Met de toename van technische apparaten, online activiteiten en sociale media is de manier waarop kinderen hun tijd doorbrengen de jongste jaren drastisch veranderd. In deze blog met als titel “Vier manieren om ervoor te zorgen dat je kind niet teveel op internet zit”, worden praktische tips gegeven hoe je het surfgedrag van je kind in de gaten houdt.

De zorg van veel ouders wanneer je kind de technologiewereld verkent

Kinderen hebben andere prioriteiten dan vroeger. In de vrije tijd navigeert je kind vaak door het nieuwe landschap dat high-tech wereld heet. De belangrijkste zorg van veel ouders is de inhoud die je kind ontdekt. Op internet zijn talloze pornosites, ongepaste video's en afbeeldingen, datingwebsites en -apps, sociale mediaplatforms waar kinderen van alle leeftijden kunnen worden blootgesteld aan schadelijke inhoud en potentiële “online roofdieren”. Een andere zorg voor ouders is hoe tijdrovende internettijd kan worden. Het is zo gemakkelijk voor kinderen om uren kwijt te spelen in een gamespel, video's te bekijken of op sociale media te scrollen dat de andere prioritaire schoolverplichtingen bijvoorbeeld worden verwaarloosd. Door het gebruik van software voor ouderlijk toezicht kunnen ouders websites blokkeren die kinderen kunnen bezoeken wat een geweldige manier is om je kind veilig te houden. Een andere tactiek is eenvoudigweg de internettijd van kinderen na schooltijd te beperken.

Waarom zouden ouders de internettijd moeten beperken?

Hoewel het internet de manier waarop we communiceren, studeren en functioneren in ons dagelijkse leven grondig heeft gewijzigd, zijn er enkele tegenvallers in het constante gebruik ervan. Vooral voor kinderen en tieners. Het beïnvloedt andere belangrijke dagelijkse activiteiten zoals tijd doorbrengen met familie en vrienden, persoonlijke sociale interactie, huiswerk en sportbeoefening. Vaak wordt internettijd bij je kind zwaar onderschat. Als ouder is het jouw verantwoordelijkheid om je kind te leren hoe internet moet worden gebruikt en hoe veilig je kind omgaat tijdens het surfen op het internet. Hierdoor kan het hele gezin de vruchten plukken terwijl je kind op het wereldwijde web aan het googelen is.

Digitale gezondheid en schermtijd

De schermtijd heeft geleid tot nieuwe fysieke ongemakken die niet zo aanwezig waren voor dat internet bestond. De kindertijd van vandaag ziet er heel anders uit dan in het verleden. Hoewel internet de leefwijze ingrijpend heeft veranderd, kan te veel tijd voor een scherm doorbrengen leiden tot verschillende kwalen:

  • Het werkt zwaarlijvigheid in de hand
  • Problemen op school
  • Het veroorzaakt psychologische problemen
  • Aandachtsproblemen
  • Internetverslaving
  • Eet- en slaapstoornissen

Vier manieren voor het beperken van scherm- en internettijd

Beperkingen opleggen aan de online tijd en activiteiten van kinderen kan moeilijk zijn. Vooral omdat veel ouders niet zo technisch onderlegd zijn als hun kinderen. Voor gezinnen die gewend zijn aan veel schermtijd, kunnen wijzigingen of nieuwe beperkingen als een schok overkomen. Het is dus belangrijk om met je kinderen uitvoerig te communiceren waarom gezonde technische grenzen belangrijk zijn. Hieronder vier tips om er voor te zorgen dat je kind niet teveel op internet zit:

1. Gebruik van internet is een voorrecht

Leer je kind dat het gebruik van internet voor ontspanning een voorrecht is dat wordt verdiend nadat andere verantwoordelijkheden zoals huiswerk, muziek spelen, klusjes, studeren of sporten zijn voltooid.

2. Plan een alternatieve activiteit zonder internet of tv

Plan activiteiten voor familie of vrienden zonder internet of tv te kijken. Dit helpt om het verlies van internettijd te verminderen door een leuke alternatieve tijdsbesteding aan te bieden.

3. Bewaar apparaten in een gedeelde ruimte

Bewaar alle laptops, smartphones en computers in een gedeelde ruimte waar kinderen ze kunnen gebruiken in aanwezigheid van familie of kennissenkring.

4. Speel zelf een rolmodel en geef het goede voorbeeld

Het is belangrijk zelf het goede voorbeeld te geven als ouder. Koppel je telefoon los terwijl je tijd met je kinderen doorbrengt of tijdens het eten. Het bevordert alleen maar het sociaal contact.

Vind de ideale balans tussen internet en het gezinsleven

Het internet is een krachtig hulpmiddel dat ons allemaal helpt te leren en te groeien. Het maakt een groot deel van het dagelijks leven uit, maar dat betekent niet dat er geen beperkingen mogen zijn. Het instellen van tijd- en plaatsbeperkingen op internettoegang is een manier om je kind actief, sociaal en veilig te houden in het digitale tijdperk. Het vinden van een balans als het gaat om technisch gebruik kan je gezin op verschillende manieren ten goede komen, maar het is niet altijd de gemakkelijkste weg.