Spinazie is een veelzijdige groente. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken in een salade, bij het roerbakken, toevoegen aan een smoothie en zelfs verwerken in een stamppot. Maak bijvoorbeeld eens deze Luikse balletjes met spinaziepuree, een voedzame en lekkere maaltijd die je behalve in de winter eigenlijk in alle seizoenen wel op tafel kunt zetten. Dit gerecht is vegetarisch te maken door het dierlijke gehakt te vervangen door vegetarisch gehakt. Een heerlijke maaltijd met veel vitamines en ijzer. Eet smakelijk!

recept Luikse balletjes met spinaziepuree maken

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor twee personen:

  • 600 gram aardappels, kruimig
  • Sirop de Liège (Luikse stroop, bij de meeste supermarkten te koop)
  • 200 gram gehakt half om half
  • 400 gram spinazie
  • 4 sjalotten
  • 1 knoflookteentje
  • 2 eetlepels boter of olie
  • 1 eetlepel azijn
  • 250 ml bouillon
  • snufje zout en peper

recept Luikse balletjes met spinaziepuree

Zo maak je de Luikse balletjes met spinaziepuree

  1. Breng water met een snuf zout aan de kook.
  2. Was of schil de aardappels en kook in 20 minuten gaar. Giet het water af en stamp de aardappels samen met wat kookvocht en een klontje boter. Breng op smaak met een snuf nootmuskaat, zout en peper.
  3. Pel en snipper de sjalotten en bak de helft van de sjalotten glazig.
  4. Kneed het gehakt samen met de gestoofde sjalot en breng op smaak met zout en peper (of gehaktkruiden).
  5. Rol kleine balletjes van het gehakt en bak deze samen met de overgebleven sjalot rondom goudbruin.
  6. Bereid de bouillon. Schenk de bouillon en een scheutje azijn bij de gehaktballen en laat zo’n 10 minuten zonder deksel sudderen op een zacht vuur tot de balletjes gaar zijn en de saus een beetje is ingedikt.
  7. Pel en snipper intussen de knoflook.
  8. Was de spinazie, laat heel goed uitlekken en snijd klein.
  9. Verhit olie in een bakpan en fruit de knoflook 2 minuten. Bak de spinazie mee; zodra de spinazie is geslonken voeg je extra spinazie toe.
  10. Roer daarna de spinazie door de aardappelpuree.
  11. Schep de balletjes uit de saus, lepel de Sirop de Liège erbij en laat het inkoken op een middelhoog vuur tot de saus is ingedikt.
  12. Doe de balletjes terug in de pan en breng op smaak met peper en zout.
  13. Serveer de spinaziepuree met de Luikse balletjes.

gehakt kneden met een ei en paneermeel

TIPS voor variatie

Je kunt het gehakt ook kneden met een ei en paneermeel. De puree wordt wat romiger en voller van smaak met een scheutje melk in plaats van kookvocht.

Over Ekomenu

De krokante bloemkoolnuggets met frietjes en koolsla is een van de 13 kindvriendelijke recepten die Marjolein de Vlaam deelt op MeerVoorMamas.nl. Marjolein de Vlaam is mede-oprichter van Ekomenu en ze is verantwoordelijk voor alle recepten van Ekomenu. Met Ekomenu haal je een gezonde en makkelijke maaltijdbox in huis met 100% biologische producten en heerlijke recepten. Er is keuze uit verschillende maaltijdboxen, afgestemd op jouw wensen.

Wil je zelf een Ekomenu maaltijdbox proberen die bij jouw gezin past? Ga naar Ekomenu.nl

Dit recept wordt je aangeboden door onze partner EkoMenu.