Als je kinderen krijgt, start het jongleren. Je moet heel veel ballen in de lucht houden. Hoe ouder je kind, hoe meer ballen erbij lijken te komen. Je wilt alle rollen in je leven zo goed mogelijk vervullen. Er zit helaas maar 24 uur in een dag. Wij geven je 5 redenen waarom je als ouder soms wenst dat een dag uit meer dan 24 uur bestaat.

1. Echte aandacht voor je kind

Je bent bezig met koken, moet nog snel even een appje versturen en ondertussen vertelt je kind een verhaal. Je luistert met een half oor en hebt daardoor te weinig aandacht voor je kind. Herkenbaar? Ook daarom zou je wensen dat een dag uit meer dan 24 uur bestaat. Gelukkig heeft een kind meer aan een kwartier echte aandacht dan aan een uur halve aandacht. Heb je klusjes te doen? Doe die dan samen met je kind. Sorteer samen de was of geef samen de planten water.

2. Slapen!

Weet je nog dat je vroeger kon uitslapen? Vanaf het moment dat je je baby in je handen hebt, is dat verleden tijd. Meer dan drie uur achter elkaar slapen zit er niet in. Gebroken nachten en wakkere hoofdjes die ’s ochtends om zes uur naast je bed staan. Als je kinderen wat ouder zijn, ben je elke zaterdagochtend langs de lijn te vinden als ze voetballen of hockeyen. Wat zou het heerlijk zijn om wat extra uurtjes op een dag te hebben, zodat je kan slapen. Kijk je partner eens lief aan, sluit je ’s middags op voor een middagdutje. Daarna voel je je weer als herboren.

3. Je ambities achterna jagen

We blijven meestal werken, ook als we kinderen krijgen. Zes op de tien Nederlandse vrouwen die werkt, doet dit parttime. We willen er zijn voor onze kinderen, maar ook blijven werken. Werken geeft voldoening, het is leuk en het geeft je het gevoel dat je iets nuttigs doet. Je blijft jezelf ontwikkelen en zorgt bovendien voor inkomen. Voordat je kinderen had, kon je je volledig op je carrière richten. Hoe vaak moet je nu niet met je partner in discussie wie er thuis blijft, omdat één van je kinderen ziek is? Overkomt het jou ook dat je uit je werk naar de kinderopvang racet en je vervolgens schuldig voelt? Schuldig, omdat je meer tijd in je werk zou willen steken en schuldig, omdat je je kind niet de aandacht geeft die het verdient. Natuurlijk is een leuke moeder zijn ook een mooie ambitie, maar soms zou je toch wat extra tijd willen om meer uit je carrière te halen.

4. Tijd voor jezelf

Kon je jezelf vroeger uren verliezen in een boek? Sportte je elke week? Keek je graag films of staarde je ook weleens zomaar uit het raam? Dat is nu allemaal verleden tijd. Je bent de hele dag bezig met regelen en organiseren. Vanaf het moment dat je uit je bed komt tot het moment dat je op de bank in slaap valt, moet er vanalles. Je bent een wandelende agenda. Vergeet de gymtas niet, de eierdozen voor de knutselopdracht, de spreekbeurt die geoefend moet worden. Vaak heb je het idee dat alles op jou neer komt en dat je geen tijd hebt om adem te halen. Waar zijn die extra uren in de dag?

5. Een sociaal leven

Vroeger sprak je wekelijks met vriendinnen af. Nu is dat een stuk lastiger. Je moet het doen met de uitjes die je kan doen na de zwangerschap. Je moet met je partner afstemmen wie er thuis kan zijn voor de kinderen en ook je vriendinnen zitten in dezelfde fase met jonge kinderen. Als jullie elkaar eens per maand zien, mag je blij zijn. Daar komt bij dat je niet altijd de energie hebt om af te spreken. Na een drukke dag is het ook gewoon fijn om op de bank te ploffen. De dag heeft maar 24 uur, dus je moet kiezen. Dan is de keus snel gemaakt en komt je gezin op de eerste plaats.