Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.

Ik heb een peuter van ruim twee jaar die zowel in de ‘Nee!’ als in de ‘Waarom?’ fase zit. Als een peuter een driftbui krijgt is dat op zijn zachtst gezegd niet vreemd. Al is het wel zo dat sinds zij beter is gaan praten, de driftbuien minder lang en intensief zijn geworden. Het zijn meer een soort korte explosies van onvrede geworden, met name als mama iets wil of doet wat zij anders in haar hoofdje had.
Dit zijn 25 momenten waarop ik het volgens mijn peutertje he-le-maal verkeerd doe en zij een kleine driftexplosie krijgt:
Jullie lezen het: mijn peuter heeft het Echt. Heel. Zwaar. Ondertussen geniet ik stiekem van al deze kleine uitbarstingen en lach ik af en toe in mijn vuistje.
Een driftbui is een impulsieve, kortstondige en hevige woede-uitbarsting. Je kind ervaart op dat moment veel stress en voelt angst, machteloosheid, frustratie, boosheid of sterke onvrede met de omstandigheden van dat moment. Zo’n driftbui lijkt vaak uit het niets te komen, maar heeft wel degelijk altijd een aanleiding. Soms gebeurt het als een kind iets niet lukt, als het oververmoeid is, als dingen niet gaan zoals gewoonlijk of zoals het verwacht had en soms is het een combinatie van factoren.
Hoe ga je met een driftbui om? Wat in ieder geval niet helpt is boos worden, schreeuwen of het negeren. Deze manieren zorgen vaak voor het verergeren van een driftbui. Benoem wat er gebeurt, blijf in de buurt bij je kind en geef het ruimte om zijn/haar emoties, zodat ontlading mogelijk is.
Het beste is om te leren herkennen wanneer driftbuien voorkomen bij je kind en ermee leren omgaan. Dit zorgt ervoor dat je het vaker kunt voorkomen en dat een driftbui niet uit de hand loopt. Meer lezen over dit onderwerp kan op de site van het NJI: omgaan met driftbuien