Wist je dat het meest voorkomende ongeval waardoor kinderen van 0 t/m 3 jaar op de Eerste Hulp belanden, een val van de trap is? We zijn ons er allemaal bewust van, maar het is toch in oogwenk gebeurd. En het feit dat zoveel kinderen ermee op de eerste hulp terecht komen, betekent ook dat de gevolgen niet gering zijn. Denk aan hersenletsel of een fractuur. Iets wat je toch liever voorkomt?!

Een traphekje zorgt ervoor dat je kinderen niet de trap op kunnen, waardoor ze er ook niet af kunnen vallen. Wel zo handig als je kind op ontdekkingsreis gaat in huis. Het is het beste om zowel boven- als onderaan de trap een hekje te plaatsen. Voor informatie over een geheel kindveilig huis klik je hier.

Oefenen met traplopen

Plaats de traphekjes voordat je kind kan kruipen. Het is belangrijk om zodra je kind zelfstandig en goed kan lopen te oefenen met traplopen. Haal de traphekjes pas weg als je kind zelfstandig en goed gecoördineerd de trap op én af kan. Het zijn met name kinderen van één en twee jaar oud die de meeste risico’s lopen. Onderschat de ondernemingsdrang van je kind niet en neem tijdig maatregelen om ernstige valongevallen op de trap te voorkomen.

Onderzoek Traphekjes door de Consumentenbond

Uit onderzoek van de Consumentenbond (2019) blijkt dat ruim de helft van de geteste traphekjes gevaarlijk is. Een reden voor de Consumentenbond om alarm te slaan. Acht van de onderzochte traphekjes zijn zo gevaarlijk dat ze na de test zelfs helemaal worden afgeraden. Vooral de mogelijkheid om de hekjes met plakstrips in plaats van schroeven te bevestigen zorgt voor zeer gevaarlijke situaties.

Van de in het onderzoek onderzochte traphekjes scoren de volgende types en modellen een één. Dit zijn dus echte afraders: BabyDan Premier klemhekje (het oude model doorstond de test wel), BabyDan Perfect Close, Lindam Sure Shut Orto, Dreambaby Chelsea Autoclose, Childhome Maestro deur/traphek wit, Childhome Maestro deur/traphek hout, Safety 1st Easy Close Metal Extra Tall, en de Safety 1st Auto Close metaal wit.

Veiligheidsnorm

Voor de test met de traphekjes, houdt de Consumentenbond zich aan de Europese veiligheidsnorm 1930:2011. Er wordt onder andere getest op de veilige hoogte van de hekjes, de werking van het slot, kans op beklemming en het effect van een botsing. Ook moeten de hekjes bestand zijn tegen een intensief gebruik. Er wordt daarom ook een duurtest gedaan, waarbij het hekje met behulp van een speciaal apparaat 10.000 keer een trek- en duwbeweging te verduren krijgt. Ook wordt met een dummy, ter grootte van een kinderrompje, gekeken of de ruimte onder en boven de hekjes en tussen de spijlen niet te groot is.

Zelfklevende strips voor bevestiging van een traphekje

Bij verschillende hekjes bestaat de keuze om deze met zelfklevende strips óf schroeven vast te maken. Tijdens een duurtest blijkt echter dat veel van de vastgeplakte hekjes uit de deur-, muur- of trapopening vallen. Ook bleven de hekjes niet goed zitten en verschoven. Dit was een zeer belangrijke reden voor de Consumentenbond om fabrikanten te vragen de handleidingen direct aan te passen en kopers te adviseren de hekjes altijd met schroeven vast te zetten en niet met plakstrips.

Waar moet je op letten bij de keuze van een traphekje?

Of je nou een traphekje maakt of koopt, let altijd op de volgende punten:

  • Koop bij voorkeur een traphekje dat voldoet aan de norm, maar met een hoogte van 75cm. Nieuwe traphekjes voldoen in de meeste gevallen aan de geldende norm, maar in geval van tweedehands producten hoeft dit niet het geval te zijn. Controleer het hekje dan op de hieronder genoemde criteria uit de norm.
  • VeiligheidNL adviseert in tegenstelling tot de norm een minimale hoogte, gemeten vanaf de vloer, van 75centimeter. Dit is 10 centimeter hoger dan de eis uit de norm. Dit advies is gebaseerd op berekeningen van de hoogte van het lichaamszwaartepunt van een 1jarig kind. Op de site van VeiligheidNL vind je meer informatie over veilig vallen en traphekjes.
  • De ruimte tussen de vloer en onderkant van het hekje mag niet meer bedragen dan 6,5 cm.
  • Als het hekje verticale spijlen heeft, moet de afstand tussen de spijlen tussen de 4,5 cm en 6,5 cm liggen.
  • Een hekje van gaas mag een maaswijdte van maximaal 7 mm hebben.
  • Het hekje mag ook helemaal dicht zijn met bijvoorbeeld kunststof of plexiglas.
  • Het hekje moet stevig zijn; het mag niet losschieten als een kind er aan gaat hangen of er tegenaan valt.
  • Volwassenen moeten de vergrendeling met één hand kunnen bedienen, zodat het hekje ook geopend en gesloten kan worden als u bijvoorbeeld een kind op de arm draagt.
  • Traphekjes zijn o.a. te koop bij doehet-zelfzaken en babyspeciaalzaken.

Let op, een traphekje is bedoeld om een kind tot 2 jaar tegen te houden. Wees je ervan bewust dat een ouder broertje of zusje in staat is het hekje zelfstandig te openen.

Tot slot nog even aandacht voor het volgende: Een harmonicahekje (ook wel: schaarhekje) is gevaarlijk, omdat:

  • Een kind er gemakkelijk in en dus ook overheen kan klimmen.
  • Hoofd, armen en vingers klem kunnen raken tussen de openingen.
  • De kans groot is dat het kind met hekje en al de trap afrolt, als het kind ertegenaan valt.

Bron: VeiligheidNL, Consumentenbond