Een kind krijgen voel je in de portemonnee. Ook al krijg je als ouder diverse toeslagen, je zal zelf nog steeds een flinke duit in de zak moeten doen. En natuurlijk doe je dit als ouder met alle liefde. Maar als er aspecten zijn waar je op kan besparen, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Daarom hier enkele tips hoe je bepaalde kosten zo laag mogelijk kan houden als je kinderen hebt.

Minder werken

Ga minder werken om geld te besparen. Dat klinkt tegenstrijdig. Maar toch kan het voordelig uitpakken. Bij veel ouderparen is het zo dat degene die het meest verdient fulltime werkt. Maar het kan voordeliger zijn als beide ouders parttime werken. Dat komt doordat de overheid twee (parttime) werkende ouders wil stimuleren. Daarom bieden ze arbeidskorting en inkomensafhankelijke combinatiekorting. Daarnaast betaalt iemand met een hoog salaris ook meer belasting. Iemand met een lager salaris kan relatief meer verdienen. Wanneer een gezin samen een inkomen heeft van 60.000 euro per jaar, zullen zij hier meer van overhouden als dit inkomen verdiend wordt door hen allebei, dan als één van de partners dit inkomen verdient.

Slim boodschappen doen

De boodschappen zijn voor veel gezinnen iedere maand weer een behoorlijke uitgave. Natuurlijk weet iedereen dat producten in de korting kopen veel geld kan besparen. Maar dat is niet altijd het geval. Acties leiden er vaak ook toe dat je boodschappen koopt die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Dan kan je onderaan de streep uiteindelijk nog duurder uit zijn na een bezoek aan de supermarkt. Wat wel helpt om te besparen bij het doen van boodschappen is het kopen van groentes in de aanbieding. Bekijk eerst welke groentes in de aanbieding zijn en bedenk dan wat je gaat koken. Houd ook je voorraadkast in de gaten. Producten als wc-papier en wasmiddel kan je prima op voorraad in de aanbieding kopen. Doe boodschappen nadat je gegeten hebt en het liefst één keer in de week. We zijn geneigd om impulsieve aankopen te doen op het moment dat we honger hebben. We maken dan keuzes vanuit onze emoties en dat pakt vaak duurder uit.

Besparen op energie

Een gezin met kinderen komt er niet onderuit dat de energierekening omhoog gaat. Er is vaker warm water nodig en er zullen meer wasjes gedraaid worden. Het kan al flink uitgaven besparen door de verwarming een graadje lager te zetten. Compenseer dit door een warme trui te dragen. Doe de wasmachine alleen aan als de trommel helemaal vol zit. Daarnaast kan je ieder jaar kosten besparen op de energie door over te stappen naar een voordelige energieleverancier. Energieleveranciers bieden vaak interessante kortingsacties voor nieuwe leden.