De digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Zwanger van ons derde kind

Toen ik weer zwanger wilde worden ben ik naar de gynaecoloog gegaan vanwege mijn eerdere bekkenproblemen. Ik was bang dat ik bij een eventuele volgende zwangerschap misschien niet meer zou kunnen lopen. Volgens de gynaecoloog was de kans hierop klein, maar het heeft...

Kan ik mijn baby in de airco of bij de ventilator laten slapen?

[Tijdens een hittegolf kunnen de temperaturen hoog oplopen. Je merkt zelf al dat je duf wordt van de warmte, maar voor een baby zijn warme dagen helemaal lastig. Je baby kan nog niet de eigen temperatuur reguleren, waardoor je extra waakzaam moet zijn. Mag je baby in...

Verjaardagen zijn alles voor kleine kinderen, en speciale feestdagen zoals Kerstmis, Pasen en Halloween zijn uiteraard net zo belangrijk voor hen. Maar wat als de verjaardag van je kind op dezelfde dag valt als een feestdag? Ontdek wat je moet weten in dit artikel.

Laat de verjaardag van je kind niet aanvoelen als een vloek

Het is niet gemakkelijk als je kind bijvoorbeeld tijdens de kerstperiode is geboren. Zijn of haar favoriete dag van het jaar komt gelijk met een andere belangrijke dag, waardoor de andere elf maanden een beetje als een feestdroogte aanvoelen, verstoken van cadeaus. Iedereen heeft het te druk om hun speciale dag te herinneren, laat staan __de tijd te nemen om deze te herdenken. En de meeste mensen gedragen zich alsof de verjaardag van een kind dat geboren werd op een feesdag, een slecht getimed ongemak is dat had moeten plaatsvinden toen hun financiën gezonder waren. Een kerstverjaardag kan later voor je kind als een vloek voelen, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Tijdens de feestdagen lopen kinderen die op Halloween, Pasen, Kerstmis en Nieuwjaar worden geboren het risico dat hun verjaardagen worden weggekaapt. Er bestaat geen twijfel dat kinderen die geboren zijn op een feestdag het moeilijk hebben als het gaat om hun verjaar__dag. Die dag zou immers helemaal om hen moeten draaien. Deze kinderen worden vaak gedwongen om minder cadeautjes te ontvangen. Ook hun verjaardagsfeest met vriendjes vliegt vaak aan hun neus voorbij. Als ouder wil je natuurlijk niet dat je kind zich buitengesloten voelt en slechts een deel van zijn of haar verjaardag krijgt – vergeleken met andere kinderen. Maar hoe ga je ermee om? Nou, wij hebben hieronder enkele manieren verzameld om om te gaan met de verjaardag van je kind tijdens een feestdag.

Manieren om je kind een eerlijke en aangename verjaardag te bezorgen

Enkele manieren om de verjaardag van je kind speciaal te maken wanneer deze samenvalt met een ander groot feest zijn:

Organiseer de verjaardag van je kind op een ander tijdstip

Ouders van kinderen met verjaardagen rond Kerstmis, Pasen en Halloween, zullen maar al te bekend zijn met het feit dat het niet eenvoudig is om een __feest te organiseren wanneer iedereen op vakantie is of geniet van een verlengd weekend. Maar als je vooruit plant, kun je de speciale dag van je kind veranderen in een speciale week. Seizoensgebonden vakanties zijn vaak al druk genoeg zonder het toevoegen van een verjaardagsfeestje. Bovendien moet je al veel geluk hebben met het vinden van een kinderentertainer of centrum dat ook open is op een feestdag. Een veel beter plan is om de verjaardag van je kind ver vooruit te plannen, buiten de feestperiode – wanneer het voor velen minder druk is.

Wijd een andere dag aan de verjaardag van je kind

Meestal worden verjaardagsfeesten niet op dezelfde dag als een feestdag gehouden. Op die manier krijgen kinderen een extra dag waarop ze cadeautjes openen en andere leuke dingen doen met het gezin. Dit kunnen bijvoorbeeld pannenkoeken zijn voor het ontbijt, leuke uitjes samen of gezellig gaan eten in een restaurant. Als je kind werd geboren op eerste kerstdag, kun je de viering verleggen naar kerstavond of tweede kerstdag zodat ze ook niet al het plezier van Kerstmis missen. Als je kind nog klein is, zal hij of zij het niet merken! Maar wanneer je kind wat ouder wordt en naar school begint te gaan, zal het niet lang duren voordat je kind zich buitengesloten zal voelen.

Wijzig andere verjaardagen in het gezin

Tenzij je een tweeling hebt, houden de meeste kinderen er niet van om hun verjaardag met iemand anders in het gezin of de familie te delen, omdat ze dan de aandacht moeten delen. En laten we eerlijk zijn, wie wil er twee of meerdere taarten bakken?! Dus als je kind zijn of haar verjaardag deelt met jou of je partner, werk dan verschillende dagen uit om elke verjaardag te vieren, zodat iedereen zijn eigen speciale dag krijgt.

Maak tijd om de verjaardag van je kind te erkennen

Hoewel je misschien op een andere dag een verjaardagsgeschenk geeft en een feestje organiseert, is het nog steeds een goed idee om de echte verjaardag van je kind te erkennen opde dag zelf. Je kunt bijvoorbeeld een uurtje besteden aan het organiseren ban een speciaal moment zoals de lengte van je kind op een wandkaart markeren en enkele foto's maken. Heel belangrijk, je kind moet altijd weten wanneer het zijn of haar echte geboortedatum is.

Geef afzonderlijke geschenken

Voor een kerstkind maakt het niet uit dat jouw financiën tijdens de kerst- en oudejaarsdagen. Je wist dat zijn of haar verjaardag eraan kwam, dus waarom kocht je het geschenk niet voordat je blut was? Ook een juni-baby geef je geen gezamelijk geschenk voor het behalen van een goed rapport en zijn of haar verjaardag. Nou, ook een december-baby geef je geen combinatie van kerst- en verjaardagscadeau. Als kinderen ouder worden, vinden ze het idee van gecombineerde cadeaus misschien leuk als ze super dure cadeaus willen, maar als ze klein zijn, willen ze zich niet opgelicht voelen. Zorg er dus voor dat je een verjaardagscadeau en een cadeau voor de feestdagen of om het even welke gelegenheid hebt, zodat ze cadeautjes hebben die op de dagen van beide feesten kunnen worden geopend.

Gebruik het juiste inpakpapier

Bespaar niet op papier en kaarten, zorg ervoor dat de verjaardagscadeaus van je kind op de juiste manier zijn ingepakt. Dit betekent geen papier of decoraties in kerst- of paasstijl. En zeker geen seizoensgebonden verjaardagscadeautjes zoals bijvoorbeeld een kersttrui of chocolade-eieren.

Maak veel ophef

Laat je kind ten slotte weten dat het extra speciaal is om zijn of haar verjaardag op dezelfde dag te laten vallen als een feestdag of iemand anders. Door er veel ophef rond te maken, zorg je ervoor dat je kind zich belangrijk voelt en dat zijn of haar verjaardag op een grote manier wordt erkend. Je weet maar nooit, misschien zal je kind alsnog dol zijn op het delen van zijn of haar verjaardag.

Zorg voor een kerstvrije zone

Is je kind bereid zijn of haar verjaardag te delen, probeer dan – indien mogelijk – een ruimte te maken voor het verjaardagsfeest dat vrij is van kerstversiering. Laat in plaats daarvan je kind zijn eigen verjaardagsthema kiezen en dienovereenkomstig deze speciale ruimte versieren.

Bak een verjaardagstaart

Zelfs als de verjaardag van je kind op eerste kerstdag valt of een andere feestdag, het is belangrijk dat je kind zijn of haar eigen verjaardagstaart heeft. Tijdens Kerstmis, kun je het extra speciaal maken door ook een taart voor Jezus te hebben. Niet elk kind heeft immers het geluk om zijn of haar __verjaardag te delen met kindeke Jezus.