Logopedie bij kinderen; wanneer ga je naar de logopedist met je kind?

Logopedie bij kinderen: wanneer is dat nodig? Bij een taalachterstand is het verstandig om snel in te grijpen. Maar verder kan het lastig zijn om te bepalen of en wanneer het nodig is om met je kind naar een logopedist te gaan. Vroeger kwam er op elke basisschool...

De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

Er zijn veel dingen om af te wegen voor je met je partner tot het besluit komt om voor een kindje te gaan, en als je dan eenmaal zwanger bent rijzen er vaak nog meer vragen op. Vragen zoals, hoe ga ik dit allemaal doen? Zal ik wel een goede ouder zijn?

Een goede basis

De allerbelangrijkste dingen die een kind nodig heeft zijn natuurlijk wel liefde en een goede basis. Je hoeft niet rijk te zijn, als je je kind maar alles kan geven wat het nodig heeft. Als jij je kind alle liefde kan geven die het verdient en je je kind die goede basis te bieden hebt, dan heb je het belangrijkste aspect van goed ouderschap al.
Daarnaast zijn er een aantal belangrijke kwaliteiten die laten zien dat jij een hele goede ouder zult zijn, zoals:

1. Je bent geduldig

Geduld, geduld, geduld, je zult het veel nodig gaan hebben als ouder, in elke fase. Je hebt de peuterpuberteit en de tienerpuberteit natuurlijk, maar ook alledaagse situaties vereisen vaak geduld.
Een huilbaby kan sommige ouders tot het uiterste drijven, een peuter met de zoveelste driftbui laat menig ouder uit zijn slof schieten, een peuter die weigert te gaan slapen zuigt zo al je energie op. Kinderen zoeken als ze de wereld eenmaal beginnen te begrijpen op allerlei manieren je grenzen op.
Het kan wel eens frustrerend worden, je zult vaak tot 10 of misschien wel tot 100 moeten tellen. Met geduld zul je als ouder goed met al dit soort situaties om kunnen gaan!

2. Je kan de lol van alles in zien

Kinderen doen allerlei dingen om alles te ontdekken en grenzen op te zoeken. Soms leuk, soms een beetje ondeugend of zelfs stout. Het kan wel eens gebeuren dat er op de muren wordt getekend, dat er een beker drinken over je mooie bank geknoeid wordt, of misschien vindt je je peuter ineens spelend met die dure pot crème.
Erg vervelend allemaal, maar die dingen gebeuren nu eenmaal met kinderen. Het is dan erg handig om ook de lol van sommige dingen in te kunnen zien. Al spelend maakt je kind soms fouten, hier leert hij of zij alleen maar van. Door sommige dingen niet te serieus te nemen maak je je niet onnodig druk om dingen die vervangbaar of te repareren zijn. Zo voorkom je dat je overreageerd.

3. Je bent flexibel

Plannen met kinderen gaan meestal prima, maar soms ook niet. Het is handig om je snel aan te kunnen passen als ouder, dit voorkomt gestresste situaties. Go with the flow!

4. Je bent goed in multitasken

Je zult het druk krijgen als ouder. Kinderen moeten verzorgd en aangekleed worden, luiers verschoond, het huishouden moet worden gedaan en er moet worden gegeten. Multitasken is soms een must om alles op tijd gedaan te krijgen. Ben je er nog niet zo goed in? Dan leer je dat waarschijnlijk vanzelf zodra je een ouder bent.

5. Je bent inventief

Je zult wel eens situaties tegenkomen waarin je inventief moet zijn. Het is handig om de vaardigheid te hebben om je in elke situatie te redden, ook als ouder. Je bent bijvoorbeeld weg van huis met je baby, hij of zij heeft zichzelf net vol gespuugd maar je hebt geen schone kleertjes bij, wat nu? Door inventief te zijn zul je voor elk probleem snel een oplossing vinden!

6. Je hebt een goed inlevingsvermogen

Het is soms erg makkelijk om boos te worden als je kind iets stouts heeft gedaan, of om te zeggen dat je kind zich aanstelt als het huilt om ogenschijnlijk niets. Maar onthoud dat een kind dingen heel anders kan beleven. Denk maar aan hoe jezelf als kind, toen beleefde je dingen ook anders dan nu.
Ouders kunnen bijvoorbeeld wel weten dat iets niet eng is, maar dat maakt de angst voor een kind niet minder echt. Je kan dan begrip tonen en je kind daadwerkelijk helpen over de angst heen te stappen, in plaats van het weg te stoppen. En een kind kan iets stouts doen zonder het te beseffen, omdat hij of zij nog aan het ontdekken is. Boos worden is dan niet altijd een passende reactie.

De perfecte ouder bestaat niet

Deze eigenschappen maken een goede ouder, maar zelfs dan kan je nog wel eens een foutje maken. De perfecte ouder bestaat niet, ben dus ook niet te streng voor jezelf.