Het schoonmaken van het huis is misschien wel de minst leuke taak van het huishouden. We hebben weinig tijd en schoonmaken is tijdrovend werk. Om ervoor te zorgen dat het allemaal wat sneller gaat hebben we acht tips om je huis sneller schoon te krijgen.

1. Een mand op wieltjes

Verzamel al je schoonmaakspullen in een mand met wieltjes (zoals de manden in de supermarkt). Zo kun je makkelijk alle spullen die je nodig hebt mee nemen naar elke kamer en hoef je niet steeds heen en weer te lopen. Zorg dat je er ook plek hebt voor een vuilniszak zodat je gelijk al het grote vuil weg kan gooien en je als je klaar bent alleen maar de vuilniszak weg hoeft te gooien.

2. Vochtige doekjes

Stof met een vochtige doek. Door te stoffen met een vochtige doek voorkom je dat het stof gaat vliegen en vervolgens even later weer terug valt op je net schoon gemaakte spullen. Werk hierbij altijd van boven naar beneden zodat mocht er toch stof opwaaien dit uiteindelijk op de grond valt en je het gemakkelijk kan opzuigen met de stofzuiger.

3. Gebruik een washandschoen voor haren

Ruim haren op met een washandschoen. Washandschoenen zijn van rubber en laat dat nou perfect materiaal zijn om van al die vervelende haren van je hond of kat af te komen. Wrijf met de handschoen over de meubels en de haren haal je gemakkelijk weg, zo hoef je niet elke dag te stofzuigen en heb je toch een huis vrij van haren.

4. Het gebruiken van een robot

Haal een robot in huis. Een robotstofzuiger bijvoorbeeld kan super handig zijn om wat van het schoonmaakwerk uit handen te nemen. De robot kun je instellen zodat deze de vloer schoonmaakt op een voor jou gemakkelijk moment. Stel hem in schoon te maken als je zelf aan het werk bent en kom thuis in een huis met een schone vloer.

5. Maak zones in je huis

Verdeel je huis in zones en maak elke dag één zone schoon. Zo doe je elke dag een beetje maar ben je wel steeds veel korter bezig. Het spreiden van het schoonmaken maakt de klus minder vervelend omdat je steeds maar eventjes bezig bent. Doe op een dag de woonkamer en hal. Doe op een andere dag de badkamer en het toilet en weer een andere dag de slaapkamer(s).

6. Gebruik een oude tandenborstel

Gebruik je oude tandenborstel. Sommige plekken zijn lastig schoon te krijgen waardoor vuil zich gemakkelijk ophoopt. Vervolgens moet je met zwaar schoonmaakmiddel aan de slag en duurt het allemaal lang voor de moeilijk te bereiken plek schoon is. Een tandenborstel kan de oplossing zijn, je komt vrijwel overal bij en de borstelharen poetsen gemakkelijk hardnekkig vuil weg.

7. Maak direct schoon na gebruik. 

Maak dingen meteen na gebruik schoon. Leg bijvoorbeeld een zeem neer in de douche, na het douchen haal je even de zeem over het glas van de cabine en zo hoef je niet eens in de week hard te boenen om die vervelende kalksporen weg te poetsen.

8. Doe het samen

Tot slot de laatste tip: vele handen maken licht werk, samen doe je alles sneller. Maak niet alleen schoon maar doe het samen met je partner en of kinderen en verdeel de taken. Als iedereen een kamer aanpakt ben je zo klaar met het hele huis.