Je kindje maakt verschillende groeifases mee. Van baby naar peuter en kleuter, iedere fase is speciaal en heeft zo zijn eigen kenmerken. Je kind leert steeds meer en maakt de dingen om zich heen ook steeds bewuster mee. Dit is erg leuk, maar kan soms mindere kanten hebben. Het is bijvoorbeeld normaal dat kinderen wel eens huilen, maar het ene kind huilt meer dan de ander. Zeker wanneer je merkt dat je kleuter snel huilt, kan dit wel eens voor frustratie zorgen. Logisch dus dat je dit graag en zo goed mogelijk wilt oplossen, maar wat doe je eraan? In dit artikel lees je alles over kleuters die snel huilen. Wat zijn de redenen voor het huilen precies? Per reden lees je vervolgens welke oplossingen er bestaan. Als laatste krijg je nog een aantal handige tips om deze fase zo fijn en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen voor jou en je kind.

Redenen waarom je kleuter snel huilt

Zoals gezegd wordt je kind zich in de kleuterfase zich steeds meer bewust van zijn of haar omgeving. Er zijn over het algemeen vier verschillende redenen waarom je kleuter snel begint te huilen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat hij of zij moeilijk met teleurstellingen kan omgaan. Bijvoorbeeld wanneer je kind zich ergens op had verheugd, wat plotseling niet meer door kan gaan. Een andere variant hiervan is wanneer je kindje iets in zijn hoofd had, het aantrekken van zijn of haar lievelingsshirt bijvoorbeeld, terwijl deze nog in de was zit. Ook kan het zijn dat je kleuter snel huilt omdat hij of zij niet goed weet voor zichzelf op te komen, wanneer speelgoed door een ander kind wordt afgepakt bijvoorbeeld. Daarnaast is het mogelijk dat er weinig zelfvertrouwen is. Wanneer er iets niet meteen lukt zet hij of zij het op een huilen. Ook onzekerheid en zenuwachtig zijn in onbekende situaties, zoals een verjaardag waar alleen maar onbekenden zijn, is een trigger voor het beginnen met huilen. Als laatste is de gevoeligheid van je kind ook een belangrijke factor. Prikkels komen dan veel sneller en heftiger binnen, waardoor hij of zij sneller begint te huilen.

Wat kun je doen

Het is slim na te gaan welke van bovenstaande vier redenen de oorzaak zijn van het regelmatig huilen. Op deze manier kun je beter naar een oplossing zoeken. Hier onder lees je per reden wat je precies zelf kunt doen om de situatie te verbeteren.

Teleurstelling

Het komt vaak voor dat kinderen het lastig vinden met teleurstelling om te gaan, bijvoorbeeld wanneer ze een spelletje verliezen of wanneer ze niet nog een snoepje mogen. Het is gelukkig heel goed mogelijk je kleuter te helpen bij teleurstelling en hem of haar te leren dat het iets is dat bij het leven hoort. In de eerste plaats is het belangrijk naar jezelf te kijken. Hoe ga je zelf om met teleurstelling? Uiteindelijk leert je kind het meest van jouw gedrag. Vervolgens is het belangrijk dat je aandacht schenkt aan de emotie van je kind. Geef je kleuter even de tijd te balen en geef hem of haar het gevoel dat je de emotie serieus neemt. Zeg bijvoorbeeld ‘ik zie dat je verdrietig bent nu je geen snoepje meer mag’, of ‘jammer dat je hebt verloren, want je hebt zó je best gedaan!’. Daarna kun je verder gaan door te vertellen wat de reden of het gevolg is: ‘de reden dat je nu geen snoepje meer mag, is omdat we zo gaan eten’, of ‘jammer dat je nu hebt verloren, maar de volgende keer gaat het vast beter met het spelletje’. Help vervolgens met doorzetten. Stel andere doelen of geef alternatieven. Kijk samen wat wel lukt. Ook is het slim om op een rustig moment te bekijken wat je kind afleiding kan geven om hem of haar niet te lang in de teleurstelling te laten. Bedenk een plek of activiteit waar het makkelijk is de gedachten te verzetten. Bijvoorbeeld spelen, muziek luisteren of even naar buiten.

Niet goed voor zichzelf op weten te komen

Wanneer je merkt dat je kind snel begint te huilen wanneer zijn of haar speelgoed wordt afgepakt, of wanneer een ander kindje niet mee laat spelen, dan kan het zijn dat je kind niet voor zichzelf op weet je komen. Een oplossing hiervoor is een weerbaarheidstraining. Er bestaan speciale trainingen voor kinderen van 4 tot 7 jaar oud. Tijdens zo’n training oefent je kind op een speelse manier sociale en emotionele vaardigheden, gecombineerd met weerbaarheid en zelfvertrouwen. In de training komt aan bod hoe ze ‘nee’ kunnen zeggen en ze voor zichzelf kunnen opkomen wanneer ze iets niet willen. Daarbij hoort het accepteren van een ‘nee’ van iemand anders. Ook leren ze hoe het is om zich ‘sterk’ te voelen, hoe ze iets aan een ander kunnen vragen, wat ze moeten doen als ze boos zijn of hoe ze vrolijk over zichzelf kunnen denken. Daarnaast leren ze ontspannen wanneer ze boos of verdrietig zijn. De trainingen worden gegeven in kleine groepjes van maximaal 6 kinderen. Dit is belangrijk, omdat verlegen kinderen zich niet bedreigd voelen door drukkere kinderen en gemakkelijker aan bod komen. Voorafgaand is er een kennismakingsgesprek, zodat er gezien kan worden of er een klik is met de trainingsleider. Ook krijgen ze een speciaal prentenboek en een doe-boek voor thuis. Een goede optie dus om je kind weerbaarder te maken en minder snel te laten huilen.

Onzekerheid

In bepaalde mate is onzekerheid normaal, kleuters maken nu eenmaal veel verandering mee en zetten in veel opzichten hun eerste stappen. Maar wanneer het de ontwikkeling tegengaat, wordt het een probleem. Onzekerheid bij kinderen kan zich op verschillende manieren uiten, zoals boosheid of huilen. Ook komt het bij onzekere kinderen veel voor dat ze niks zelf durven te doen of negatief over zichzelf praten. Bedenk je dat je kleuter net is gestart of gaat starten op de basisschool. Het is vanzelfsprekend een periode waarin je kind veel onzekerheid kan voelen. Zijn of haar belevingswereld wordt groter en zal veel nieuwe dingen moeten leren in korte tijd. Ook zal je kleuter waarschijnlijk naar zwemles gaan, een ander voorbeeld van een belangrijke nieuwe gebeurtenis. Het vergroten van het zelfvertrouwen is een proces dat niet van de één op andere dag gedaan is. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen. Belangrijk is je kind vertrouwen te geven. Straal uit dat je gelooft dat je kind iets kan en sluit goed aan bij de mogelijkheden van je kleuter. Vergelijk hem of haar niet met andere kinderen. Jouw kind doet de dingen op zijn of haar eigen tempo. Daarnaast is het belangrijk je kind serieus te nemen en zijn of haar gevoelens te erkennen. Hierdoor laat je zien dat hij of zij er mag zijn en zich niet hoeft te schamen. Individuele aandacht is ook belangrijk. Even een momentje elke dag waarbij je je kind waardeert en knuffelt. Ook bij onzekerheid geldt dat je zelf het juiste voorbeeld voor je kind moet zijn.

Gevoeligheid

Is je kleuter geneigd is snel te huilen wanneer er veel drukte is met andere kinderen, of wanneer er iets spannends en nieuws staat te gebeuren? Dan kan het zijn dat je kind zeer gevoelig of zelfs hooggevoelig is. Over het algemeen hebben deze kinderen langer de tijd nodig om prikkels te verwerken of zijn ze vaak oververmoeid. Er zijn een aantal dingen die je als ouder kunt doen. Allereerst is het belangrijk dat je kind het idee krijgt dat je de gevoeligheid accepteert en dat het niet raar is. Wees begripvol. Daarna is het zaak om meer balans te creëren. Zorg voor een veilige omgeving of een speciaal plekje thuis waar je kind zich kan terugtrekken wanneer de prikkels even te veel worden. Ook is het belangrijk je kleuter zo veel mogelijk te stimuleren en te motiveren. Doe nieuwe dingen voor of doe ze samen als je kind het eng vindt. Wanneer je kleuter voor het eerst naar school gaat, bespreek de gevoeligheid dan even met de leraren, zodat er begrip is en de juiste begeleiding kan worden geboden.

Tips

Wat de precieze oorzaak ook is, hier volgens als laatste nog een aantal handige algemene tips om je kind zo goed mogelijk te begeleiden.

  • Het belangrijkste is dat je niet boos wordt wanneer je kind het op een huilen zet. Wanneer jij gestrest of boos bent, pikt je kind deze emotie op en dat is niet bevorderlijk voor zijn of haar eigen gedrag.
  • Maak het huilen bespreekbaar en verzin dingen die je kind kan doen in plaats van huilen.
  • Werk altijd vanuit kleine stapjes. Het is immers een proces waar je kleintje doorheen gaat.
  • Belangrijk is ook je kind complimentjes te geven wanneer hij of zijn niet hoeft te huilen. Zo beloon je goed gedrag.
  • Focus daarnaast op wat je van je kleintje verwacht. Zeg niet: ‘nu moet je niet gaan huilen’, maar zeg in plaats daarvan: ‘als iets niet lukt, vraag dan hulp aan mij/de juf’.