Kinderen kunnen zich in hun vrije tijd normaliter heel goed zelf vermaken. Dit zal zeker opgaan tijdens de zomervakantie en als het mooi weer is. Kinderen kunnen uren buitenspelen en je zult ze de hele dag niet zien. Dit is natuurlijk de ideale situatie voor ouders. Maar tijdens een vrije dag of vakantie kan het ook slecht weer zijn, waardoor de kinderen min of meer verplicht binnen zitten. De verveling zal dan al snel toeslaan. Daarom 8 tips voor binnenspelen.

1. Koekjes bakken

Niets is leuker om samen met de kinderen koekjes te bakken. Met koekjes bakken ben je uren bezig en kinderen vinden het razend interessant hoe dit gaat. Met enkel wat meel, boter en eieren worden koekjes gecreëerd. Kinderen kunnen hier heel goed meehelpen en tegelijkertijd is het leerzaam. Ze leren iets over de maten en gewichten en ze dat een oven gevaarlijk is om zomaar aan te raken. Als de koekjes gebakken zijn, vermaak je de kinderen nog enkele uren, door ze de koekjes te laten versieren.

2. Welk eten proef je?

Als je wel eens moeite hebt om je kinderen bepaald soort voedsel te laten eten, dan kun je dit in een spelletje verwerken. Blinddoek je kind en geef ze allerlei soorten eten. De kinderen moeten dan raden wat ze eten. Zo maken kinderen kennis met allerlei soorten smaken en blijkt dat ze misschien best wel meer lusten dan ze eerst gedacht hadden.

3. Kleien

Stimuleer de creativiteit en het ruimtelijke inzicht van je kinderen door ze te laten kleien. Van klei kunnen de kinderen echt alles maken wat ze maar willen en ook nog eens in 3D. Ze kunnen hun fantasie de vrije loop laten gaan en hiermee wordt de creativiteit gestimuleerd. Klei is tegenwoordig gemaakt van hoogwaardig en veilig materiaal, zodat je ze zonder zorgen kunt laten kleien. In menig speelgoedwinkel vind je klei in veel kleuren en ook eventuele hulpmiddelen om hun creaties te bewerken.

4. Maak een fotoalbum

Misschien dat het vanwege de vele digitale foto’s die iedereen maakt minder voorkomt, maar veel mensen zullen het wel herkennen: stapels met foto’s die in de loop der jaren zijn verzameld. Een regenachtige dag is een prima aanleiding om de foto’s in een album te plakken. Voor jonge kinderen gaat het misschien te ver om hun eigen fotoalbum te maken, maar je kunt ze er wel bij helpen. Kinderen vinden het ook heel leuk om foto’s te bekijken. Daarbij komen tijdens het foto’s plakken ook de nodige verhalen los over herinneringen of mensen die op de foto’s staan afgebeeld.

5. Stoelendans

Stoelendans is één van de oudste spelletjes die iedereen wel kent van een kinderfeestje uit een ver verleden. Je zet stoelen bij elkaar en zorgt dat er één stoel te weinig is om alle kinderen hierop te laten zitten. Je zet een muziekje op en laat de kinderen rondom de stoelen lopen. Wanneer de muziek stopt, moeten alle kinderen zo snel mogelijk een stoel bezetten. Diegene zonder stoel valt af. Zo haal je telkens een stoel weg, totdat er uiteindelijk één winnaar overblijft. Hoe oud stoelendans ook is, het blijft een leuk en spannend spel voor kinderen om binnen te spelen.

6. Galgje

Nog zo’n oud spel, maar dan met woorden is galgje. Het is ook nog eens een leerzaam spel, want kinderen kunnen hiermee hun woordenschat uitbreiden met moeilijke woorden. Verzin een moeilijk woord en laat kinderen letters raden die in het woord zouden moeten zitten. Telkens als er een letter genoemd wordt die niet in het woord aanwezig is, maak je op papier of schoolbord een onderdeel van de galg. Als de galg voltooid is, is het spel afgelopen en heeft er niemand gewonnen. Het is voor kinderen natuurlijk de uitdaging om zo snel mogelijk het woord te raden met zo weinig mogelijk letters.

7. Gezamenlijk de hond wassen

Heb je ook een hond in je huishouden, dan is een regenachtige dag het ideale moment om de hond te wassen. Als ouder niet altijd het leukste klusje, maar kinderen vinden het juist heel leuk. Laat de kinderen lekker de vacht van de hond inzepen voordat je de hond afspoelt. Nadien kunnen de kinderen veel tijd besteden om de vacht van de hond te borstelen. Zo sla je twee vliegen in één klap. Je hebt de kinderen een tijd beziggehouden en de hond is weer fris. Daarnaast heeft de hond invloed op de ontwikkeling van je kinderen.

8. Een herfstdoos maken

De herfst is één van de meest interessante periodes om kinderen mee naar het bos te nemen. In het bos laat je kinderen mooi gekleurde bladeren, eikels, kastanjes, dennenappels en eventueel paddenstoelen meenemen. Geef eenmaal thuis ieder kind een eigen schoenendoos en laat ze hun eigen herfstdoos maken. Kinderen leren zo wat over de natuur en ze kunnen deze natuurlijke producten inzetten om een creatieve herfstdoos te knutselen. De herfstdoos kan daarna dienen om je huis in herfstsfeer te brengen.