Bakfietsen bestaan al een heel lange tijd, maar technologie zorgt ervoor dat ze meer en meer aan populariteit winnen. Misschien heb je ze al zien verschijnen aan de basisschool van je kind en wil je ook een bakfiets kopen. Met een bakfiets gebruik je immers geen benzine, hoef je niet op zoek te gaan naar een parkeerplaats en moet je je niet druk maken over het openbaar vervoer. Bovendien zijn kinderen er dol op en kun je de fiets gebruiken bij het winkelen. Maar waar moet je op letten als je een bakfiets koopt? Lees verder en ontdek wat je moet weten!

Elektrische hulp

Tenzij je stalen benen hebt of als je in een zeer vlak gebied woont zonder wind, dan heb je mogelijk geen elektrische hulp nodig. Maar een bakfiets met accessoires weegt ongeveer 25kg. Voeg er je lichaamsgewicht en het gewicht van je kinderen en hun spullen aan toe en je zult merken dat je snel boven 100kg uitkomt – wat veel is om bergopwaarts te rijden. Echter, met elektrische ondersteuning wil je mogelijk nooit meer een andere fiets.

Goede remmen

Als je fietst, wil je uiteraard altijd op een gecontroleerde manier kunnen stoppen. Wanneer je met meer dan 100kg van een heuvel afrijdt, heb je ook goede remmen nodig. Sommige bakfietsen worden nog steeds geleverd met v-remmen op de velgen. Maar als je bergafwaarts rijdt, met meer dan 100kg vracht, heb je grote mechanische remschijven van goede kwaliteit nodig – bij voorkeur hydraulische schijfremmen die ervoor zorgen dat de remafstand enorm wordt verbeterd.

Front load bakfiets

bakfiets-met-een-wiel

Bij deze fietsstijl bevindt de lading zich aan de voorzijde van de fiets (zoals bijvoorbeeld een koerier) en bevindt het voorwiel zich ver vóór je stuur. Het vergt oefening om aan deze fietsstijl te wennen, vooral de versie met twee wielen die armkracht en enkele getrainde kernspieren vereisen. Het is behoorlijk alarmerend wanneer een volledig geladen fiets omvalt. Het is dan ook aangeraden om je kinderen de veiligheidsriem te laten gebruiken en een helm te laten dragen. De twee grote voordelen van een front load bakfiets zijn:

  • De bakfiets is behendig en snel, daarom hebben koeriers ze
  • Je kunt gewoon je kinderen, honden, koopwaar inladen en vertrekken

De nadelen zijn echter:

  • De fiets is erg zwaar. Deze over een stoeprand of trap tillen zonder de kracht van je bovenlichaam (of een assistent) te gebruiken, is zo goed als onmogelijk
  • Het is moeilijk om een __andere volwassene mee te nemen. Jonge kinderen en honden passen perfect, maar volwassenen zijn langer waardoor het onhandig en oncomfortabel wordt met de benen

Long tail bakfiets

De long tail bakfiets lijkt op een bakfiets, maar is compacter en handiger. De voordelen zijn:

  • Je kunt het voorwiel eenvoudig over de stoeprand krijgen (ook het achterwiel wanneer deze niet volledig geladen is)
  • Je kunt een volwassene of groter kind meenemen
  • Deze bakfietsstijl went gemakkelijker in vergelijking met front load bakfiets

De nadelen zijn:

  • Moeilijker om honden of andere dieren mee te nemen
  • Je moet fietstassen gebruiken voor de ingeladen items of ze aan de achterkant vastbinden (in plaats van ze gewoon in de laadruimte te gooien)

De kostprijs

Het duurdere prijskaartje van bakfietsen in vergelijking met conventionele fietsen komt voornamelijk van het hoge aantal componenten dat voor elke fiets nodig is, maar ook van de kwaliteit van de gebruikte componenten. Het vervoeren van grote ladingen vergt veel van de uitrusting, dus als je wilt dat je bakfiets lang meegaat, moeten de onderdelen beter zijn dan de basiskwaliteit. Goedkopere bakfietsen hebben onderdelen van mindere kwaliteit. Het is dus niet gegarandeerd dat ze net zo duurzaam en probleemloos zijn als een duurder model.

Kies een goede distributeur

Een goede distributeur interesseert zich persoonlijk voor elke fiets die hij of zij verkoopt en zorgt ervoor dat je de beste componenten kiest die je kunt krijgen binnen jouw budget. De meeste distributeurs kunnen ook de fietsen aanpassen. Velen kunnen de fietsen aanpassen voor rolstoelen en stoelen voor kinderen met speciale behoeften. Het is zelfs mogelijk om er een __koffiekar van te maken. Daarnaast kan een goede distributeur je helpen met alternatieve of verbeterde onderdelen. Eenmaal je fiets hebt gekocht, kan je de fiets afhalen bij de distributeur of bij je thuis worden geleverd.

Zit je kind veilig in een bakfiets?

Een belangrijk voordeel van de bakfiets is dat je kind (of andere lading) vooraan zit, zodat je je kind kunt zien. Dit is veel veiliger en stelt je in staat om met hem of haar te praten. Je hoeft ook niet achterom te kijken om je kind te controleren. Fietsen met kinderen is altijd een risicovolle activiteit. Het is jouw verantwoordelijkheid om de veiligheid van je kind te waarborgen. Kinderen moeten dan ook altijd een goedgekeurde fietshelm dragen wanneer ze in een bakfiets meerijden.

Je kind zit lager in een bakfiets, waardoor de fiets stabieler is dan een hoog gemonteerd kinderzitje op een conventionele fiets. In het geval je valt, betekent dit ook dat je kind van minder hoog valt en wordt beschermd door het stevige omhulsel. Verder kun je op een conventionele fiets slechts één kind vervoeren. Een bakfiets heeft de ruimte (en veiligheidsharnassen) voor twee kinderen met nog extra laadruimte over. Ook is het mogelijk om een __kinderzitje op het bagagerek aan de achterzijde van een bakfiets te monteren voor nog meer draagvermogen. Naast de veiligheid, zullen de kinderen het ook geweldig vinden om een bakfiets te zitten