Kolven: handige tips

Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...

Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren

In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...

Tips voor de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...

De bevalling opwekken: 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen

Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...

Waarom schrijven met de hand nog steeds belangrijk is voor kinderen

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...

We willen in ons leven natuurlijk niet te veel bezig zijn met de dood. Toch is het verstandig om hier wel af en toe bij stil te staan, en ervoor te zorgen dat je alles goed regelt voor je kinderen of andere nabestaanden. Hoe zorg je voor financiële zekerheid voor je kinderen en nabestaanden? Want het overlijden op zich is al verdrietig genoeg, het is heel vervelend als daarna ook nog eens blijkt dat het financieel niet goed is geregeld. Je nabestaanden moeten natuurlijk een eventuele hypotheek kunnen blijven betalen en kunnen blijven leven zoals ze gewend waren. Hieronder gaan we kijken naar een aantal belangrijke zaken rondom dit onderwerp.

Hoe regel je financiële zekerheid voor je kinderen en nabestaanden?

In Nederland is het zo dat er in de basis niet altijd een goede regeling is wanneer een gezinslid, een van de ouders, vroegtijdig overlijdt. Dat heeft met name te maken met het feit dat Nederland nogal ingewikkelde voorzieningen heeft. Er zijn meerdere opties die je kunt overwegen om je nabestaanden financiële zekerheid te bieden in het geval dat je onverhoopt vroegtijdig overlijdt. Hieronder gaan we op drie daarvan dieper in.

zorgen-voor-financiele-zekerheid-voor-kinderen-en-nabestaanden-overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een goede optie om voor financiële zekerheid voor je kinderen en nabestaanden te zorgen. Bij deze verzekering wordt er een vooraf afgesproken bedrag betaald wanneer je tijdens de looptijd zou overlijden. Dit bedrag gaat dan naar je kinderen of andere nabestaanden. Op die manier kunnen zij het wegvallen van jouw salaris opvangen.

Dit is bijvoorbeeld handig voor het betalen van de huur of hypotheek. Je denkt misschien dat dit een vrij prijzige verzekering is, maar dat valt reuze mee. Het is al mogelijk vanaf enkele euro’s per maand om je kinderen en nabestaanden hiertegen te beschermen.

Algemene nabestaanden wet

Deze wet, ook wel de ANW, kan ook een manier zijn om je kinderen van financiële zekerheid te voorzien. Onder bepaalde voorwaarden kunnen kinderen recht hebben op een uitkering op basis van deze wet. Dit bedraagt dan maximaal 70 procent van het minimumloon. Dat is dus zeker geen vetpot. Wanneer je kinderen allemaal ouder dan 18 zijn, vervalt deze wet al helemaal. Dit is dus echt een basis wet. Het is daarom in veel gevallen verstandig om extra maatregelen te treffen om te zorgen voor financiële zekerheid voor je kinderen.

financiele zekerheid voor gezin met kinderen

Nabestaandenpensioen als financiële zekerheid voor je kinderen

Wanneer jij of je partner in loondienst werkt wordt er waarschijnlijk deelgenomen aan een pensioenregeling. Zo’n pensioenregeling bestaat in veel gevallen uit twee onderdelen. Enerzijds natuurlijk het ouderdomspensioen, en anderzijds het nabestaandenpensioen. Die laatste kun je dan weer opdelen in een variant op risicobasis en een variant op opbouwbasis. Veel mensen zijn niet op de hoogte van dit verschil, hoewel dit wel belangrijk kan zijn.

Wanneer je namelijk alleen op risicobasis een nabestaandenpensioen hebt, vervalt het recht wanneer de werknemer niet meer aan de regeling deelneemt. Stel dat je meerdere werknemers hebt gehad en dan overlijdt, dan heb je alleen recht op het deel wat je bij je huidige werkgever hebt opgebouwd. Bij opbouwbasis hebben je nabestaanden ook recht op het pensioen dat bij eerdere werkgevers is opgebouwd. Dat is dus een verschil waar je vooraf wel rekening mee moet houden. Dit kan, zeker wanneer je vaker van baan bent gewisseld, natuurlijk een behoorlijk verschil maken in het uiteindelijke bedrag waar je nabestaanden recht op hebben.

Al met al zijn de basisvoorzieningen niet erg ruim. Wanneer je een hypotheek hebt is het daarom vaak heel verstandig om zelf nog maatregelen te treffen, zoals de overlijdensrisicoverzekering. Op deze manier zorg je voor financiële zekerheid voor je kinderen en nabestaanden. Dat is een fijne gedachte, omdat het overlijden voor je nabestaanden al zwaar genoeg is. Niemand zit dan te wachten op financiële tegenslag.