Als je thuis katten hebt, krijg je vroeg of laat te maken met de geur van kattenpis in huis. Ook al is je kat zindelijk, toch kan het gebeuren dat jouw huisdier iets onder plast. En plast jouw kat altijd netjes in de kattenbak? Ook dan gebeurt het vaak dat er een penetrante geur in huis hangt van kattenurine. Gelukkig zijn er methoden om deze alles doordringende geur van kattenurine te verwijderen. Hoe doe je dat precies op een efficiënte manier?

Redenen waarom katten in huis plassen

Katten en poesen die 'wildplassen' in huis en dus niet zindelijk zijn, kunnen dit doen om uiteenlopende redenen. Ten eerste kan een vieze kattenbak de oorzaak zijn. Als de kattenbak niet fris is, kiezen deze dieren er regelmatig voor elders hun behoefte te doen. Ook stress kan de oorzaak zijn dat een kat buiten de kattenbak gaat plassen. Een derde veelvoorkomende oorzaak is een zieke kat. Met name de ziekte FLUTD kan van een poes of kat een wildplasser maken. Ten slotte kan een oorzaak bij katers die niet gesteriliseerd zijn sproeigedrag zijn: instinctief bakent een kat zijn territorium af.

Zeep en water om kattenurine te neutraliseren is onvoldoende

Veel mensen denken dat een sopje met zeep helpt om kattenurine te neutraliseren. Helaas is dat niet het geval. Was je bijvoorbeeld een urineplek op de bank met zeep, dan lijkt het oppervlakte wel schoon maar zit je nog steeds met de penetrante geur van kattenplas opgescheept. Wil je de geur echt grondig wegnemen, dan zijn er betere en effectievere methodes nodig.

Speciaal reinigingsmiddel tegen kattenpis werkt prima

Wil je de kattenpis geur verwijderen? Het kopen van een speciaal reinigingsmiddel tegen kattenurine kan snel en goed helpen. Een bekend middel om dit te doen is bijvoorbeeld HG tegen urine geur. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een middel maken om de stank van je kat of poes te neutraliseren. Een goed middeltje tegen de pisgeur in huis is gebruikmaken van een speciale schoonmaaksoda dat geuren verwijdert. Doe dit middel op de vlek en laat het een dag intrekken. Daarna kunnen de soda-resten met een stofzuiger opgezogen worden.

Wat moet je vooral niet gebruiken?

Er zijn ook middeltjes die je bij vlekken en de geur van urine van huisdieren absoluut niet moet gebruiken. Een van die middeltjes is chloor, omdat dit een giftig middel is. Andere middelen die je echt niet moet gebruiken zijn bleek en azijn. Ook deze middelen zijn ongezond. Daarbij loop je, zeker bij chloor, een groot risico op lelijke plekken of vlekken. Het is een bijtend middel dat bepaalde stoffen kan aantasten.

Mentholzalf bij plasvlekken

Het klinkt als een cliché natuurlijk, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Het liefste wil je natuurlijk voorkomen dat je in huis te maken krijgt met een kattengeur die je niet meer de woning uitkrijgt. Een tip is bijvoorbeeld om de kattenbak regelmatig goed schoon te maken en het kattengrit op tijd te verversen. Zo zorg je ervoor dat jouw huisdier zich echt op zijn gemak voelt en minder buiten de bak plast. Verder kan het zijn dat je kat last heeft van een blaasprobleem, zoals chronische blaasontsteking. Een dierenarts consulteren kan dan ook geen kwaad als je kat regelmatig in huis plast. Ten slotte is gebruikmaken van een mentholzalf een idee. Katten en poesen hebben een hekel aan deze geur. Door de plasvlekken in te smeren met mentholzalf, ontmoedig je de kat om op dezelfde plek nog een keer een plasje te doen.