Waar je voorheen gewoon een dagje vrij kon nemen wanneer je ziek was, is dit wanneer je moeder bent een heel ander verhaal. Je kunt niet zomaar een dagje uitzieken, niks doen en de boel de boel laten. Jouw verantwoordelijkheden blijven bestaan. Maar hoe kun je als moeder dan goed uitzieken en hoe ga je om met ziek zijn? In dit artikel lees je alle handige tips hoe je als moeder ziek kunt zijn en zo snel mogelijk er weer bovenop kunt komen.

Hulp van partner

Ben jij degene die eigenlijk het meeste in huis doet en voor de kinderen zorgt? Dan kan alles thuis van slag zijn wanneer je ziek bent. Het beste wat je kunt doen, is tijdelijk extra hulp van jouw partner inschakelen. Vraag of hij/zij jouw taken even kan overnemen en geef de nodige instructies. Het is tijdelijk lastig voor de normale gang van zaken, maar op de lange termijn de beste optie. Zo kun jij gewoon uitzieken en zo snel mogelijk weer de leuke mama zijn. Een paar dagen kunnen uitslapen kan al een wereld van verschil zijn. Laat jouw partner de ochtendroutine doen en geniet zelf van even rust aan je hoofd.

Morgen is er weer een dag

De huishoudelijke taken kunnen al gauw oplopen wanneer je deze een dag laat liggen. Toch kun je dit wanneer je ziek bent wel beter laten liggen. Focus eerst op jezelf en het herstellen. Je kunt morgen of volgende week wanneer je beter bent, veel beter deze taken weer opnemen. Laat de boel de boel en rust eerst goed uit. De was kan altijd later en wanneer je weer beter bent, heb je veel meer energie om deze taken flink aan te pakken.

Durf om hulp te vragen

Veel moeders vinden het lastig om hulp te vragen. Je voelt dat het jouw eigen verantwoordelijkheden zijn of je vind het moeilijk om zaken uit handen te geven. Toch kun je het beste tijdig om hulp vragen, wanneer dit nodig is. Vraag een (schoon)moeder om een middagje op te passen, zodat jij kunt slapen en bijkomen. Dit is niet alleen goed voor jou, maar ook een stuk leuker voor de kinderen. Een weekendje logeren bij opa en oma is niet alleen een leuk uitje voor de kinderen, maar ook het beste wat jij kunt hebben om beter te worden. Even twee dagen voor jezelf en in alle rust gewoon kunnen herstellen. Even niets hoeven en je geen zorgen hoeven maken over de kinderen. Durf om hulp te vragen en hulp te accepteren.

Gezond eten

Natuurlijk is het altijd belangrijk om gezond te eten, maar het is nog extra belangrijk wanneer je ziek bent. Zorg dat je goede voedingsstoffen binnenkrijgt, zodat je snel kunt herstellen. Dit is niet alleen belangrijk voor jou, maar ook voor de rest van jouw gezin. Zo voorkom je dat je de verkoudheid of griep overgeeft aan een ander gezinslid. Dan ben je nog een stuk verder van huis, wanneer je zelf ziek bent en jouw kinderen ook. Zorg daarom voor een gezond eetpatroon en een hygiënische woonruimte. Zo kun je voorkomen dat het hele gezin ziek wordt.

Rustig aan doen

Dit kan moeilijk zijn als moeder. Maar het is erg belangrijk om het rustig aan te doen. Probeer de tijd te nemen of te vinden om goed te kunnen ontspannen. Ook wanneer het weer iets beter gaat, is het nog altijd verstandig om het rustig aan te doen. Ga niet als een gek weer aan te werk of te veel naar buiten. Zorg dat je het een paar extra dagen rustig aan doet. Zo kun je helemaal herstellen en voorkom je dat je na een paar dagen weer ziek in bed ligt. Ga op tijd naar bed en zorg goed voor jezelf.

Zet jezelf op de eerste plaats

Als moeder is het vaak vanzelfsprekend dat je jouw kinderen en jouw gezin op de eerste plek zet. Het is eenvoudig om jezelf weg te cijferen en minder goed aandacht aan jezelf te besteden. Dit is in een zekere zin verstandig en een echt moedergevoel. Maar dit is niet zo handig wanneer je zelf ziek bent. Het is echt cruciaal om jezelf even op de eerste plek te zetten. Zorg goed voor jezelf en besteed even extra wat aandacht aan jezelf. Zorg dat je goed slaapt, goed eet en het rustig aandoet. Geef jezelf even de volledige aandacht. Het kan egoïstisch voelen, maar het is het beste wat je kunt doen voor jouw gezin. Want een gezonde moeder, is die leuke moeder!

Even doorzetten

Niet iedere dag heb je de mogelijkheid als moeder om hulp in te schakelen en uit te rusten. Dan zit er helaas niets anders op dan flink door te zetten. Neem een paar paracetamol en maak er het beste van. Maak het jezelf makkelijk door de kids een film te laten kijken, bestel eten en doe alles gewoon op je eigen tempo. Vandaag is een dag dat alles mag en maak het jezelf niet te moeilijk.

Ziek zijn als moeder? Dit kunnen letterlijk als de zwaarste dagen voelen. Probeer hulp te vragen wanneer dit nodig is en doe het anders lekker rustig aan. Laat de boel de boel en zorg goed voor jezelf. Probeer voldoende te slapen, gezond te eten en extra tijd voor jezelf in te plannen. Voor het het weet is de griep voorbij, verkoudheid over en ben jij weer die gezellige moeder voor jouw kinderen.