Bij ons thuis is de eettafel groot en vormt hij een centrale plek waar we van alles doen de hele dag. ’s Ochtends samen ontbijten, een krant of tijdschrift lezen, daarna koffie drinken, werken, knutselen en ‘s avonds gezellig met elkaar eten. Het is eigenlijk het hart van ons huis.

Onze jaren ’30 woning

In ons huis, een jaren ’30 woning, hebben we een voorkamer en een achterkamer. Ze hebben allebei een gezellige open haard en ze worden gescheiden door mooie glas-in-lood deuren. Voor mij een droomhuis met veel sfeer en oude elementen. Toen we gingen verhuizen naar dit huis, gingen we op zoek naar nieuwe meubels. Een belangrijk element hierbij was een eettafel die past bij onze wensen en bij het veelvuldige gebruik.

De eetkamer

De voorkamer is onze woonkamer waar een lekkere hoekbank staat en de televisie hangt. Heerlijk om ’s avonds TV te kijken en languit op de bank te liggen als we Netflix aanzetten. De achterkamer hebben we omgetoverd in een eetkamer met een eettafel van 2 meter 20. Gedurende de dag is dit de meest gebruikte plek in ons huis. Gezellig samen ontbijten en eten in de avond, even de dag bespreken, werken, knutselen en als mijn zoontje straks wat ouder is huiswerk maken. Ondanks dat we een eigen kantoorruimte hebben, werken zowel mijn vriend als ik ook regelmatig thuis aan de eettafel met onze laptops.

Als mijn zoontje tussen de middag thuis komt, gaan we lekker lunchen aan tafel. Hij zit dan op zijn trip-trap stoel honderduit te vertellen over alles wat hij op school heeft meegemaakt. Samen aan onze grote eettafel van robuust eiken. Dat zijn heerlijke momenten samen. De laptops en telefoons opzij en gezellig samen een boterham eten.

Het licht boven de eettafel

Onze grote rechthoekige eettafel bevalt erg goed. Onze laptops of de knutselspullen en het speelgoed van onze zoon schuiven we tijdens het eten eenvoudig en snel aan de kant. We hebben zes stoelen, zodat we in het weekend ook met vrienden of familie lekker aan de tafel kunnen lunchen of dineren.

Qua verlichting hebben we gekozen voor industriële lampen met een dimfunctie. We kunnen het licht hiermee aanpassen naar het moment van de dag of de activiteit. Hebben we een gezellig diner met vrienden? Dan dimmen we het licht boven de tafel naar een warme, zachte tint. Zitten we te lezen of te werken aan tafel en hebben we meer licht nodig? Dan kunnen de lampen eenvoudig feller zetten.

Wat is jouw belangrijkste plek in huis? Breng je ook een groot deel van de dag door aan de eettafel?