Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.

Na enkele maanden actief geprobeerd te hebben om zwanger te worden zonder merkbaar resultaat, vraag jij en je levenspartner zich mogelijk af waarom zwanger worden niet van een leien loopt zoals je oorspronkelijk in gedachte had. In heel veel gevallen heeft het te maken met de werking van je schildklier. In dit artikel ‘Hoe belangrijk is je schildklier als je zwanger wilt worden’ krijg je tips welke stappen je zal moeten ondernemen en de speciale rol die een schildklier speelt als je zwanger wil worden.
Je schildklier regelt of beïnvloedt een brede waaier aan levensprocessen die vitaal van belang zijn voor een normale werking van een lichaam. Spierfunctie, het zenuwstelsel, ademhalingsstelsel en hartslag. Daarnaast helpt de schildklier ook de eisprong en de menstruatiecyclus in orde brengen. Wanneer de werking van de schildklier niet optimaal is, kan het de balans van schildklierhormonen ontregelen. Dit kan op twee manieren: er worden teveel hormonen geproduceerd en je lichaamssysteem versnelt. In medische termen spreekt men over hyperthyreoïdie. Ofwel worden te weinig hormonen aangemaakt waardoor het systeem in je lichaam vertraagt. Dat heet dan hypothyreoïdie. Een onevenwicht in het hormoon van de schildklieren kan een nefaste invloed hebben op de gezondheid, waardoor het moeilijk wordt om zwanger te geraken of tijdens het dragen van een zwangerschap.
Een schildklieraandoening sluipt heel schoorvoetend je lichaam binnen. Het kan in vele gevallen pas na jaren worden vastgesteld. Over het algemeen zijn de fysieke klachten trouwens heel onduidelijk en wazig. Soms stemt het overeen met typische kwaaltjes die je hebt tijdens de zwangerschap.
Behalve dat het steeds moeilijker wordt om zwanger te geraken, kan een schildklier die traag werkt invloed hebben op je zwangerschapsdracht. Dit heeft te maken dat je lichaam een bepaald voldoende hormoon van de schildklieren nodig heeft om een foetus te ondersteunen. Het produceren van een te laag schilklierhormoon kan immers de groei van de foetus verhinderen in de prille zwangerschapsfase. Dat hormoontekort kan leiden tot een miskraam.
Wie jonger is dan de leeftijd van 35 jaar en na een tijdje proberen niet zwanger kan worden of wanneer je ouder bent dan 35 jaar en al een half jaar het probeert, is het wenselijk om een evaluatie van de onvruchtbaarheid in het vooruitzicht te stellen. Omdat hormonen een toonaangevende rol spelen in elke fase van de zwangerschap, is het evalueren van de functie van de schildklier een niet te verwaarlozen onderdeel om je onvruchtbaarheid nauwkeurig te laten controleren. Het is superbelangrijk om te laten vaststellen of er een link is met familiale aandoeningen, een miskraamverleden of je last hebt van onregelmatige menstruatiecyclussen. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat er voldoende medicatie voor handen is om de hormoonspiegels opnieuw in balans te brengen. Hierdoor wordt de vruchtbaarheid normaal hersteld.
Wanneer een probleem van de schildklieren voor of tijdens de zwangerschap wordt gediagnosticeerd, zullen bloedtests uitsluitsel moeten geven wat de beste behandeling hiervoor is. Over het algemeen wordt de zwangerschapsfase op de voet gevolgd door een gynaecoloog of endocrinoloog. Ook gedurende de eerste twaalf maanden na de geboorte van je baby kan een strikte opvolging noodzakelijk zijn, zowel voor je baby als voor de kersverse moeder.
Tijdens de draagtijd werkt je schildklier totaal anders en verandert het aantal hormonen van de schildklieren voortdurend. Tijdens de eerste weken en maanden heeft de foetus nog geen schildklier en is met andere woorden volledig afhankelijk van de schildklierhormonen van de aanstaande moeder. Bijgevolg zullen extra aandachtspunten moeten worden besteed aan de aandoening. Zeker als je voor de zwangerschap klachten over de schildklier had. Het niet optimaal functioneren van de schildklier kan immers tijdens de zwangerschap gezondheidsproblemen teweeg brengen, maar kan ook de ontwikkeling en de groei van de foetus aardig in de war sturen.
Als de moeder kampt met hypothyreoïdie-symptomen, kan er tijdens de borstvoeding te weinig melkvoorraad aanwezig zijn. Meer aanleggen lost het probleem maar gedeeltelijk op omdat het lichaam geen voldoende energie-boost kan geven. In vele gevallen zie je ook dat de moeder hierdoor uitgeput geraakt door de constante pogingen van een hongerige baby. Wanneer je in deze situatie terechtkomt, kan je best voeding met de fles geven of voeding die afgekolfd is na de avond- en nachtvoeding.
Als je na de bevalling postnatale hyperthyreoïdie ontwikkelt, kan dit zorgen dat de melkproductie zo overvloedig is dat de baby dit niet helemaal aankan. De zorgverleners kunnen advies geven hoe je op welke wijze de voeding kan aanleggen zodat je kind niet teveel moedermelk binnenkrijgt.