‘Ben je zover, mam?’ Quinty heeft er zin in en staat midden in de kamer pontificaal met haar telefoon in de aanslag. ‘Jep, maar alleen de eerste twee stukjes hè,’ benadruk ik nogmaals. Bij het horen van de eerste tonen trappelen we enthousiast naar onze plekken op de tot podium gebombardeerde dansvloer, in de woonkamer. We zijn gek op dans en muziek en hebben onze tablet op de plek van het publiek neergezet en hebben besloten een filmpje te maken van ons mini- optreden.

Grease de musical, gek op dans en muziek

Mijn oudste dochter, Quinty, is gek op dans en muziek. Sinds enkele maanden is ze op school de musical van Grease aan het voorbereiden. Ze heeft een geweldige dansdocent waarover ze me iedere week uitgebreid verslag uitbrengt. De juf heeft namelijk meegedaan met de SBS-dansmarathon. Omdat ik alle Grease-liedjes die Quinty me laat horen direct mee kan zingen vindt ze dat ik dan ook de danspasjes erbij zou moeten leren. Zo gezegd, zo gedaan, zou je denken.

gek op dans en muziek

Serieuze spierpijn

Nou, mooi niet! We waren nog niet eens begonnen en ik moest hijgend toegeven dat mijn conditie de laatste maanden in mijn mondkapje moest zijn achtergebleven. Kennelijk had datzelfde mondkapje ook iets te strak om mijn hoofd gezeten want ook mijn geheugen liet me hopeloos in de steek. Al die stapjes en dan op het ritme van de muziek… En alsof ik nog niet voldoende had moeten boeten werd ik de dag na het oefenen wakker met serieuze spierpijn in mijn schouders en bovenbenen. Het was toch ook weer niet zó lang geleden dat ik meedeed aan de BBB- en steplessen in de sportschool?

“We go together
Like rama lama lama ka dinga da dinga dong.
Remembered forever
As shoo-bop sha wadda wadda yippity boom de boom”

Grease samen gek op dans en muziek

Van nature losse heupen en gevoel voor ritme

M’n jongste dochter, die kennelijk vanaf een afstandje heeft meegekeken, besluit om, net buiten het beeld van de camera, met ons mee te dansen. Ook zij is gek op dans en muziek. Viënna heeft van nature ontzettend losse heupen en een bovennatuurlijk gevoel voor ritme. Hoewel ik mijn pasjes goed in de gaten moet houden, is het geweldig om mijn meiden zo bezig te zien. En, het gaat het me nog niet eens zo slecht af, vind ik zelf…

Wanneer we na ons optreden de beelden terugkijken van de opname zie ik dat ik met mijn linkerarm tijdens mijn fraaie “dance moves” een aantal keren rakelings langs het hoofd van Quinty schiet. Vanuit mijn ooghoek zie ik haar “heel boos” naar me kijken, alsof ik haar zojuist van het leven heb willen beroven.

Van nature losse heupen en gevoel voor ritme

‘Mam, je danst best oké’

Schaterend van het lachen ploffen we vervolgens met zijn drieën op de bank.
‘Mam,’ zegt Quinty opgewekt, ‘ik vind toch dat je best oké kunt dansen.’ Hoor ik het goed? Was dat een compliment? Van mijn puber dochter nota bene?! ‘Nou meiden,’ grinnik ik zacht, ‘Ik ben er zelf ook best een beetje trots op.’