Al je boodschappen aan huis bezorgd in precies de juiste hoeveelheden én met recepten zodat je meteen aan de slag kan met koken. Ideaal toch? Een maaltijdbox aan huis is een goede manier om heel gemakkelijk gezond te eten. Ik mocht van Ekomenu hun biologische maaltijdbox testen en ik deel graag met je wat ik – op zijn zachtst gezegd niet zo’n kookliefhebber – ervan vond.

Ekomenu biologische maaltijdbox proberen

Het is niet de eerste keer dat ik een maaltijdbox probeer, ik heb eerder ook al eens twee andere boxen geprobeerd. Omdat ik niet zo dol ben op koken en al helemaal niet op het bedenken en kopen van de ingrediënten voor dat koken, is zo’n maaltijdbox voor mij echt een uitkomst. Dus het uittesten van de biologische maaltijdbox van Ekomenu was meer dan welkom.

Ekomenu levert verse biologische ingrediënten aan huis voor het aantal maaltijden dat je wil ontvangen. Uit een ruim aantal opties kun je vooraf zelf recepten kiezen, je kunt dieetwensen aanvinken en voor hoeveel personen je de ingrediënten wilt ontvangen. Waar ik heel blij van werd als vegetariër is dat er een groot aantal vegetarische gerechten is om uit te kiezen. Dus ik bestelde een box voor drie personen en koos vegetarische maaltijden die mij lekker leken.

De ingrediënten van de biologische maaltijdbox werden bezorgd in papieren zakken (milieubewust, hou ik van) en elke zak bevatte de ingrediënten van een gerecht met het recept erbij. Overzichtelijk en handig! De recepten bleken voor niet-gevorderde kokers zoals ik heel goed te doen. Alles staat stap voor stap beschreven en wat ik ook heel handig vind is dat de ingrediënten afgepast in de zak zitten. Dus een of twee knoflookteentjes als dat in het in recept stond, niet een hele bol. Dat is niet alleen handig, maar het scheelt ook het weggooien van voedsel. En uiteindelijk scheelt het ook in de kosten.

Seizoensgroente uit Nederland

Alle gerechten hebben een basis van groente van het seizoen en uit Nederland, dat vind ik een groot pluspunt. Enerzijds vanwege het milieu (waarom zouden we groente in laten vliegen of varen als we in Nederland voldoende hebben?), anderzijds steun ik graag de Nederlandse economie, zeker als het om biologische boeren gaat. Terug naar de groente: in de weken dat we de maaltijden van Ekomenu hebben gekookt en gegeten hebben we meer groente gegeten dan we normaliter doen in een week. Dat voelde goed en dat heeft ook ons voedingspatroon op langere termijn beïnvloed.

Ekomenu de biologische maaltijdbox voor makkelijk en gezond eten

Wat vind ik van de biologische maaltijdbox van Ekomenu

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik vond het zowaar leuk om te koken met de biologische ingrediënten van Ekomenu. Het feit dat je in één keer alle ingrediënten bij elkaar hebt in de juiste hoeveelheden, stap voor stap het bijbehorende recept kunt volgen en weet dat het ook nog gezond en voedzaam is, scheelt voor mij enorm veel energie en hoofdbrekens.

Waar we normaliter vaak uit gemak kiezen voor dezelfde gerechten door de week, hebben we dankzij het proberen van de biologische maaltijdbox van Ekomenu nu toch echt een aantal nieuwe recepten toegevoegd die een succes bleken. Zo heb ik iets gekookt waarvan ik dacht dat ik het nooit zou maken want moeilijk en ingewikkeld: een quiche boordevol groente. Dat bleek eigenlijk helemaal niet zo veel tijd te kosten en moeilijk was het allesbehalve. Dit is een gerecht dat ik zelf nu regelmatig maak en ik varieer met ingrediënten. Leuk! Ook een onverwacht succes was het recept voor pasta met spruitjes. Een ongewone combinatie die echt heel lekker was. Een smaakvol gerecht en ook nog eens snel gemaakt.

Was álles een succes? Nee. Het kan aan mijn kookkunsten liggen, maar de noodlesoep – hoewel het echt goddelijk rook – vonden we te pittig en miste wat ‘body’. Die ga ik nog een keer maken, maar dan met iets minder pit en iets meer soorten ingrediënten.

Ekomenu biologische maaltijdbox proberen

Gezonde gewoontes

Ik kan wel zeggen dat de Ekomenu maaltijdbox ons goed is bevallen. We hebben heerlijk en gezond gegeten met Ekomenu, wat ons heeft gestimuleerd om overall gezonder te gaan koken en eten. Daarnaast heeft het me uitgedaagd om andere gerechten en combinaties te koken, waardoor we nu enkele superlekkere nieuwe gerechten op regelmatige basis op tafel zetten.

En ik vind het ideaal dat het me uit handen neemt wat mij veel energie kost: bedenken wat je wil koken, zoeken naar een eventueel recept, opschrijven wat je nodig hebt, op zoek naar alles in een (drukke) supermarkt en in mijn geval er vaak thuis achter komen dat je iets bent vergeten.

Daarnaast helpt het in ons geval ook tegen voedselverspilling. Nog veel te vaak kopen we ingrediënten die we uiteindelijk niet gebruiken of niet helemaal op maken.

Ekomenu voor makkelijk en gezond eten de biologische maaltijdbox

Waarom een biologische maaltijdbox?

Waarom zou je voor een biologische maaltijdbox kiezen in plaats van een ‘gewone’ maaltijdbox? Naast het feit dat je gezond en lekker voor je gezin kookt met biologische ingrediënten, zijn er nog meer voordelen. Op een rij de voordelen van biologische ingrediënten in een maaltijdbox:

  • Biologische landbouw maakt weinig tot geen gebruik van pesticiden en kunstmest. Dat is beter voor de gewassen, voor de natuur eromheen (planten en bomen, insecten, vogels) en voor de bodem
  • Een biologische maaltijdbox zoals Ekomenu maakt gebruik van seizoensgebonden producten. Behalve dat dat heel gezond en lekker is, is het ook beter voor het milieu
  • Je steunt er lokale/Nederlandse boeren mee. De seizoensgebonden producten komen uit de buurt en in ieder geval uit Nederland. Daarmee ondersteun je weer de lokale/Nederlandse economie.
  • Door te kiezen voor biologische ingrediënten steun je het milieu en de biologische boeren. Jouw keuze is van belang.

Ekomenu maaltijdbox proberen

Wil je zelf een Ekomenu maaltijdbox proberen die bij jouw gezin past? Ga naar Ekomenu.nl! En bekijk alvast een paar heerlijke recepten op onze site! In samenwerking met Ekomenu staan er op MeerVoorMamas.nl 13 kindvriendelijke recepten van Marjolein de Vlaam. Zoals dit makkelijke recept voor mac and cheese met pompoen.

Marjolein de Vlaam is mede-oprichter van Ekomenu en ze is verantwoordelijk voor alle recepten van Ekomenu. Met Ekomenu haal je een gezonde en makkelijke maaltijdbox in huis met 100% biologische producten en heerlijke recepten. Er is keuze uit verschillende maaltijdboxen, afgestemd op jouw wensen.