10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buitenactiviteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Het is een feit! Natuurlijk gaan je vaste lasten omhoog als je kinderen krijgt. Je krijgt te maken met (extra) kosten voor kinderopvang, energie, schadeverzekeringen, water, tv en boodschappen. Allemaal niet de leukste dingen om aan te denken als je gezinsuitbreiding krijgt, maar wel belangrijk om rekening mee te houden.

Daar staat tegenover dat je ook extra inkomsten krijgt. Denk hierbij aan kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en misschien in jouw geval ook kindgebonden budget. Kortom: een nieuw gezinslid brengt een flinke financiële verandering met zich mee. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden als het om gezinsuitbreiding en je vaste lasten gaat?

Wat gebeurt er met je vaste lasten als je kinderen krijgt?

Wist je dat een kind gemiddeld 20% van je netto inkomen kost? Dat is flink toch? Maar aan welke kosten moet je eigenlijk allemaal denken bij de komst van een baby? Hieronder een overzicht van de maandelijkse kosten. Daar tegenover staan ook vergoedingen en bijdragen die je vanuit de overheid ontvangt.

Hoeveel gaan je vaste lasten omhoog als je kinderen krijgt?

overzicht-vaste-lasten-gezinsuitbreiding

Verzekeringen

Je hebt meerdere verzekeringen en het is dus belangrijk om je verzekeringen aan te passen aan de nieuwe gezinssituatie. Iedereen in Nederland is verplicht zich te verzekeren voor medische kosten met een zorgverzekering. Kinderen tot 18 jaar hoeven geen premie te betalen. Wanneer je een kind krijgt is het wel belangrijk dat je je kind binnen vier maanden na de geboorte bij de zorgverzekeraar aanmeldt. Je kunt dit doen bij jezelf of bij je partner op de polis.

Wanneer je je verzekeringen onder de loep neemt, is het belangrijk om ook te kijken naar bijvoorbeeld je inboedelverzekeringen en reisverzekering. Veel jonge ouders gaan zich ook verdiepen in overlijdensrisico verzekeringen en inkomens- en pensioenverzekeringen. Met de gezinsuitbreiding en allerlei nieuwe ontwikkelingen in je gezin, is het goed om weer eens stil te staan bij alle risico’s en verantwoordelijkheden.

Energie

Hoe meer mensen er in een huishouden leven, hoe meer energie je gebruikt. Je gaat immers meer wassen met zo’n kleintje in huis, de droger zal vaker draaien, wellicht vul je het bad wat vaker en zet je je verwarming een graadje hoger. Heb je daar al bij stil gestaan? Misschien is het goed om eens te kijken wat de kosten eigenlijk zijn. Een gezinsuitbreiding is vaak een goed moment om over te stappen naar een andere energieleverancier. Je kunt direct gaan besparen en houdt dus geld over om leuke dingen mee te doen.

Toeslagen als je inkomen omlaag gaat. Het is fijn om vooraf een beetje te weten waar je financieel aan toe bent als je aan kinderen begint of gezinsuitbreiding krijgt. Wellicht ben je van plan om minder te gaan werken. Uiteraard verandert dan je inkomen ook. Houd daar rekening mee als je een begroting maakt.

Voor bepaalde kosten kun je via de overheid een tegemoetkoming ontvangen in de vorm van toeslag. Denk bijvoorbeeld aan zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. Vaak moet je dit zelf aanvragen en is het afhankelijk van je inkomen. Kindgebonden budget hoef je meestal niet zelf aan te vragen en ook voor de kinderbijslag geldt dat je deze in principe automatisch krijgt. Natuurlijk is het wel verstandig zelf in de gaten te houden of je alle toeslagen ontvangt waar je recht op hebt en of je niet per ongeluk teveel toeslag hebt aangevraagd. Als je te veel toeslag ontvangt, loop je het risico dat je dit op een later moment terug moet gaan betalen.

noteer-vaste-lasten-in-een-huishoudboekje-of-app

Vaste lasten omhoog als je kinderen krijgt, en nu?

Nu je weet met welke kosten je te maken krijgt, kun je aan de slag gaan met het uitwerken van je budget. Let hierbij op de volgende punten:

 • Blijft je inkomen gelijk of ga je minder werken en daalt je inkomen? Wellicht heb je recht op toeslagen. Probeer hier alvast een inschatting van te maken.
 • Gaat je kindje naar de opvang? Zo ja, voor hoeveel dagen?
 • Bereken hoeveel je kwijt bent aan kinderopvang (tarieven staan op de website van de opvang/gastouder)
 • Bereken op welke toeslagen je recht hebt. Op de website van de belastingdienst kun je een proefberekening maken.
 • Zet alle extra kosten (uit het bovenstaande schema) op een rijtje en onderneem alvast een aantal acties:
  1. Meld je kindje aan op je zorgverzekering
  2. Verhoog je voorschotbedrag en kies voor een goedkoper energiecontract
  3. Verhoog je voorschotbedrag voor water
 • Zorg dat je verzekeringen zijn aangepast en dat ook schade of kosten door je kindje worden vergoed. Kijk ook of je niet onnodig te veel betaalt aan je verzekeringen.

Alles wat je moet regelen rondom de geboorte van je kind gedaan? Dan kun je heerlijk gaan genieten van de leuke dingen van het zwanger zijn en van de geboorte van je kindje.

Dit artikel met als onderwerp vaste lasten omhoog als je kinderen krijgt is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.