Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Een spannende periode breekt aan waarin er veel op je afkomt. Je lichaam verandert en er is veel dat je moet regelen voordat je kindje geboren wordt. Je hebt veel aan tips van andere vrouwen die al ervaring hebben met zwanger zijn en het moederschap. Doe je voordeel met deze tips voor zwangere vrouwen en borstvoedende moeders en volg daarnaast ook je eigen weg en doe waar jij je goed bij voelt.
Je groeiende buik
In de eerste maanden van je zwangerschap zit die buik nog niet zo in de weg, maar naarmate je zwangerschap vordert, kan het een stuk zwaarder worden. Je rug- en buikspieren worden zwaarder belast en je kan een vervelende druk ervaren als je baarmoeder op je heupen en je schaambeen drukt. Bovendien kan je last krijgen van rugklachten, omdat je een andere lichaamshouding aanneemt, doordat het zwaartepunt van je lichaam verandert als gevolg van het grotere gewicht van je buik.
Een ondersteunende zwangerschapsband biedt uitkomst. Je buik wordt door de zwangerschapsband licht uit je bekken getild en daardoor ervaar je minder belasting. Ook na je bevalling kan je de zwangerschapsband blijven gebruiken. Verschillende vrouwen blijven na hun zwangerschap nog een tijdje rug- of bekkenklachten houden. Het dragen van de zwangerschapsband helpt bij het herstellen van je lichaam.
Tips voor zwangere vrouwen: zwangerschapsstriemen
De ene vrouw krijgt al vroeg in de zwangerschap last van zwangerschapsstriemen en de andere vrouw heeft er helemaal geen last van. Erfelijkheid speelt hier vaak een rol bij. Striae ontstaat doordat je buik sneller groeit dan dat je huid bij kan houden. Het zijn littekens onder je huid in de vorm van strepen. Ze worden veroorzaakt door dat de elastine die onder je huid zit, scheurt.
Vaak kun je in de laatste drie maanden van je zwangerschap extra last krijgen van zwangerschapsstriemen, omdat je buik dan het hardste groeit. Bij meerlingzwangerschappen is de kans op striae groter. Om de huid soepel te houden smeer je deze in met speciale crème of olie. Deze crèmes stimuleren ook de aanmaak van collageen, dat zorgt voor een steviger huid.
Zelfzorg voor je borsten na de zwangerschap
Als je borstvoeding geeft, is hygiëne heel belangrijk. Was je borsten alleen met water en was je handen voor het voeden met zeep. Je borsten kunnen nogal gevoelig zijn. Draag daarom een bh die goede ondersteuning biedt en niet knelt. Je beugelbh laat je voorlopig in de kast hangen. Gebruik lanoline tepelzalf voor borstvoedende moeders. Na elke voeding smeer je een dun laagje van deze zalf op je tepels. Dit helpt je gevoelige tepels te verzachten. Lanoline is wolvet afkomstig uit schapenwol en het heeft dezelfde structuur als het talg dat ons lichaam aanmaakt. Deze zalf helpt ook goed tegen luieruitslag.
Wij wensen je een fijne zwangerschap en een voorspoedige bevalling. Wees trots op de prestaties van jouw lichaam en neem voldoende rust. Doe je voordeel met onze tips voor zwangere vrouwen en geniet van deze bijzondere tijd.