezelsbruggetje is: in het VOORjaar gaat de klok VOORuit en in het NAjaar gaat de klok achteruit. Of het Engelse ezelsbruggetje: fall back, spring forward:

ezelsbruggetje klok verzetten