Als moeder ga je waarschijnlijk niet iedereen week meer stappen. Wanneer je dan toch weer eens met de meiden uitgaat, een concertje pakt of flink gaat stappen, kan de kater extra hard aankomen. Je hebt waarschijnlijk een mindere weerstand tegen veel drank, met bonkende koppijn de volgende ochtend als gevolg. Hoe kun jij toch de dag doorkomen met een dikke kater en jengelende kinderen om je heen? Lees gauw verder voor de beste tips!

Voorkomen is beter dan genezen

Voordat we ingaan op de manieren hoe je komt omgaan met een kater, is het belangrijk om te weten hoe je dit het beste kunt voorkomen. Je wilt natuurlijk liever fris en fruitig opstaan in de morgen, dan met een misselijk gevoel, hoofdpijn en algehele misère. Zorg ervoor dat voordat je gaat stappen, dat je een flinke maaltijd hebt gegeten. Alcohol op de lege maag is vragen voor problemen. Zorg naast een goed gevulde maag, ook voor voldoende hydratatie. Dit kan enorm veel schelen de volgende morgen. Wanneer er alcohol in jouw lichaam zit, nemen jouw nieren minder vocht op. Een gevolg hiervan kan uitdroging zijn, maar ook een gevolg hiervan zijn ergere symptomen van de kater. Zorg daarom voordat je aan de alcohol gaat, dat je voldoende water hebt gedronken. Dit kan flink wat hoofdpijn en een droge mond in de ochtend besparen.

Wil je niet met een kater wakker worden? Zorg dan dat je jouw grenzen kent en hier niet overheen gaat. Soms is een kater het helemaal niet waard. Geniet van de geweldige tijd die je beleefd, maar drink met mate. Zo is zowel de avond, als de volgende ochtend leuk. Zeker wanneer je als moeder verantwoordelijk bent voor jonge kinderen, kan een zware kater het helemaal niet waard zijn.

Borstvoeding en kater

Heb je een flinke kater, maar wordt jouw baby 's ochtends wakker met flinke honger? Dan is borstvoeding niet de juiste optie. Door de drank kan jouw melk alcohol bevatten. Zorg ervoor dat je de avond voor het stappen genoeg melk pompt, zodat je hier 's ochtends geen problemen door hebt. Ook is het slim om later op de dag eerst de melk te testen. Er zijn handige testmethodes waarbij je kunt zien of de melk nog alcohol bevat.

Kinderen uit logeren

Weet je dat een feest aan zit te komen waar je waarschijnlijk flink los zult gaan? Voorzie je een geweldig avondje, maar ben je nu al bang voor de consequenties? Wanneer je het gevoel hebt dat jouw avondje stappen weleens tot een flinke kater kunnen leiden, kun je hier beter tijdig een oplossing voor vinden. Wil jij gewoon even flink stappen of een geweldig avondje uit, zonder consequenties in de morgen? Vraag dan of jouw kinderen kunnen logeren bij opa en oma, vriendjes, tantes of andere bekenden. Zo kun je bijvoorbeeld het vrijgezellenfeestje van jouw beste vriendin tot in de diepe nacht beleven, zonder extreme consequenties in de morgen. Dit is niet alleen voor jou de beste optie, maar zeker voor jouw kinderen.

Als je van tevoren al weet dat je weleens flink uit kunt gaan, kun je het beste de nodige maatregelen al treffen. Een logeerpartijtje voor de kinderen is de beste optie.

Jouw lieve partner

Ga jij bijvoorbeeld een avondje uit met de meiden, maar blijft jouw partner gewoon thuis bij de kinderen? Dan kan het een goede optie zijn om jouw lieve partner een lief aan te kijken. Vraag of jouw partner de ochtendroutine met de kinderen wilt doen, zodat jij flink kunt uitslapen. Zo kun je later op de dag weer de gezellige moeder zijn. Je kunt een systeem met jouw partner opstellen. Wanneer jij een keer uitgaat en vrij hebt, is jouw partner dat bijvoorbeeld de volgende week.

Eerder opstaan

Hoe tegenstrijdig het ook kan klinken, het kan een slimme optie zijn om eerder op te staan. Je wilt natuurlijk niet dat jouw kinderen je wakker komen maken en dat mama dan bijna over haar nek gaat. Door eerder dan jouw kinderen op te staan, heb je de tijd om even flink bij te komen. Neem een paracetamol, drink een groot glas water en forceer jezelf om ontbijt te eten. Neem een lange douche en je zult jezelf al een stuk beter voelen. Het is beter om zelf rustig op te kunnen staan, dan abrupt wakker gemaakt te worden met drukke en enthousiaste kinderen. Wanneer je met bonkende hoofdpijn wakker wordt, is dit natuurlijk niet het ideale plaatje.

Een filmpje kijken

Is het bovenstaande allemaal niet gelukt en wordt je met een kater plus schreeuwende kinderen wakker? Dan is er altijd nog het laatste redmiddel voor een beetje rust in de morgen, namelijk: de tv. Voel je je echt beroerd, maar moet je wel als moeder gelijk aan de slag? Dan kan het kijken van een serie of film in de ochtend echt een uitkomst zijn. Zet jouw kinderen voor de tv en wordt zelf rustig bij. Jouw kinderen kun je eenvoudig een tijdje bezig houden met televisie kijken. Nu heb je zelf de tijd om even rustig te zitten, water te drinken en na te denken over ontbijt en de rest van de dag.

Rustig aan

Een kater is een perfect excuus voor een rustig dagje. Neem niet te veel hooi op de vork, maar geniet met z'n allen van een relaxdagje thuis. Op zo'n dag hoeft alles niet zo strikt en moet je de teugels af en toe wat laten vieren. Is er rommel in huis? Dat kan ook morgen worden opgeruimd en die kant-en-klare maaltijden of afhaalmenu's zijn geen gek idee. Soms moet je het maar zo nemen als dat het is. Voel jij je brak en niet lekker? Dan heeft het geen zin om hier tegenin te gaan. Doe het gewoon wat rustiger aan en laat jouw kinderen gewoon een dagje rustig thuis spelen.

Voelen jouw kinderen het ook altijd aan wanneer jij niet helemaal lekker in je vel zit en zijn ze daarom juist lastiger of ook humeurig? Geen reden tot brommen of ruzie maken. Doe het gewoon rustig aan met z'n allen. Deze dag mogen ze tv kijken en bijvoorbeeld zelf bepalen wat ze willen eten 's avonds. Maak het jezelf niet te moeilijk wanneer je je brak voelt.

De volgende keer de bob

Ben je helemaal gaar als moeder met een kater? Dan kun je dit in het vervolg makkelijk aanpakken. Weet je dat je de dag na het stappen geen oppas hebt, dat jouw partner er niet is of heb je gewoon geen zin in een kater? Stel de volgende keer dan voor om de bob te zijn. Dan kun je toch genieten van een gezellig avondje uit, maar kun je de volgende dag ook genieten van een gezellige dag in huis met de kinderen.

Een avondje uit als moeder? Dat moet natuurlijk kunnen! Maar bedenk wel dat je waarschijnlijk minder goed tegen alcohol kunt, dan toen je nog geen moeder was en vaker uitging. Wanneer je wakker wordt met flinke hoofdpijn, misselijkheid en een algeheel slecht gevoel, zijn enthousiaste en schreeuwende kinderen niet altijd gewenst. Probeer jouw stapavond zo te plannen dat je de volgende dag hulp of opvang hebt. Is dit niet het geval? Doe het dan lekker rustig aan! Wees een dag wat minder streng en laat de boel, gewoon de boel. Wil je dit niet nog eens laten gebeuren? Wees dan de volgende keer gewoon de bob!