Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Als je een gezin hebt met schoolgaande kinderen, dan is het soms flink schakelen als de vakanties weer voorbij zijn. Om je te helpen, hebben wij 5 vragen van ouders wier kinderen weer terug naar school gaan beantwoord, met handige tips en oplossingen!
1. Nieuw schooljaar, wat voor spullen heeft mijn kind nodig?
Welke spullen je kind nodig heeft, ligt er natuurlijk aan in welke groep hij/zij start. In de kleuterklassen heb je met een leuke rugtas en een broodtrommel inclusief drinkbeker vaak al een goede basis! Hoe hoger je kinderen komen binnen de basisschool, des te meer spullen. Zo kunnen kinderen in groep 3 het al fijn vinden om een etui te hebben, omdat ze dan leren schrijven. En in de bovenbouw is het handig dat kinderen eigen schriften hebben, tenzij ze die van school aangeboden krijgen. Vergeet bovendien ook niet om voor gymkleren en goede gymschoenen te zorgen, ongeacht in welke groep je kind start!
2. School, activiteiten, huiswerk; hoe houd ik de week overzichtelijk?
Als je kinderen hebt die op de basisschool zitten, dan komen er vaak een hoop andere dingen bij kijken; speelafspraken, het eerste wekelijkse huiswerk, rapportbesprekingen en speciale activiteiten binnen de school. Het is begrijpelijk dat je hoofd daar overvol van raakt, naast je eigen werk en dagelijkse bezigheden. De oplossing is echter gemakkelijk; een gezinsagenda! Je kunt hierin voor ieder gezinslid noteren wat er per week en per dag is, zodat je in één oogopslag kunt zien wat er op de planning staat. Zo houd je een leeg hoofd voor jezelf én voorkom je gemiste of vergeten afspraken en activiteiten!
3. Mijn kind vindt het lastig om weer te starten met school. Hoe maak ik het zo leuk en makkelijk mogelijk?
Het is voor sommige kinderen even een omschakeling om na de vrije vakantie in één keer weer naar de basisschool te moeten gaan. Wat dan helpt is om vlak voor het einde van de vakantie leuke herinneringen op te halen met de kinderen. Wat vonden zij het allerleukste aan de vakantie? En wat gaan ze allemaal op school vertellen aan de juf/meester en aan hun vriendjes/vriendinnetjes? Door dit samen te bespreken sluit je de vakantie mooi af. Een goed slaapritme draagt ook bij aan een fijne start, probeer daarom om het uitslapen en langer opblijven langzaam af te bouwen naar de ‘normale’ rituelen. Om de pret compleet te maken, ga je samen een gave rugtas of nieuwe gymschoenen gaan uitzoeken. Zo krijgen ze pas echt zin in het nieuwe schooljaar!
4. Voor de eerste keer naar de kleuterklas, waar moet ik rekening mee houden?
Als je kind voor de eerste keer naar de kleuterklas gaat, dan kan dat een spannend moment zijn. Om te voorkomen dat je kind het echt té spannend gaat vinden, is het belangrijk dat je de indruk geeft dat naar school gaan erg leuk is! Maak bijvoorbeeld samen een aftelkalender, waarop je iedere avond voor het slapengaan kan aankruisen wanneer de grote dag is. Laat je kind een leuke tas uitzoeken, en een kekke boterhamtrommel waar straks iedere dag een lekkere lunch in komt. Als de dag eenmaal aangebroken is, houdt er dan rekening mee dat er een hoop indrukken kunnen zijn bij je kind. Vooral de eerste twee weken is het verstandig om niet teveel in te plannen naast school, en iedere dag even te praten met je kind. Zo kun je hoe hij/zij het nou vindt op de nieuwe school. Bij ieder kind is dit anders, en vaak weet je als ouder waar wel of geen behoefte aan is.
5. Hoe maak ik de lunchtrommel van mijn kind zo gevarieerd mogelijk?
Een lunchtrommel hoeft niet altijd alleen maar boterhammen te bevatten, het is goed voor je kind om veel verschillende . Varieer met de basis, kies bijvoorbeeld eens voor een wrap in plaats van een boterham en wissel het beleg af. Ook al is het belangrijk dat een kind gezond eet met veel groenten en fruit: variatie is de oplossing. Als je kind bijvoorbeeld een volkoren boterham met smeerkaas, komkommerreepjes en drinken zonder suikers heeft, dan is het juist extra leuk dat er soms een lekkere koek bij zit, of rolletjes pannenkoek die nog over zijn van het avondeten. Als je een lunchtrommel hebt met verschillende vakjes, kun je de lunch van je kind makkelijk en smakelijk indelen. Nog een leuke tip: een lief briefje bij de lunch van mama.