Zoek je een nieuwe vloer voor in de woonkamer, de eetkamer, je keuken of voor in de hal? Dan valt er genoeg te kiezen tegenwoordig. Er zijn tal van materiaalsoorten (zoals pvc, tegels of parket), maar ook qua stijl kun je tegenwoordig met een vloer alle kanten op. Dat kan het moeilijk maken om voor jezelf te beslissen hoe je nu de beste vloer uitkiest. De tips die wij voor je verzameld hebben, helpen je met het kiezen van de juiste vloer voor jou.

1. De ruimte waar de vloer komt te liggen

De specifieke ruimte waar de vloer moet komen te liggen, is een belangrijke factor om te bepalen welke vloersoort (met meest) geschikt is. Op de website van Floorhouse vind je hierover allerlei informatie. Een laminaat of parketvloer wordt vaak gekozen in woonkamers, eetkamers of in hallen. In een keuken kun je bijvoorbeeld prima een pvc klikvloer leggen.

Houd je van een meer klassieke uitstraling, dan zijn tegels ook fraai. Omdat een keuken een vochtige ruimte is, kun je ook kiezen voor een gietvloer. Niet alleen is het aanleggen van dit soort vloeren weinig arbeidsintensief (de bestaande vloer kan blijven liggen), maar ook heb je de garantie op een strakke, waterdichte afwerking en een vloer die gemakkelijk schoon te houden is. Ook in badkamers is een gietvloer een prima optie. Denk dus goed na over de plek en ruimte waar de vloer moet komen te liggen.
keuken-met-mooie-tegelvloer

2. De functie van de vloer

Een belangrijk punt van aandacht is verder de vraag hoe je de vloer wilt gaan gebruiken. We zeiden al dat in vochtige ruimtes gietvloeren een ideale oplossing zijn. Deze zijn namelijk gemakkelijk te reinigen en vochtbestendig. Gietvloeren kunnen ook met vloerverwarming gecombineerd worden, maar datzelfde geldt tegenwoordig ook voor laminaat en parket. Wordt de vloer intensief gebruikt, bijvoorbeeld in de hal of de woonkamer? Dan is het slim om voor een sterke soort vloer te kiezen die tegen een stootje kan en niet snel slijt.

5 tips voor het kiezen van de juiste vloer

3. Wil je een standaardvloer of een vloer met patronen/kleuren?

Bij het kiezen van de juiste vloer voor jou is het ook van belang om goed na te denken over het visuele effect dat je wilt creëren. In een kleine kamer is het slim om een lichtkleurige vloer te gebruiken, waardoor de betreffende ruimte optisch groter lijkt. Houd je van een modern interieur? Dan kun je ook gaan voor tegelvloer met mooie patronen of voor een betonlook of houtlook pvc vloer. Een gietvloer met bijzondere kleuren komt in eigentijdse interieurs vaak ook mooi uit de verf.

4. kiezen van de juiste vloer; isolatie en geluidsdemping

Veel mensen die een nieuwe vloer zoeken, stellen hoge eisen aan de isolatiewaarde van de vloer. Qua isolatie en geluidsdemping zit er verschil in vloersoorten. Een houten parketvloer dempt geluiden bijvoorbeeld minder goed dan een PU vloer, gietvloer of een pvc vloer. Belangrijk is sowieso om een goede isolerende ondervloer te gebruiken als je een nieuwe vloer gaat leggen. Een vloerspecialist kan je, bij twijfel, alles vertellen over hoe je een goed isolerende vloer kunt kiezen die exact bij jouw wensen aansluit, zodat je een gezonde leefomgeving in huis kunt creëren.
man-legt-vloerisolatie

5. De plinten als aandachtspunt

Tenslotte is het ook niet onbelangrijk om na te denken over het soort plinten dat bij je vloer past. Plinten zijn het neusje van de zalm als het gaat om een fraaie afwerking van de vloer. Ga je voor kleine plakplinten aan de randjes? Moeten de plintjes van hout zijn, van pvc of wellicht van aluminium? En wil je ze horizontaal of verticaal bevestigen? Al met al zijn plinten dus ook een punt van aandacht, omdat ze de vloer fraai kunnen af maken en stylen. Veel succes met het kiezen van jouw ideale vloer!