Het leven als ouder kan soms erg lastig zijn. Enerzijds is een ouder zijn zeer leuk. Zo zie je je kind opgroeien en kun je vaak met je kind spelen en dergelijke. Anderzijds kan de verzorging van je peuter ook lastig zijn, omdat er een aantal dingen zijn waar kinderen een weerstand tegen hebben.

Een van die zaken is bijvoorbeeld tandenpoetsen. Dit is iets wat geen één kind echt leuk vindt. Toch is het belangrijk dat dit op een goede wijze wordt aangeleerd. Anders kan dit er namelijk voor zorgen dat het gebit een stuk minder lang meegaat en dat zou natuurlijk erg jammer zijn. Je krijgt immers maar één gebit en daar moet je gezond op zijn. Bij dezen een aantal tips die kunnen helpen om je kind zo goed mogelijk te laten tandenpoetsen.

Tip 1: Zet muziek op

Een goede manier om kinderen te leren tandenpoetsen is om er een leuke aangelegenheid van te maken. Dit is belangrijk omdat je kind dan op jonge leeftijd tandenpoetsen al kan associëren met plezier maken en dat is natuurlijk erg belangrijk. Er zijn verschillende manieren om er een leuke aangelegenheid van te maken. Een van die dingen is om muziek op te zetten tijdens het tandenpoetsen. Bijvoorbeeld de favoriete muziek van je kind. Tijdens het tandenpoetsen kan hij of zij dan luisteren naar die muziek en daardoor vrolijk worden en sneller afgeleid. Dit heeft dan als voordeel dat de aandacht minder op het tandenpoetsen wordt gelegd en dit in alle rust gedaan kan worden. Het maakt het er bovendien ook nog eens gezelliger op.

Tip 2: Poets altijd tegelijk tanden met je kind

Zeker kinderen op jonge leeftijd hebben de neiging om hun ouders te imiteren. Een goede manier om ze te leren tandenpoetsen is dan ook om zelf het goede voorbeeld te geven. Natuurlijk is het dan van belang om heel positief en vrolijk te zijn tijdens het tandenpoetsen. De illusie moet gewekt worden alsof je in een ware speeltuin bent. Wanneer jij als ouder dan zoveel plezier hebt van het tandenpoetsen zal je kind dat ook een stuk sneller hebben en dat is natuurlijk een voordeel te noemen. Hoe eerder je hiermee begint, hoe groter de kans dat je kind tandenpoetsen snel leert waarderen.

Tip 3: Leer je kind zelfstandig te zijn

Ook dit is zeer belangrijk om een kind op een goede wijze te leren tandenpoetsen. Je moet je kind leren zelfstandig te zijn, want dit zorgt er ook voor dat hij of zij het leuker vindt. Kinderen houden er namelijk van om zelfstandig te staan. Dit maakt ze vrolijk. Laat je kind bijvoorbeeld zelf tandpasta op de borstel doen. Of laat je kind bijvoorbeeld zelf de tube openmaken. Maar ook het tandenpoetsen zelf kun je het best door je kind zelf laten doen. Je kunt in de tussentijd dan natuurlijk altijd instructies geven.

Tip 4: Leer je kind goed tandenpoetsen met duidelijke instructies

Het plezier krijgen bij een kind in tandenpoetsen is één ding, maar om de tanden gezond te houden is het natuurlijk ook van belang dat de tanden op een goede manier worden gepoetst. Een goede manier om je kind op een goede wijze te leren tandenpoetsen is door ezelsbruggetjes te maken. Je kunt bijvoorbeeld aan de binnenkant poetsen associëren met iets, waardoor je kind dit niet vergeet. Hetzelfde geldt dan uiteraard bij de buitenkant en de bovenkant van het gebit. Natuurlijk zijn er nog vele andere trucjes die je kunt toepassen om je kind op een goede manier te leren tandenpoetsen. Het is belangrijk om goed de basis te leren bij tandenpoetsen, want daardoor zal een kind het sneller herinneren. Als de basis van tandenpoetsen fout is, is er een kans dat je kind verder in het leven ook minder goed zal tandenpoetsen. Het is namelijk erg lastig om ingesleten gewoontes te veranderen.

Tip 5: verhalen vertellen tijdens tandenpoetsen

Naast muziek is het natuurlijk ook mogelijk om verhalen te vertellen tijdens het tandenpoetsen. Je kunt bijvoorbeeld voor elke nieuwe dag een nieuw kort verhaal vertellen. En wanneer het verhaal dan voorbij is, is het tandenpoetsen ook voorbij. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat het spannende verhalen zijn met een goede opbouw en slot. Als je geen spannende verhalen vertelt, is er namelijk de kans dat je kind het juist saai gaat vinden. Wanneer je echter leuke verhalen vertelt zal je kind alweer snel uitkijken naar de volgende sessie!