Het is nog onduidelijk hoe de feestdagen er dit jaar uit gaan zien. Wel is één ding zeker: dit jaar gaan we Sinterklaas en Kerst heel anders vieren dan vorig jaar. Want waar je vorig jaar met de hele familie bij elkaar kwam, is dat dit jaar hoogstwaarschijnlijk niet mogelijk.

Sommige mensen vinden dit heerlijk. Zij krijgen stress van de feestdagen of vinden het wel lekker om hun familie even niet te zien. Anderen vinden het verschrikkelijk dat ze de gezelligste dagen van het jaar niet met familie door kunnen brengen. Hoor jij bij de laatste groep? Dan geven wij je vijf tips om de feestdagen zonder je dierbare familie toch gezellig te maken.

Tip 1: stuur een kaartje of cadeau

Vroeger was het gebruikelijk om familie, vrienden en kennissen een kaartje te sturen met Kerst. Tegenwoordig doen veel mensen dit niet meer. Dit jaar is een goed moment om de oude traditie weer nieuw leven in te blazen. Want als je niet bij elkaar kan komen met je familie en vrienden, is het leuk om ze te verrassen met een handgeschreven kaartje. Niet alleen met Kerst, maar ook met Sinterklaas.

Geef je elkaar normaal gesproken altijd cadeautjes voor Sinterklaas en/of Kerst? Blijf dit dan vooral doen. Je kunt jouw cadeautjes dit jaar niet persoonlijk overhandigen, maar je kunt ze wel opsturen. En dit is hartstikke leuk, want wie wil er nu niet verrast worden door een pakketbezorger die met een cadeautje voor de deur staat?

Jouw cadeautjes online bestellen

Tip: bestel jouw cadeautjes voor Sinterklaas en/of Kerst dit jaar online. Er wordt grote drukte verwacht in de winkels. Hierdoor brengt shoppen extra risico met zich mee. Door jouw cadeautjes online te bestellen, vermijd je de drukke winkels. Daar komt nog bij dat je direct het juiste afleveradres in kan vullen. Laat je jouw cadeautje direct bij de ontvanger afleveren? Vergeet dan niet aan te geven dat de factuur niet in het pakketje mag zitten. Bij de meeste webwinkels kun je dit in het bestelproces aangeven.

Ben je geen liefhebber van online shoppen? Geen probleem. Je kunt gewoon naar de winkel gaan om jouw cadeautje te kopen. Doe je dat dit jaar iets eerder, dan vermijd je de drukte. Ga voor jouw kerstcadeautjes bijvoorbeeld eind november of begin december naar de winkel en je hebt minder last van de drukte.

meisje-pakt-cadeautje-uit-met-kerst

Tip 2: een digitaal diner

De feestdagen staan in het teken van eten, eten en nog eens eten. Dit jaar hoef je het diner niet over te slaan. Maak van jouw traditionele diner een digitaal diner en je kunt toch met de hele familie om tafel. In het begin zal het even wennen zijn. Maar als de techniek een beetje meewerkt, heb je gegarandeerd een gezellige avond.

Door een digitaal diner te organiseren, voorkom je dat één van jouw familieleden de feestdagen alleen moet doorbrengen. Heb je bijvoorbeeld een alleenstaande vader, moeder, tante of opa? Dan kun je met hen dineren zonder de coronaregels te overtreden.

Tip: leg je ouders, schoonouders en eventueel grootouders van tevoren uit hoe een digitaal diner werkt. Zo voorkom je dat je tijdens het diner nog lang bezig bent om de boel bij iedereen te installeren. Je kunt eventueel al een keertje oefenen met een digitaal diner.

Tip 3: maak het thuis extra gezellig

We komen er niet onderuit: dit jaar worden de feestdagen heel anders dan we gewend zijn. Maar dit wil niet zeggen dat de feestdagen minder feestelijk worden. Je moet misschien wat beter je best doen, maar ook dit jaar kan de decembermaand een gezellige en fijne tijd worden. Hoe? Onder andere door je huis extra gezellig te maken.

Rond Sinterklaas versier je het huis met Sinterklaas decoratie. Als de Sint weer vertrokken is, maakt de Sinterklaas decoratie plaats voor de kerstboom. Zet deze dit jaar extra vroeg, zodat je er lang plezier van hebt. Lampjes en kaarsjes geven je huis extra sfeer. Zeker nu de dagen steeds donkerder en somberder worden.

Tip 4: thuis uit eten

We zijn het inmiddels wel een beetje gewend dat we niet uit eten kunnen. Ben je het gewend om met Sinterklaas en/of Kerst uit eten te gaan? Houd er dan rekening mee dat je deze traditie dit jaar los moet laten. Even omschakelen, maar misschien juist wel leuk. Want thuis dineren kan ook hartstikke gezellig en lekker zijn.

Houd je van koken? Leef je dit jaar dan extra uit in de keuken en maak een echt feestmaal. Vermijd je de supermarkt liever? Bestel je boodschappen dan online. Zo heb je alle ingrediënten voor een geslaagd diner in huis, zonder dat je de deur uit hoeft.

Ben je geen keukenprinses? Geen probleem, dan kun je jouw kerstdiner dit jaar bestellen bij een restaurant in de buurt. Veel restaurants bieden de mogelijkheid om eten af te halen of bij jou thuis te bezorgen. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is het heerlijke diner opwarmen in de oven en vervolgens opdienen. Bijkomend voordeel: je hebt niet alleen heerlijk eten, maar steunt ook een horecaondernemer in de buurt.

Tip 5: geef elkaar wat extra aandacht

2020 is voor velen een zwaar jaar. Je ziet je familie minder, je kunt minder leuke activiteiten ondernemen met het gezin en samen reizen naar het buitenland is ook een stuk moeilijker. Daarnaast zijn sommige mensen een dierbare verloren door corona, hun baan kwijt of zelfs in een depressie geraakt.

Deze situatie vraagt om wat extra liefde en aandacht. Stuur eens een kaartje naar die vriendin die het moeilijk heeft. Bel je ouders extra vaak om even bij te kletsen. En vertel de mensen om wie je geeft hoe belangrijk ze voor je zijn. Fysiek samenkomen is misschien niet mogelijk, maar op afstand liefde en aandacht geven gelukkig wel. Zo hebben we samen, op een afstand, toch een fijne Sinterklaas en Kerst.

samen-met-de-familie-koekjes-maken