Als je borstvoeding geeft, krijg je er wellicht mee te maken: gevoelige, pijnlijke tepels en misschien zelfs kloofjes. Een tepelcrème met lanoline is de oplossing tegen kloofjes. Het is de meest natuurlijke crème die verzacht en kloofjes kan helen en voorkomen. Deze creme bevat ingredienten die lijken op lichaamseigen huidvet, waardoor het goed opgenomen wordt door de huid. Lees verder over wat lanoline is en hoe het werkt.

NB: Blijft de pijn aanhouden, dan kan het zijn dat je baby niet goed is aangelegd aan de borst. Neem dan contact op met een lactatiekundige of kraamhulp, samen kan je dit oplossen.

Wat is lanoline?

Lanoline is een natuurlijk vet dat uit de vacht van een schaap wordt gehaald en wordt ook wel wolvet genoemd. Het wolvet wordt in een wolwasserij uit de wol gewassen. Daarna wordt het gereinigd en gehomogeniseerd (alle delen worden gemengd tot een geheel) waardoor een glad en smeerbaar vet ontstaat. Het wolvet dat lanoline wordt genoemd bestaat uit 75% wolvet en 25% water. Dit water zorgt onder andere voor de hydraterende werking en de goede opname in de huid.

Door de natuurlijke eigenschappen en werking van lanoline is het heel geschikt als tepelcrème. Het wordt veel gebruikt voor kloofjes en pijn bij borstvoeding, soms puur, soms verwerkt in een speciale tepelcrème. Vanwege de helende, herstellende en hydraterende werking wordt het ook wel toegevoegd aan verzorgingsmiddelen zoals onder andere bodylotion, douchegel en crèmes.

lanoline creme voor baby - baby wordt ingesmeerd

Verzachtend bij pijnlijke tepels door borstvoeding

Je zou het haast niet geloven, maar een laagje lanoline kan wonderen doen voor kloofjes bij borstvoeding. Zowel om kloofjes te helen als om kloofjes te voorkomen.

Lanoline helpt tegen een droge huid en schrale plekken en beschermt de huid tegen uitdroging en het (opnieuw) vormen van kloofjes of wondjes. Vanwege deze eigenschappen wordt het behalve in tepelcrèmes ook veel verwerkt in andere huidverzorgingsmiddelen.

Doordat lanoline lijkt op huidvet van de mens, trekt het goed in in de hoornlaag van de huid. Als het in de huid is opgenomen, helpt het de huid op een natuurlijke wijze om vocht op te slaan. Hierdoor wordt uitdroging tegengegaan.

Als je pijn bij borstvoeding hebt door bijvoorbeeld kloofjes, dan zorgt een crème met lanoline voor herstel en hydratatie. De huid wordt weer zacht en de crème voorkomt dat er nieuwe kloofjes ontstaan.

lanoline tepelcreme bij borstvoeding - vrouw geeft baby borstvoeding op de bank

Hoe moet je lanoline gebruiken?

Breng na het voeden een laagje aan op en rond de tepel om kloofjes te verzorgen en/of te voorkomen. Heb je wondjes of kloofjes, dep dan eerst voorzichtig bloed of wondvocht weg en smeer een flinke laag crème. Herhaal dit regelmatig.

Vóór een nieuwe voeding hoef je de crème niet te verwijderen, de lanolinecrème van Lansinoh bevat geen toegevoegde ingrediënten en is gezuiverd van geuren en kleuren. Wil je het toch graag verwijderen, doe dit dan zachtjes met een schoon doekje.

Ook fijn: de lanolinecrème kun je ook gebruiken voor droge plekjes bij jezelf of je baby. Voor bijvoorbeeld droge handen of ellebogen, lippen, nagelriemen of voor droge voeten met kloofjes. Voor baby’s en kinderen wordt het ook wel gebruikt ter bescherming bij koud weer.

lanoline borstvoeding schapen in de wei

Vegan alternatief voor tepelcrème

Lanoline wordt uit schapenwol gehaald en is dus een dierlijk product. Het scheren van de schapen voor de productie hiervan gebeurt op een diervriendelijke manier. Maar kies je liever voor een plantaardige optie bij tepelkloven, dan zijn er gelukkig genoeg alternatieven die ook goed en helend werken. Er bestaan bijvoorbeeld zalfjes voor tepelkloven op basis van calendula (goudsbloem).

Ook een heel goed en duurzaam alternatief zijn zilverkapjes. Dit zijn speciale kapjes gemaakt van zuiver zilver (dat is anti0bacterieel) die je op de tepel kunt plaatsen. Lees hier meer over zilverkapjes en hoe je ze moet gebruiken.