De mental load van het ouderschap

Het ouderschap brengt een overvloed aan vreugde en vervulling, maar ook een scala aan verantwoordelijkheden en uitdagingen. Eén van de meest besproken, maar vaak onderschatte, aspecten van het ouderschap is de mental load. Deze onzichtbare last heeft een enorme impact...

Leuke en makkelijke traktaties

Hieperdepiep hoera! Je kind is jarig en dat is natuurlijk altijd feest. Als je creatief bent en het leuk vindt om te knutselen, dan is een traktatie bedenken en het maken ervan ook een feest. Maar als je niet zo crea bent, even geen inspiratie hebt of weinig tijd om...

Waarom is spelen op de buik voor baby’s belangrijk?

Regelmatig kom ik als kinderfysiotherapeut bij ouders op huisbezoek en merk ik dat baby’s te weinig op hun buik worden gelegd als ze wakker zijn. Sinds een tijdje geldt de regel dat baby’s niet meer op hun buik of in zijligging in bed neergelegd mogen worden om te...

Hoe je wél antwoord krijgt op ‘Hoe was je dag?’

“Hoe was het?”. “Goed.” “Wat heb je allemaal gedaan?”. “Vanalles.” Dit zijn de volledige notulen van het gesprek tussen mij en één van de Zoons op een doordeweekse avond, als we thuis komen na school en werk. Ik heb de jongens een hele dag gemist en ben razend...

Waarom een Citybox een aanwinst is voor elke wijk

In veel buurten is er behoefte aan veilige, leuke en toegankelijke plekken waar mensen samen kunnen komen en bewegen. De Citybox, een sportkooi van het Nederlandse bedrijf IJslander, speelt hier perfect op in. Deze sportkooi is speciaal ontworpen om sporten mogelijk...

Een heerlijk recept van Dymphina Jooren, schrijfster van het kookboek ‘Eet puur geluk’. Deze keer een recept voor bloemkoolsoep met kikkererwten.

Wat je dagelijks eet kan invloed hebben op hoe je je voelt. Dymphina weet dat als geen ander. In 2007 kreeg ze een burn-out en ze kreeg van haar arts antidepressiva voorgeschreven. Benieuwd naar wat voeding voor haar herstel zou kunnen doen dook ze in de literatuur. De stofjes die ze miste – serotonine en dopamine – zijn gelukshormonen. Dat moest ze toch ook op een natuurlijke manier binnen kunnen krijgen? Ze ging koken met allerlei ingrediënten die boordevol geluksstofjes zitten en schreef er een kookboek over: Eet puur geluk

Serotonine = gelukshormoon

Serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, wordt aangemaakt door je eigen lichaam. Dit geluksstofje zorgt ervoor dat je hersenen een signaal krijgen van geluksgevoelens. Als je zorgt voor de juiste ingrediënten, kun je dit dus zelf aanmaken. Maakt je lichaam uit zichzelf niet voldoende aan van dit gelukshormoon, dan is het mogelijk dat je last krijgt van verschillende klachten als angsten, slapeloosheid en depressie. Het goede nieuws is; je kunt de serotonine-aanmaak in je lichaam zelf beïnvloeden.

Voedingsstoffen die de serotonine-aanmaak bevorderen zijn onder andere avocado, bananen, vis, noten, zaden, eieren en peulvruchten.

Kikkererwten zijn peulvruchten en kunnen dus bijdragen aan de aanmaak van serotonine. Bovendien zijn kikkererwten een belangrijke bron van plantaardige eiwitten.

Recept bloemkoolsoep met kikkererwten

bloemkoolsoep-met-kikkererwten-recept

  • 1 klein potje kikkererwten
  • Olijfolie
  • Cayennepeper
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram kastanjechampignons
  • Scheutje arachideolie
  • 2 kippenbouillon tabletten
  • 100 gram zachte, milde blauwe kaas
  • 150 gram gerookte wilde zalm
  • Handje gehakte hazelnoten
  • 2 dik gesneden zuurdesem boterhammen
  • Peper en zout

Zo maak je bloemkoolsoep met kikkererwten

recept-bloemkoolsoep-met-kikkererwten

  • Verwarm de oven op 200 graden. Spoel de kikkererwten goed af, droog ze en verdeel ze op een bakpapiertje op de bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie, strooi de cayennepeper erover, goed husselen en bak ze in ca. 40 minuten in de oven. Ze zijn klaar als de kikkererwten gaan barsten.
  • Haal de bladeren van de bloemkool, snijd in plakken en spoel af.
  • Schil de knoflook en de ui en snijd in kleine stukjes. Borstel de champignons schoon, verwijder een stukje van het steeltje en snijd in stukjes.
  • Fruit de ui en knoflook aan in een scheutje arachideolie, laat niet verkleuren en voeg dan de bloemkool toe. Zet het net onder water, voeg de 2 bouillontabletten toe en breng aan de kook. Laat het in ca. 15 minuten garen. Bak ondertussen de champignons mooi bruin met royaal peper op hard vuur.
  • Als de bloemkool gaar is, voeg dan blauwe kaas toe en pureer het met de staafmixer tot een gladde romige soep. Roer de gebakken champignons erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de zalm in stukjes.
  • Verdeel de soep in de kommen en maak af met en de geroosterde kikkererwten, de wilde zalm en de gehakte hazelnoten. Geef er een lekker dik gesneden boterham bij.

Eet makelijk! Heerlijk genieten van deze bloemkoolsoep met kikkererwten.