Baby, Gezin, Kinderen

Waarom mijn kind van kinderdagverblijf naar gastouder ging

Mijn dochter heeft vanaf dat ze 3 maanden oud was op een kinderdagverblijf gezeten. Nu is ze 18 maanden en zijn we overgestapt naar een gastouder. Dat hadden we veel eerder moeten doen! Ze is meer uitgerust als ik haar ophaal, veel vrolijker en ik kan meer tijd met haar doorbrengen. Hoe we tot deze beslissing kwamen vertel ik graag:

De belangrijkste reden om over te stappen was dat ik merkte dat mijn dochter te weinig sliep op het kinderdagverblijf, op sommige dagen maar 30 tot 45 minuten, dat is voor haar echt te weinig. Ze werd wakker door kindjes die begonnen te huilen in de slaapkamer of door geluiden op de gang.  Heel logisch dat er meer geluid is op een plek waar meer kinderen zijn, maar door die korte slaapjes overdag had ik geen leuke avonden. Strijd om haar in de auto te krijgen en eenmaal thuis een chagrijnig meisje met drift- en huilbuien. Oververmoeid dus.

Goed gevoel bij de gastouder

Daarnaast wilde ik graag vroeger beginnen met werken zodat ik ook eerder naar huis zou kunnen (en dus meer qualitytime samen). Ik kon bij het kinderdagverblijf wel kiezen voor ruimere openingstijden maar dan moest ik overstappen naar een andere ‘variant’ qua opvang. Dit bood meer mogelijkheden waaronder ruimere openingstijden, maar kostte ook meer en dat stond voor mij niet in verhouding. Deze twee redenen maakten dat ik ben gaan rondkijken naar alternatieven.

Evy speelt bij de gastouder - Kinderdagverblijf of gastouder

Vlakbij ons huis bleek een dame te wonen die net was gestart met gastouderopvang. Al bij de eerste afspraak merkte ik dat het klikte en dat we hetzelfde denken over opvoeding, normen en waarden. Maar nog veel belangrijker vond ik dat mijn dochter er direct ging spelen en er rondliep alsof ze nooit anders had gedaan. Een goed gevoel, dat is het waar het uiteindelijk om draait!

Keuze voor kinderdagverblijf of gastouder?

Om een keuze te kunnen maken tussen kinderdagverblijf en gastouder, is het handig om de eigenschappen van beide mogelijkheden naast elkaar te leggen. Daarna kun je voor jezelf bepalen wat je belangrijk vindt. Ik beschrijf bewust geen voor- en nadelen want dat is voor iedereen verschillend,

Eigenschappen creche/kinderdagverblijf

 • Er wordt samen gegeten en gedronken, voorgelezen, gespeeld
 • Voor heel jonge kinderen is er meestal een aparte slaapkamer
 • Er is een vaste dagindeling
 • Er is altijd vervanging bij ziekte leidster
 • Bij ziekte/koorts mag je je kind niet brengen
 • Je betaalt per dagdeel

Eigenschappen gastouderopvang

 • Er wordt samen gegeten en gedronken, voorgelezen, gespeeld
 • Kleinschalig waardoor er veel persoonlijke aandacht is
 • Je bepaalt zelf wie er voor je kind zorgt
 • Je kindje ziet elke dag hetzelfde gezicht in een huiselijke omgeving.
 • Gastouderopvang is flexibel
 • Gastouderopvang is vaak voordeliger
 • Je betaalt per uur
 • Vervanging bij ziekte is lastig te vinden

 

Evy met poppenwagen bij gastouder - Kinderdagverblijf of gastouder

Persoonlijke aandacht bij de gastouder

Wat mij erg aanspreekt aan gastouderopvang is de persoonlijke aandacht. Ik merk aan mijn dochter dat ze daardoor enorme sprongen maakt in haar ontwikkeling. Ze leert elke dag nieuwe woordjes. Samen met de andere kinderen wordt gegeten, gespeeld en geknutseld. Mijn dochter komt elke dag buiten met de gastouder, al is het maar om haar eigen kinderen van school te halen. Ik vind dat erg belangrijk, net als rust. Ze heeft een eigen slaapkamer tot haar beschikking (dat is uiteraard niet overal het geval, daar heb ik gewoon geluk mee) en het overdag slapen gaat nu ontzettend goed. De flexibiliteit vind ik ook prettig, mocht er iets aan de hand zijn waardoor ik mijn dochter niet op tijd kan ophalen, dan is er niet een leidster die op haar horloge kijkt waar ik blijf. De gastouder is al thuis en indien nodig zou mijn dochter daar zelfs kunnen blijven eten.

Beide soorten opvang hebben voor- en nadelen, bekijk rustig je opties en ga vooral op gesprek. Alleen zo kun je voor jezelf bepalen waar je je prettig bij voelt. Meer tips lezen over het kiezen van kinderopvang.

Waar gaat jouw kind naartoe? Gastouder of kinderdagverblijf? Of heb je een heel andere oplossing? 

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

19 Reacties

 • Avatar
  Reageer Ingrid januari 31, 2016 at 21:15

  Leuk artikel 🙂

  Bij bepaalde Gastouderbureaus regelen ze overigens ook ziektevervanging.
  Een min die van het lijstje kan wat mij betreft 😉

  Groet, Ingrid

  Een tevreden ouder van een super vrolijk zoontje met geweldige liefdevolle gastouder.

  • Avatar
   Reageer Margot februari 5, 2016 at 14:42

   Klopt! En heel fijn dat je zoontje zo happy is bij zijn gastouder! <3

 • Avatar
  Reageer Sandra februari 2, 2016 at 09:36

  Wat een goede tip voor ouders en gastouders, bouw een netwerkje op! Met collega gastouders uit de buurt bijvoorbeeld. En er zijn ook bureau’s die zelf bij ziekte vervangende opvang regelen.

  • Avatar
   Reageer Margot februari 5, 2016 at 14:42

   Goed idee! En er zijn inderdaad veel gastouderbureaus die zelf voor vervanging zorgen, gelukkig.

  • Avatar
   Reageer Cora juni 17, 2016 at 07:05

   Ze zeggen dat ze achtervang hebben maar als het puntje bij paaltje komt kan die achtervang niet, je kinderen kennen de achtervang niet en je gaat je kids echt niet bij een vreemde achterlaten (ik tenminste niet). Dus dat is wel degelijk een punt. Op kdv komt er een vaste invalleidster en ze hebben nog altijd een vaste leidster en vaste stagiaire.

 • Avatar
  Reageer Vlijtig Liesje februari 2, 2016 at 13:24

  Wat fijn dat je dochter zo floreert bij de gastouder! Daar gaat het toch om.

 • Avatar
  Reageer Annemarie juni 14, 2016 at 10:32

  Wat leuk dat je je verhaal over opvang van je eigen kind wilt delen met andere moeders/ouders.
  Zelf ben ik gastouder en het bevalt mij prima. De kinderen zijn altijd weer enthousiast als ik op kom passen. Als de vraagouder plotseling later is of eerder weg moet om wat voor reden dan ook is dat nooit een probleem. Kwestie van aanpassen naar de tijden van de vraagouder. Het gaat tenslotte om de kinderen. Zij moeten een goed gevoel hebben en vertrouwd zijn met de situatie.

 • Avatar
  Reageer Hanneke juni 16, 2016 at 12:17

  Mijn kinderen gaan naar een kdv. Waar ik heel veel eigenschappen die je opnoemt van een gastouder terugzie. Altijd dezelfde leisters, veel ruimte voor persoonlijke aandacht en groei. Ik moet er wel bij vermelden dat dit een horizontale groep is. En bij de babygroep betekent dit meer leisters waardoor de aandacht per kind groter is. Kdv of gastouder is een keuze die je inderdaad maakt nagelang je kind er floreert. Onze kinderen vinden het er gelukkig heerlijk en hoef ik niet over te stappen!

 • Avatar
  Reageer Cora juni 17, 2016 at 06:59

  Twee gastouders gehad, fijn maar allebei gestopt. Hoor van veel ouders dat hun gastouders stoppen. Paar jaar gedaan en tijd voor wat anders of jong en op zoek naar een “echte” baan en tussendoor “even” gastouder zijn. Nadeel!

  Verder: wanneer ze met vakantie gaan of ziek zijn is er geen achtervang of het zijn onbekenden voor je kind en dus wil je ze daar niet “droppen”. Geen familie in de buurt betekent regelmatig onnodig vrije dagen opvragen.

  Tevens hebben ze vaste werkdagen met vaste kindjes waardoor dagen wisselen of een extra dag vaak niet mogelijk is: ze zijn niet flexibel.

  Vond de huiselijkheid fijn, maar ben nu erg blij met het kdv. Die zijn flexibel, betaal gewoon per uur, lange openingstijden, altijd dezelfde leidsters, gaan ook elke dag naar buiten, knutselen veel, actief met woordjes leren, kleuren en vormen leren. Hebben een app waar dagschema en foto’s inkomen. Ook zekerheid van kindjes in dezelfde leeftijd en ook jonger én ouder waar ze van leren, dat kan bij een gastouder ook heel anders zijn.

  Vanaf 2,5 jaar een peutergroep met programma soortgelijk als aan psz. Mijn kinderen gaan 2 dg naar het kdv, soms 3 dg. Dus wil mijn kids niet ook nog naar psz brengen. Heel fijn dat dit een 2-in-1 is! En zo’n programma heb je ook niet bij een gastouder.

  Dus wat mij betreft kleinschaligheid en huiselijkheid fijn. Maar verder heeft kdv meer voordelen!

 • Avatar
  Reageer Cora juni 17, 2016 at 07:00

  Owh ja en 2 leidsters en 1 stagiaire op 8-10 kids ipv 1 gastouder op max 6 kids. Dus meer aandacht bij een gastouder hoeft echt niet zo te zijn..

  • Avatar
   Reageer Leonie februari 27, 2017 at 23:35

   Bij een gastouder heb je minder “regeltjes”. Ieder kind moet een werkje maken in thema, als dit niet in groepsverband lukt moet dit (even snel) tussendoor gedaan worden waardoor het kind hierin niet geheel losgelaten wordt. Ook zijn er tegenwoordig heel veel administratieve zaken waardoor er minder aandacht voor het kind is. Gastouder heeft in die zin veel meer ruimte/tijd voor het kind en kan zelf (met de kinderen) bedenken wat de dag brengt. Zit niet aan huis vast (buiten slaaptijden/school oid) en kan dan echt iets ondernemen met de kindjes, bv kinderboerderij, speeltuintje, bos etc.
   Ik denk wel dat er meer (individuele) aandacht voor het kind is bij een gastouder!

 • Avatar
  Reageer Yvette juni 17, 2016 at 14:07

  Ik vind het fijn aan een kdv dat er altijd meerdere volwassenen zijn die voor de kindjes zorgen. Die kunnen bij elkaar ten rade voor hulp en advies, en kunnen elkaar ook controleren.
  Kinderen die ziek zijn, mogen trouwens vaak wel naar het kdv, tenzij echt met hoge koorts of spugen, maar ik neem aan dat je ze dan ook niet naar de gastouder brengt.

 • Avatar
  Reageer Merel juni 17, 2016 at 16:12

  Ik ben thuis, maar anders zou ik volgens mij ook voor een gastouder kiezen. Dat lijkt me persoonlijk wel zo prettig voor je kind, ze hebben continuïteit en komen toch in aanraking met andere kindjes. Aan de andere kant blijft dit natuurlijk ook een persoonlijke keus 🙂

 • Avatar
  Reageer Hanneke juni 17, 2016 at 23:32

  Als je een gastouder hebt dan zou je eens kunnen kijken voor incidentele opvang bij een kinderdagverblijf in de buurt. Bij ons was er een kinderdagverblijf dat we s ochtends konden bellen met de vraag of er plaats was bij ziekte van de gastouder.
  Dan valt dat nadeel dus ook weg

 • Avatar
  Reageer Debbie juni 20, 2016 at 00:56

  Een gastouder is heerlijk, maar erg lastig om vervanging te vinden als je een tweeling hebt. Zeker als ze nog onder een jaar zijn. Ik heb vanwege zwangerschapsverlof grote problemen gekregen om een nieuwe gastouder te vinden en ben uiteindelijk naar kdv overgestapt. Kdv is ook makkelijker als je meer dan 2 kinderen hebt. Zeker als je zo nu en dan extra opvang nodig hebt.

  Wel geweldige ervaringen wat betreft persoonlijk contact bij mijn vroegere gastouder. Zij was echt super met de kleintjes en trok echt tijd uit om nieuwe dingen te leren en de ontwikkeling op hun persoonlijke niveau te stimuleren. Dit mis ik wel een beetje bij het kdv omdat zij toch een redelijk vast programma aanhouden.

 • Avatar
  Reageer Bianca juni 21, 2016 at 10:45

  Ik ben zelf een Gastouder, bij ziekte vervangt een vriendin/collega me en andersom ook, zo doen we het ook als 1 van ons per ongeluk een dag een kindje teveel heeft ingepland in goed overleg met de vraagouder natuurlijk. Verder gaan we er geregeld samen op uit met de kinderen en dus kennen ze ook haar goed.

 • Avatar
  Reageer Mo oktober 27, 2017 at 01:17

  Ik vind bij kdv dat als je kinderen ouder worden meer speelkameraadjes hebben en wat meer in groepjes leren iets te doen…gastouder is vaak rustiger en meer huiselijk ….hier gaan ze deels naar gastouder en deels kdv…

 • Avatar
  Reageer Chantal januari 13, 2019 at 13:24

  Ik vond het nadeel van gastouder zijn dat sommige ouders wel eens dachten, maak niet uit dat ik later ben. Om 18.00 uur ophalen en vervolgens 5 min. Voir tijd bellen sorry word 20.00 of soms zelfs 23.00

  Of je zelf niks anders te doen hebt.
  Een beetje flexibel is niet erg, maar er vanuit gaan dat jij constant wel kan als ze later zijn om wat voor reden dan ook. Vond ik op een gegeven moment niet fijn.
  Ik heb heel vaak afspraken af mogen zeggen en zelfs op een gegeven moment de verjaardag van mijn vriend gemist door dat ouders te laat kwamen.

  Ook als je duidelijk benadrukt had dat ze er echt om 18.00 moesten zijn omdat je nog weg moest die avond.

  Daarnaast vond ik het een nadeel en dat is per overkoepelend orgaan of bemiddeling anders geregeld, maar je bent zzp’er en moest dus nog een apparte verzekeringen afsluiten voor ziekte/ww/wao en dat soort zaken.
  Ook betaalde je achteraf of in termijnen je belasting af.

  Het was naast gastouder zijn en dus ook veel investeren in spel aanbod ook een hoop papierwerk en dat voor mensen die maar niveau 2 geschoold hoeven te zijn.
  Zelf wel hoger geschoold maar toch echt wel met een boekhouder gekeken wat ik allemaal wel of niet kon aftrekken en hoe ik dat het beste bij kon houden

 • Plaats een reactie