Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Omdat het een ongelofelijk drukke periode is, is het goed te begrijpen dat de feestdagen stress bij je opwekken. Daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten. Dat hoeft ook niet, want er zijn een aantal dingen die je kan doen om te voorkomen dat het je allemaal te veel wordt. Wanneer je de volgende vier tips meeneemt, dan is de kans groot dat je er op een goede en gezonde manier doorheen komt. Zo worden de feestdagen een feestje.
1. Bereid de maaltijd goed voor
De belangrijkste tip heeft te maken met de grootste stressfactor. Een groot deel van de kerstdagen staat natuurlijk in het teken van de maaltijd. Dat betekent dus ook dat het belangrijk is dat je juist het feestmaal goed voorbereidt. Kook bijvoorbeeld iets dat je al kent en goed kunt klaarmaken. Maak je iets nieuws? Ga dan een keertje proefkoken vooraf. Of kies voor gourmetten. Bestel de ingrediënten op tijd, bijvoorbeeld bij gourmet vlees van A-Z. Superhandig, daar kun je alles in een keer bestellen. Als je het vlees tijdig bestelt, dan heb je het grootste deel van de voorbereiding al voor elkaar. Dit maakt het voor jou nog makkelijker.
2. Begin op tijd met plannen
Een andere manier om te zorgen dat de stress niet toeslaat, is door tijdig te beginnen met voorbereiden. Dat geldt niet alleen voor de maaltijd, door de gourmet online te bestellen, maar ook voor alle andere boodschappen en versiering voor de tafel bijvoorbeeld. Zorg dat je voldoende drankjes in huis hebt en dat je de tafel leuk kunt aankleden met een tafelkleed, mooie servetten en kaarsen. Deze dingen kun je makkelijk ruim op tijd regelen, zodat je er niet vlak voor de dagen – in alle drukte in winkels en supermarkten – nog mee geconfronteerd wordt.
3. Let op je eigen gesteldheid
Niet alleen praktische oplossingen helpen je de stress van de feestdagen tegen te gaan. Het is vooral ook slim om goed op jezelf te letten. Je kunt stress aanvoelen doordat je anders, prikkelbaarder, reageert op situaties. Ook kan je lichamelijke spanning voelen. Wanneer dit het geval is, is het goed om even stil te staan. Juist als je daar geen tijd voor hebt! Ga regelmatig even wandelen en neem momentjes voor jezelf en doe ontspanningsoefeningen. Zo voel je je weer ontspannen en helder en kan je de zaken gewoon op een goede manier aanpakken.
4. Verdeel de taken
Een andere manier om te zorgen dat de stress bij jou niet te groot wordt, is door niet alle hooi op je vork te nemen. Nee zeggen en hulp vragen kan moeilijk zijn, maar doe het! Als je namelijk de taken weet te verdelen, komt niet alles alleen maar op jou aan. Laat je gasten bijvoorbeeld ook allemaal iets meebrengen. Bijvoorbeeld de hapjes vooraf, het dessert of juist de drankjes. Je gasten vinden het doorgaans juist fijn om te kunnen helpen en zo ontlast jij jezelf en heb je tijd om aan andere zaken te besteden.
Dit artikel bevat gesponsorde links.