Ik sta op een wankel trapje slingers en ballonnen op te hangen. Wat zal onze jarige job morgenochtend blij zijn als hij de trap afkomt en de versierde woonkamer ziet. Op de tafel liggen naast de verjaardagsring met kaarsjes, een vilten kroon en natuurlijk cadeautjes klaar. Maar hoe zorg je er als drukke ouder voor dat het wel een duurzaam feestje wordt?

1. Duurzame feestversiering

  • Koop stoffen slingers die je jarenlang kunt gebruiken. Of maak ze samen met jekind van papier, voor een extra groen tintje kun je kiezen voor natuurlijke materialen.
  • Ik moest even speuren, maar ze bestaan: ballonnen van FSC-rubber met een fairtrade label. Deze zijn gemaakt van 100% plantaardige materialen.
  • Een leuke traditie vind ik de houten verjaardagsring van Grimms met kaarsjes, waarbij je kindje elk jaar een nieuwe steker kan kiezen. Die koop je bij onder andere Regenboogschaap.nl of JuffrouwPollewop.nl. En met een mooie kroon op zijn hoofd voelt mijn peuter zich echt jarig.

2. Duurzame cadeaus en duurzaam inpakken

  • Maak een lijstje voor de gasten. Om dubbele cadeautjes en plastic herrie speelgoed te voorkomen, maken wij ieder jaar een lijstje aan op kadolijst.nl. Kies liever voor duurzame materialen, plastic speelgoed bevat vaak gifstoffen. Duurzaam speelgoed heeft bovendien een langere levensduur en kan ook gerecycled worden.
  • Cadeaus hoeven niet per se nieuw te zijn. De afvalberg is al groot genoeg en veel speelgoed is geschikt om nog een tweede of derde keer (of vaker) te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Duplo, Lego, Playmobil of het houten speelgoed van Grimm’s. Ben je ook zo gek op het struinen tweedehandswinkeltjes? Let wel op: niet iedereen waardeert het als je hun kind ‘oude meuk’ geeft.
  • Als je het echt helemaal goed wilt doen, let dan ook op het inpakpapier: pak je cadeau in met gerecycled papier, ga creatief aan de slag met oude kranten en tijdschriften of gebruik naar Japanse traditie een Furoshiki: een mooi sjaaltje of stukje stof om het cadeau in te pakken. Op YouTube vind je tutorials van verschillende technieken.
  • Wil je voorkomen dat je kind overladen wordt met spullen? Vraag dan de visite om een bijdrage voor een gezamenlijk groot cadeau.
  • Of schenk een belevenis zoals een theatervoorstelling, museumbezoek of dagje strand.

3. Duurzaam en gezond trakteren

  • Duurzaam hoeft niet per se ingewikkeld of prijzig te zijn, ook niet als het gaat om traktaties. Vermijd snoep vol geur- kleur- en smaakstoffen en kies voor een biologische of homemade variant.
  • Ben je zelf niet zo handig in de keuken, kijk dan bijvoorbeeld eens bij Tante Toos Suikerloos. Hier kun je een workshop ‘gezonde traktaties’ volgen, of ze kant en klaar kopen.
  • Doe er een leuk cadeautje bij dat niet na een keer spelen in een stoffige hoek van de kamer verdwijnt, zoals een potlood, een vingerpopje of een uitdeelboekje.

Kijk voor inspiratie op ons Pinterestbord met makkelijke en gezonde traktaties

4. Feest vieren

  • Vier de verjaardag ergens anders. De kamer vol visite, stapels cadeaus en het overslaan van een middagdut. Een jong kind raakt snel overprikkeld op zijn eigen fuif. Wij vieren een kinderverjaardag daarom altijd buiten de deur op een speelboerderij. Zodat alle aanwezige kindjes lekker kunnen rondrennen en dieren voeren. Taart eten, cadeautjes uitpakken en spelen maar! Want het gaat er uiteindelijk om dat ons kind het naar zijn zin heeft. Hierdoor hebben wij het ook fijn.
  • Vier je het toch thuis? Maak dan een gezonde taart met lokale, biologische of fair trade ingrediënten. En er moeten natuurlijk ook verjaardagskaarsjes uitgeblazen worden! Op zoek naar een duurzaam en gezonder alternatief voor gewone kaarsen? Kies dan voor kaarsen gemaakt van bijenwas, deze bevatten geen giftige stoffen en zuiveren zelfs de ruimte. Nadeel van deze kaarsen is wel dat dat ze duurder zijn dan kaarsen met paraffine, maar ze branden wel langer.
  • Zie je ook zo op tegen de berg afwas als de visite weer naar huis is en gebruik je graag wegwerpservies? In plaats van plastic bekers en bordjes zijn er nog meer alternatieven. Koop wegwerpservies van biologisch afbreekbare materialen, leen een servies of schaf wat extra bordjes aan in een kringloopzaak. Herbruikbare rietjes vind je onder andere bij Greenjump of Dille & Kamille.

Hiep hiep hoera, feesten maar!

Bron headerfoto: Shutterstock