Het is niet altijd gemakkelijk om de verschillende verplichtingen waar we voor staan met elkaar te verzoenen, maar als er één wens is, die bovenaan de prioriteitenlijst van elke ouder staat, dan is het wel dat hun kinderen gelukkig zijn en goede herinneringen hebben aan hun kindertijd. Opgroeien in emotionele gezondheid en in staat zijn om een blijvende band te creëren met hun ouders en mensen in hun omgeving.

De uitdaging is om de kleintjes in zo’n drukke routine onvergetelijke momenten te bezorgen. Met dit in gedachten hebben we een aantal onfeilbare tips voorbereid voor kleine acties die de kindertijd van jouw kinderen op een positieve en diepgaande manier markeren. Bekijk ze eens!

1. Netflix Marathon

Elke maand zijn er vele releases op Netflix en moeders en vaders hoeven zich geen zorgen te maken over inhoud die misschien niet geschikt is voor jongere kinderen, aangezien het streaming platform zijn “Kids” versie heeft, vol met tekeningen en films die zeer gezinsvriendelijk voor jou zijn. Bereid je popcorn voor en beleef veel plezier op de bank in de woonkamer.

2. Ontmoet nieuwe plaatsen

We komen zo vaak dezelfde plaatsen tegen, volgen dezelfde paden heen en weer van het werk, dat we onopgemerkt voorbijgaan aan plaatsen die opmerkelijke momenten kunnen opleveren. Hoe lang is het geleden dat jou een museum, een park of een plein in jouw stad heeft bezocht? Met het gezelschap van jouw familie wordt de tour nog beter.

3. Doe een “foto-essay” en stel een familie-album samen

Als het al een tijdje geleden is dat jouw familie de foto’s van jou samen heeft bijgewerkt, dan is een vakantiedag daar de perfecte tijd voor. Jou kunt gebruik maken van het daglicht om jou te laten inspireren door het stadslandschap of zelfs dichter bij de natuur te komen om mooie foto’s te maken. Print ze dan allemaal uit en stel een handgemaakt fotoalbum samen met de beste herinneringen aan die onvergetelijke dagen.

4. Restaurant thuis

Het uitnodigen van de kinderen in de keuken en het bereiden van de maaltijden is erg smakelijk en leuk. Naast de gezinstijd leren de kleintjes belangrijke lessen in organisatie, geduld en diversiteit. Natuurlijk, allemaal onder toezicht van een volwassene. Door hen te laten interageren van het bereiden van het eten tot het dekken van de tafel die de gerechten zal worden geserveerd, zal er een verbintenis ontstaan tussen broers en zussen (als ze dat hebben) en ouders.

5. Spelen met spelletjes

Sleep de meubels uit de woonkamer of haal de spullen van de keukentafel, want dan beginnen de familiegevechten waar iedereen graag aan meedoet en voor juicht. Als jouw kinderen concurrerend zijn, kunt jou dit moment nemen om hen te leren dat verliezen ook deel uitmaakt van het spel. Je hebt veel opties voor digitale spellen, maar het tonen van andere opties, zoals bordspellen of gokspelletjes kan een nieuw scala aan kennis voor kinderen openen.

bordspel-met-kinderen

6. Oude familievideo’s en foto’s herbeleven

Familiegesprekken gaan op een gegeven moment altijd over in het verleden. Het onthouden van de goede tijden die je samen hebt doorgebracht is een goed idee om bijvoorbeeld thuis van de vakantie te genieten. Aparte fotoalbums, mobiele telefoon video’s en computerbestanden om de eeuwige beelden van de familie te herbeleven. Jouw avond zal een mix van gevoelens brengen en de familie nog meer bij elkaar brengen.

7. Tuin

De natuur stelt ons gerust en geeft ons een goed gevoel. Een geweldige manier om wat tijd door te brengen met de kleintjes is het cultiveren van een tuin, het planten van bloemen op bedden of zelfs op pleinen dicht bij huis. Het contact met de natuur kan de opgehoopte energie van de kinderen tot rust brengen en hen ook lessen in organisatie en geduld geven. En wat denk je van waterspelletjes? Plezier gegarandeerd!

8. Introduceer jouw kindertijd spelletjes

We leven in een wereld van hoogwaardige technologie. Naast elektronica hebben onze kinderen een agenda vol buitenschoolse activiteiten en weinig tijd om te creëren en zich voor te stellen. Het spel bevordert de emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling van jouw kind en dient als instrument voor het structureren van het individu, het werken aan verschillende vaardigheden zoals motorische waarneming, balans, ruimtelijke oriëntatie, naast samenwerking, leiderschap en competitie.

Naast het bieden van ruimte voor jouw kind om te spelen, hoe zit het met het presenteren van jouw favoriete kinderspel aan hem? Neem even de tijd om te onthouden wat je het liefst deed op zijn leeftijd en programmeer een manier om het samen te doen. Door aanwezig te zijn bij het spel van jouw kind kunt jou zijn angsten, zijn voorkeuren, zijn dilemma’s begrijpen en een band en intimiteit tussen de familie creëren. Het delen van jouw voorkeuren met jouw kind opent een ruimte van veiligheid voor jouw kind om ook met jou te delen, niet alleen jouw spel, maar verschillende aspecten van jouw leven.

9. Lees jouw kind voor

Kun je je herinneren dat je ouders je hebben voorgelezen? Wat voor gevoel overvalt je hart met deze herinnering? Denk er eens over na, waarom neem je niet de tijd om naar bed te gaan en je kind voor te lezen? Voorlezen aan jouw kind is in de eerste plaats een heerlijk moment van intimiteit en ontspanning. Creëer de leuke routine van het in bed stoppen van je kind en laat hem een verhaal kiezen. Het luisteren naar de toon van je stem en de verschillende intonaties, het visualiseren van je in de verhalen, het delen van de lectuur met je doet je kind zijn limbisch systeem ontwikkelen, wat een soort lade is, waar hij al zijn gevoelens opslaat.

Kies verhalen die de waarden en het wereldbeeld weergeven die jou aan jouw kind wilt overbrengen. Het is mogelijk om dit moment om te zetten in een mooie affectieve herinnering, naast de ontelbare leerervaringen. Kleine acties markeren aanzienlijk. Sta jezelf toe om jezelf, je kind en je familie te leren kennen en de beste manier te begrijpen om samen een mooi verhaal op te bouwen.