Winterjas in de auto levensgevaarlijk voor kind

We willen onze kinderen allemaal beschermen tegen kou. Dus pakken we ze in de winter lekker in met dikke jassen en sjaals. Ook in de auto. Als ik mijn zoon in zijn winterjas in de autostoel zet, is het altijd een mislukte mix tussen Kenny uit Southpark (want oranje...

Verjaardag vieren

Het is zaterdag, half twaalf 's avonds. We wachten met smart op mijn man, Pascal, omdat we zo dadelijk zijn verjaardag vieren. Gelukkig is hij er bijna want mijn jongste houdt het niet meer uit van de slaap. 'Zijn alle voorbereidingen klaar, meiden?' Het vakkundig...

Sinterklaasspeurtocht: Eindelijk vind ik Sinterklaas weer leuk

De afgelopen jaren kon ik die man met zijn baard wel het land uit kíjken. Sterker nog: stiekem hoopte ik dat hij eens een keer níet met zijn stoomboot aan zou meren in Nederland. Dat 'ie met zijn vrienden gewoon lekker eens bleef overwinteren aan een van de costa's....

Zwangerschap en zorgverzekering 2022

Ben je zwanger of hoop je dat in 2022 te worden? Het is dan verstandig om even goed naar je zorgverzekering te kijken. In dit artikel geven we jou alle tips en informatie over de zwangerschap en zorgverzekering in 2022. Je zult tijdens je zwangerschap namelijk veel...

Net bevallen? Zo maak je de eerste tijd met je kindje onvergetelijk

Ben je net bevallen? En voel je je een beetje uit balans nu je net moeder geworden bent? Geen paniek! Dat hebben veel vrouwen die voor het eerst moeder zijn geworden. Als je wilt weten hoe je loskomt van de twijfel, de onrust en het gevoel dat je het misschien niet...

Het is een feit! Natuurlijk gaan je vaste lasten omhoog als je kinderen krijgt. Je krijgt te maken met (extra) kosten voor kinderopvang, energie, schadeverzekeringen, water, tv en boodschappen. Allemaal niet de leukste dingen om aan te denken als je gezinsuitbreiding krijgt, maar wel belangrijk om rekening mee te houden.

Daar staat tegenover dat je ook extra inkomsten krijgt. Denk hierbij aan kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en misschien in jouw geval ook kindgebonden budget. Kortom: een nieuw gezinslid brengt een flinke financiële verandering met zich mee. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden als het om gezinsuitbreiding en je vaste lasten gaat?

Wat gebeurt er met je vaste lasten als je kinderen krijgt?

Wist je dat een kind gemiddeld 20% van je netto inkomen kost? Dat is flink toch? Maar aan welke kosten moet je eigenlijk allemaal denken bij de komst van een baby? Hieronder een overzicht van de maandelijkse kosten. Daar tegenover staan ook vergoedingen en bijdragen die je vanuit de overheid ontvangt.

Hoeveel gaan je vaste lasten omhoog als je kinderen krijgt?

overzicht-vaste-lasten-gezinsuitbreiding

Verzekeringen

Je hebt meerdere verzekeringen en het is dus belangrijk om je verzekeringen aan te passen aan de nieuwe gezinssituatie. Iedereen in Nederland is verplicht zich te verzekeren voor medische kosten met een zorgverzekering. Kinderen tot 18 jaar hoeven geen premie te betalen. Wanneer je een kind krijgt is het wel belangrijk dat je je kind binnen vier maanden na de geboorte bij de zorgverzekeraar aanmeldt. Je kunt dit doen bij jezelf of bij je partner op de polis.

Wanneer je je verzekeringen onder de loep neemt, is het belangrijk om ook te kijken naar bijvoorbeeld je inboedelverzekeringen en reisverzekering. Veel jonge ouders gaan zich ook verdiepen in overlijdensrisico verzekeringen en inkomens- en pensioenverzekeringen. Met de gezinsuitbreiding en allerlei nieuwe ontwikkelingen in je gezin, is het goed om weer eens stil te staan bij alle risico’s en verantwoordelijkheden.

Energie

Hoe meer mensen er in een huishouden leven, hoe meer energie je gebruikt. Je gaat immers meer wassen met zo’n kleintje in huis, de droger zal vaker draaien, wellicht vul je het bad wat vaker en zet je je verwarming een graadje hoger. Heb je daar al bij stil gestaan? Misschien is het goed om eens te kijken wat de kosten eigenlijk zijn. Een gezinsuitbreiding is vaak een goed moment om over te stappen naar een andere energieleverancier. Je kunt direct gaan besparen en houdt dus geld over om leuke dingen mee te doen.

Toeslagen als je inkomen omlaag gaat. Het is fijn om vooraf een beetje te weten waar je financieel aan toe bent als je aan kinderen begint of gezinsuitbreiding krijgt. Wellicht ben je van plan om minder te gaan werken. Uiteraard verandert dan je inkomen ook. Houd daar rekening mee als je een begroting maakt.

Voor bepaalde kosten kun je via de overheid een tegemoetkoming ontvangen in de vorm van toeslag. Denk bijvoorbeeld aan zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. Vaak moet je dit zelf aanvragen en is het afhankelijk van je inkomen. Kindgebonden budget hoef je meestal niet zelf aan te vragen en ook voor de kinderbijslag geldt dat je deze in principe automatisch krijgt. Natuurlijk is het wel verstandig zelf in de gaten te houden of je alle toeslagen ontvangt waar je recht op hebt en of je niet per ongeluk teveel toeslag hebt aangevraagd. Als je te veel toeslag ontvangt, loop je het risico dat je dit op een later moment terug moet gaan betalen.

noteer-vaste-lasten-in-een-huishoudboekje-of-app

Vaste lasten omhoog als je kinderen krijgt, en nu?

Nu je weet met welke kosten je te maken krijgt, kun je aan de slag gaan met het uitwerken van je budget. Let hierbij op de volgende punten:

 • Blijft je inkomen gelijk of ga je minder werken en daalt je inkomen? Wellicht heb je recht op toeslagen. Probeer hier alvast een inschatting van te maken.
 • Gaat je kindje naar de opvang? Zo ja, voor hoeveel dagen?
 • Bereken hoeveel je kwijt bent aan opvang (tarieven staan op de website van de opvang/gastouder)
 • Bereken op welke toeslagen je recht hebt. Op de website van de belastingdienst kun je een proefberekening maken.
 • Zet alle extra kosten (uit het bovenstaande schema) op een rijtje en onderneem alvast een aantal acties:
  1. Meld je kindje aan op je zorgverzekering
  2. Verhoog je voorschotbedrag en kies voor een goedkoper energiecontract
  3. Verhoog je voorschotbedrag voor water
 • Zorg dat je verzekeringen zijn aangepast en dat ook schade of kosten door je kindje worden vergoed. Kijk ook of je niet onnodig te veel betaalt aan je verzekeringen.

Alles wat je moet regelen rondom de geboorte van je kind gedaan? Dan kun je heerlijk gaan genieten van de leuke dingen van het zwanger zijn en van de geboorte van je kindje.

Dit artikel met als onderwerp vaste lasten omhoog als je kinderen krijgt is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.