Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Is er een kleine op komst, en weet je stiekem al dat het een jongetje wordt? Of heb je de geboorte al achter de rug en begin je net aan het avontuur? Baby's en peuters opvoeden is een ding, maar met een kleine rouwdouwer komt er misschien wel heel veel op je af. Daarom hebben wij hier een aantal tips en weetjes, want ze kunnen misschien wel heel lastig zijn, als je ze goed kent dan blijken het vaak alleen maar enorme lieverds te zijn. Eén voordeel heb je in elk geval al, want uit onderzoek blijkt dat meisjes veel meer op de portemonnee drukken dan jongens!
1. Typische jongensspelletjes
Je weet het vast al, maar van poppen en prinsesje spelen moeten kleine jongetjes meestal niet zoveel hebben. Nu willen wij hier niet met stereotypen strooien, en wanneer je jongens met poppen speelt moet je hem dat vooral laten doen, alleen gezien zijn hersenstructuur is de kans groter dat hij voor andere bezigheden kiest. Jongens zijn in de plaats gefascineerd door alles wat vervoert, oftewel rijtuigen. Vliegtuigen, autootjes, miniatuur bootjes voor in bad, en een spoorwegennetwerk, begin er maar aan, want jouw kleine doet het in elk geval! Maar daar blijft het meestal niet bij, want jongens hebben vooral beweegruimte nodig. Ravotten, rollebollen, hollen, in de zandbak spelen, noem maar op. De voorkeur voor beweeglijke, knutselende en uitpluizende activiteiten is geprogrammeerd in de hersenen. Waar meisjes vooral in de medemens geïnteresseerd zijn, willen jongens de hoed en de rand weten van de fysieke wereld om hen heen. Geef ze daarom ook vooral speelgoed waarmee zij aan de slag kunnen, iets wat ze nog niet kunnen, maar wel heel erg graag willen leren. Niet voor niets zijn jongens zo verzot op lego en Playmobil.
2. Draaikonten
Stilzitten is voor de meeste jongens vrijwel onmogelijk. Ze leren dan wel later lopen dan meisjes, maar als ze eenmaal op poten staan, zijn ze niet meer te stoppen. Trappelen, spartelen en springen, het moet er allemaal uit. Wees niet bezorgd, dit hoort er allemaal bij. Geef ze vooral alle ruimte om hun energie kwijt te kunnen. Neem een hond en laat ze erachter aan hollen. Juist in stressvolle situatie is het belangrijk dat je jongens laat 'afreageren' op een positieve, bewegingsvolle manier. Meisjes praten, jongens uiten zich lichamelijk. Laat dit vooral zijn beloop, ook al trek jij zelf wel eens de haren uit het hoofd om deze druktemakers. Houd wel goed in de gaten dat ze geen al te gevaarlijke dingen doen, zoals op een huisje klimmen, want uit onderzoek blijkt dat jongens vaker op de eerste hulp belanden dan meisjes.
3. Emoties
Dat jongens geen of minder emoties hebben dan meisjes, is onzin. Er is zelfs gemeten, via de hartslag en ademhaling, dat ze meer emoties hebben dan hun vrouwelijke evenknieën. Wat geen onzin is, is dat ze ze anders uiten. Ruwe bolster, blanke pit, die omschrijving past het best bij ze. Dat ze zich niet altijd even goed kunnen uiten, leidt tot op de lage school ertoe dat er meer gedragsproblemen vertonen dan meisjes. De kunst is om de emoties van je kleine goed te kanaliseren. Dat kan door wat hierboven al genoemd is, bewegen. Dus lekker tegen een bal aan laten schoppen, of laten klauteren.
4. Destructief
De titel klinkt misschien ernstiger dan bedoeld, maar het is een feit dat jongens graag van alles uit elkaar halen, en in sommige gevallen hanteren ze de sloopkogel. Dit sluit aan bij hun 'natuurkundige' kijk op de wereld; ze willen alles leren begrijpen, tot in de kleinste naadjes. Zeker in de beginfase kan het wel nog eens voorkomen dat ze iets met veel ijver en met bewonderenswaardige vaardigheid hebben gedemonteerd, maar dat ze in hun enthousiasme even vergeten zijn hoe ze de boel weer in elkaar te zetten.
5. Haantje de voorste
Ook meisjes laten zich graag gelden, maar doen dit over het algemeen net iets subtieler. Jongens zijn vaak alles behalve conflict-vermijdend, en laten graag weten wie de baas is. Assertiviteit is een belangrijke eigenschap bij jongens, en sociale hiërarchie bepaalt de omgang tussen jongens al op vroege leeftijd. Ze willen laten zien dat ze de sterkste zijn, de snelste, de handigste, de grappigste. Wees niet verbaasd als je zoontje met de meest stoutmoedige uitdrukkingen thuiskomt, ook in verbaal opzicht maken kinderen graag hun aanwezigheid aan hun leeftijdsgenootjes kenbaar. Met een wedstrijdje verpissen is tot op bepaalde hoogte niks mis, maar als je zoontje nou niet de grootste Hulk van de klas is, moet je hem zeker duidelijk maken dat het daar niet alleen om gaat in het leven!