10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buitenactiviteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Je bent klaar om een baby te krijgen, maar na maandenlang proberen word je niet zwanger. Het kan een emotioneel pijnlijke, stressvolle ervaring zijn. Zowel voor jou als je partner. Het goede nieuws is dat je bepaalde dingen kunt doen om je vruchtbaarheid te vergroten. Hoe kan je dat veranderen en ontdek wat de oorzaken kunnen zijn waarom je misschien niet zwanger geraakt. Hieronder vijf redenen waarom je niet zwanger wordt.

1. Je hebt het lang niet geprobeerd

Het eerste wat je moet overwegen: hoe lang heb je seks al geprobeerd? Het kan lijken alsof je al heel veel geslachtsgemeenschap hebt gehad, maar dat is nog geen reden om meteen zwanger te geraken. Het hangt soms ook van externe factoren af zoals de leeftijd. Hoe ouder dat je bent, hoe minder kans er is om zwanger te geraken.

2. Je bent niet aan het ovuleren

Menselijke conceptie vereist een ei en sperma. Als je geen eisprong maakt, kan je niet zwanger worden. Het is heel belangrijk dat je de eisprong hebt gevolgd. Je kunt je ovulatie berekenen met verschillende online tools of met een ovulatietest. Dit is de belangrijkste sleutel wanneer je zwanger gaat worden of niet. Ovulatie is het punt in je cyclus – meestal halverwege – wanneer je eierstok een ei vrijgeeft. Dit kan gepaard gaan met pijn tijdens de ovulatie. Er zijn hier veel misvattingen over. Een ei leeft gemiddeld 12-24 uur. De meeste vrouwen laten slechts één ei per keer vrij. Naarmate je ouder wordt en de ‘biologische klok begint te tikken’, komt het echter vaker voor dat meer dan één ei wordt vrijgegeven. Dat is meteen de reden waarom oudere moeders een hogere kans hebben op een tweeling.

Je ovulatie volgen tijdens je menstruatiecyclus zodat je weet wanneer het gebeurt, is daarom cruciaal. Het is niet ongebruikelijk dat vrouwen de eisprong missen omdat ze het niet correct op de voet volgen. Ook omdat ze vroeg of laat in hun cyclus ovuleren. Zonder een goede ovulatie opvolging om je urine te testen, weet je het niet.

3. Wanneer moet ik nu seks hebben om zwanger te worden?

Een andere reden waarom je niet zwanger wordt is, dat je te weinig seks hebt of teveel op ongecontroleerde tijdstippen. Als je twintig of dertig bent, moet je om de dag seks hebben om zwanger te worden. Te beginnen vier dagen voor de eisprong, de dag van je verwachte eisprong en twee dagen later. Als bijvoorbeeld de eisprong plaatsvindt op dag veertien van je cyclus, zou je seks moeten hebben op dag tien, twaalf, veertien en zestien. De reden dat je om de dag seks hebt, is omdat met een ‘dag van hertelling’ het aantal zaadcellen van een man toeneemt. Hoe hoger het aantal spermacellen, hoe groter de kans dat je zwanger wordt.

4. Je hebt teveel stress

Je kan elke maand nog steeds bloeden wanneer het tijdstip van menstruatie is aangebroken, maar de eisprong is er niet. Dit komt meestal door een hormonaal onevenwicht. Dit kan worden bepaald door erfelijke factoren. Maar de grootste reden om niet goed te ovuleren is stress. Als je gestresseerd bent, krijg je niet voldoende slaap en zonder goede slaap produceer je minder geslachtshormonen zoals oestrogeen.

In plaats daarvan verhoogt je lichaam de productie van het stresshormoon cortisol. Het signaleert aan je lichaam dat dit geen goed moment is om zwanger te worden. Je kan een vrouw hebben die wanhopig zwanger wil worden, maar je staat met de rug tegen de muur als het lichaam vastberaden ‘nee’ zegt. Hoe kan je nu de stress verminderen? Hieronder enkele ideeën die een handje kunnen helpen:

  • Zoek je bed op rond negen uur
  • Vermijd ’s avonds en ’s nachts het schadelijke blauwe licht van de laptop of smartphone
  • Leer nee zeggen als je voelt dat je lichaam tegen spartelt
  • Zoek huishoudelijke ondersteuning als je dagtaak eivol zit

5. Je schildklier is helemaal van slag

Als je niet zwanger geraakt kan je best ook je schildklier niveaus laten controleren. Je schildklier produceert hormonen die bijna al je lichaamssystemen in goede banen leidt, inclusief je menstruatiecyclus en gemoedsstemming. Je kan je schildklier een boost geven met jodium, een mineraal dat nodig is om schildklierhormoon aan te maken. Zorg ervoor dat je supplementen toevoegt onder toezicht van een arts. Teveel jodium kan immers problemen veroorzaken.