Een burn-out is brutaal en overvalt je niet plotseling. Het is iets dat groeit, zelfs op de dagen dat je je evenwichtig voelt. Als moeder jongleer je in de buurt van perfectie, je doet links en rechts aan multitasking en je deelt taken efficiënt uit. Het voelt alsof je de dingen “goed” doet. Maar dat vals gevoel van evenwicht kan snel verdwijnen en plaats maken voor dingen 'verkeerd' doen, gevolgd door een pijnlijk en opgebrand gevoel. Als mama heb je een oneindige to do-lijst in je hoofd. Je wordt vaak wakker voor zonsopgang om je werk gedaan te krijgen, zodat je later tijd met je kinderen kunt doorbrengen.

Wanneer het tijd is om te gaan slapen, kun je de slaap niet vatten. Je maakt je zorgen dat je het moederschap en alle verantwoordelijkheden die erbij horen, niet aankunt. Het is een lastig gevoel om te weten dat je leven als moeder, en alles wat daarbij hoort, je volledig kan opbranden. Want wat ga je eraan doen? Je moet nog steeds doorgaan en alles voor elkaar krijgen. Dit is dan ook het ware gelaat van het moederschap dat in alle opzichten zwaar is in verantwoordelijkheid, angst, taken en zorgen. Maar godzijdank is het leven van een moeder ook zwaar gevuld met liefde, vervulling, vreugde en voldoening.

Hoe voelt een burn-out?

Een burn-out voelt alsof je door het leven wankelt en probeert de dag door te komen totdat je de lakens kunt raken. Daags nadien wordt je wakker en moet je alles opnieuw beleven. Een burn-out steelt je vreugde, zapt je energie weg en maakt je humeurig. Het voelt alsof je steeds weer dezelfde dag blijft leven en letterlijk geen tijd hebt om frisse lucht te nemen.

Manieren om een mama burn-out te voorkomen

Als moeder wil je natuurlijk geen burn-out. Dus als je de triggers kent, kun je ze leren vermijden. Hier is de lijst.

Neem je tijd om te rusten

Als moeder heb je vaak een takenlijst die wedijvert met de zoeklijst van Google. Moeders hebben gewoon meer taken om bij te houden dan er tijd is. Maar als je niet rust, zul je opbranden. Slapen (rusten) moet een van je prioriteiten zijn. Als je kleine kinderen hebt, probeer dan te rusten als ze hun slaappauze nemen. Je hoeft hierover geen schuldgevoel te hebben, want als je rust, zorg je voor jezelf, waardoor je nog beter voor je kinderen kunt zorgen. Onderzoek bewijst keer op keer hoe belangrijk slaap is voor ons welzijn en de algehele gemoedstoestand. Dus, ga vroeg of op tijd naar bed, mama! En lukt dat een keer niet; lees hier hoe je de dag best doorkomt met weinig slaap.

Klamp je niet vast aan moederschuld

Zelfs de liefste mama's voelen zich schuldig over de keren dat ze tegen hun kinderen schreeuwen, terwijl ze zichzelf hadden voorgenomen dit nooit te doen. Andere moeders voelen zich schuldig als ze moeten gaan werken en hun kinderen moeten achterlaten in de opvang of bij een babysit. Of misschien was een verjaardagsfeestje van een van je kinderen toch niet zo goed georganiseerd? Onthoud dat moederschuld er echt niet hoeft te zijn. Indien je dit soort schuldgevoel wel toelaat, kan het leiden naar perfectionisme. En ondertussen weet je dat perfectionisme kan leiden tot een mama burn-out. Er bestaan geen perfecte moeders, zelfs niet als Pinterest of Facebook je de illusie geeft dat ze wel bestaan.

Laat je kinderen gewoon kinderen zijn

“Ga rechtop staan, kom hier, maak je bed op, praat niet zo luid, ren niet als een gek door het huis, maak geen puinhoop, enz.” Zeg je die dingen vaak? Laat je kinderen toch gewoon kinderen zijn! En voor de keren dat ze een driftbui in de strijd gooien, onthoud dat dit je niet als enige overkomt. Elke moeder doorloopt momenten waarop ze niet weten waar hun kinderen vandaan komen? Voel je dus ook niet schuldig over die gedachte. Belangrijk is dat je weet je het jezelf moeilijk maakt als je je kinderen geen kinderen laat zijn. Er zullen handafdrukken zijn op de ramen en de muren, modder in huis en markeervlekken op de tafels. Die dingen zijn normaal. Kinderen maken nu eenmaal rotzooi.

Plan je agenda niet overvol

Weet je nog punt één? Omdat je de leukste moeder wilt zijn, kun je heel wat activiteiten kiezen, maar probeer dat niet te doen. Met een overvolle agenda zullen vroeg of laat de gevolgen van stress toeslaan. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor jouw kinderen. Soms biedt de alledaagse gekte en het 'moeten' geen ruimte meer voor de wondermomenten uit de kindertijd. Laat je kinderen dus zelf creatief zijn in het kiezen van hun activiteiten en kies een wekelijkse activiteit die jullie samen doen.

Aanvaard hulp

Aanvaard hulp na een bevalling of op gelijk welk moment dat je hulp kunt gebruiken. Neem de maaltijden aan, de hulp bij het schoonmaken of met de andere kinderen. Het accepteren van hulp maakt je een betere gever. Het moederschap is niet bedoeld als een solo-reis. Werk samen met je partner, familie en vrienden om taken te verdelen. En als je extra hulp nodig hebt, wees dan niet te trots en vraag hulp!

Wees niet te hard voor jezelf

Om het even wat je doet, er komen momenten waarop je het als moeder zal verprutsen (daar hoef je zelfs geen moeder voor te zijn!). Het bereiden van maaltijden, het huis proper houden, aandacht voor je partner en vrienden, aan allerlei verwachtingen voldoen en je kinderen entertainen, zijn een hoop taken die vaak gelijktijdig vallen. Ongetwijfeld zal je wel eens een steek laten vallen, maar dit gebeurt niet alleen door moeders! Geen enkel mens is perfect. Wees dus niet te hard voor jezelf!

Ruim regelmatig op en minimaliseer spullen

Teveel spullen staat gelijk aan management, management staat gelijk aan stress en stress staat gelijk aan een mama burn-out. Waarschijnlijk moet er hier niet verder op ingegaan worden. Minder is meer, moeders! Wanneer bijvoorbeeld jouw kind speelgoed is ontgroeid, laat het dan los. Je wilt een moeder zijn. Geen manager van dingen.

Negeer je gevoelens niet

Zeggen dat alles goed met je gaat, terwijl dat niet zo is, kan soms voor een tijdje werken. Maar de hele tijd? Nee. Als je een vriend of hulp nodig hebt of gewoon iemand die naar je luistert, laat je stem dan horen. Onze gevoelens leren ons veel over onszelf. Als je je overweldigd voelt, is dit meestal een indicator dat iets in je leven moet veranderen. Misschien staat er te veel op je dagplanning. Misschien moet even al het werk vergeten om gewoon naar buiten te gaan en weer te lachen. Vaak is het gemakkelijker om zo druk bezig te zijn, maar je vergeet dan wel jezelf te verzorgen. Wat doe je graag? Doe dat! Wie maakt je gelukkig? Bel hen!

Probeer niet het beste uit elk moment te zuigen

In de mindfulness wordt aangeleerd om in het moment te leven en het beste uit elk moment te halen. Ook als moeder zou je in het moment moet leven, maar dan niet om het beste uit elk moment te halen. Doe je dit wel, dan zul je vrij snel opgezadeld worden met de gedachte dat je niet voldoende doet. Of misschien een gevoel van falen krijgen, zelfs al heb je het geprobeerd. Maar weet je, proberen is niet falen! De beste momenten in het leven van een mama, zijn de momenten die niet gepland werden en ook helemaal niet perfect zijn. Het zijn net die momenten waarop je probeert een goede moeder te zijn die bijzonder zijn en die je ook je hele leven zal koesteren. Laat je dus meevloeien met de stroom, want perfecte moeders bestaan niet!

Wees dankbaar

Vergeet nooit dankbaar te zijn en het gigantische totaalbeeld van alles te zien. Wat wil je onthouden als je oud bent? Wat zou je graag gedaan hebben met je kinderen als je meer tijd met hen had? Nou, dit zijn de dingen waar je meer aandacht aan zou moeten besteden. Zelfs al is het leven niet perfect, wees dankbaar voor de kleinste dingen die je als moeder mag beleven met je kinderen. Kijk naar je dagen om te ontdekken wat geweldig was, maar vooral ook wat je goed hebt gedaan. En de goede dingen hoeven niet altijd om het afvinken van taken te gaan, integendeel!