Kinderfeestje organiseren: Handige tips

Waar de ene ouder zich al weken van tevoren verheugt op de voorbereidingen voor het kinderfeestje, klotst bij de ander het zweet al onder de oksels als ze er alleen al aan denkt. Als je nog geen idee wat voor feestje het moet gaan worden, hoe je een leuke uitnodiging...

Moederdag in een samengesteld gezin – 5 tips voor bonusmoeders

Als bonusmoeder is het zoeken naar jouw plek binnen het samengestelde gezin. Welke woorden zijn gepast tegenover je bonuskinderen? Hoeveel betrokkenheid is te veel als het gaat om opvoeding? En wat mag je eigenlijk verwachten van je bonuskinderen? Moederdag kan een...

Tijd besparen: 8 handige tips

Tijd besparen? Dat willen we allemaal wel, als moeder lijk je nooit genoeg uren in een dag te hebben. Kinderen verzorgen, brengen en halen, leuke dingen met ze doen, werken, boodschappen doen, afspreken met vriendinnen, langs familie gaan, investeren in je relatie en...

Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

Hoe laat breng je je kind naar bed toe? Een kort antwoord is: op tijd. Maar wat is op tijd en hoeveel slaap heeft een kind nodig? Het is voor ieder kind anders, maar één ding is hetzelfde: goede nachtrust is essentieel voor kinderen. Het is niet alleen van belang om...

Pijn bij borstvoeding, wat te doen?

Borstvoeding is niet altijd even gemakkelijk, soms kan het behoorlijk uitdagend zijn en vermoeiend. Ook kun je last krijgen van pijn bij borstvoeding of tussen de voedingen in. Borstvoeding hoort geen pijn te doen, dus het is goed om bij pijn en ongemak direct hulp in...

Moe, gebroken nachten, je leven proberen in te richten met een baby, je lichaam moet herstellen: je bent gelukkig met je kindje, maar fysiek en lichamelijk kan het best zwaar zijn. En zo vlak na de geboorte van je kindje moet je er misschien nog niet aan denken om weer eens tussen de lakens te duiken met je partner. Je hebt geen zin in seks na de bevalling. Maar: die tijd komt echt weer! Mocht je er behoefte aan hebben, dan kunnen deze tips om je weer lekker in je lijf te voelen je misschien op weg helpen.

Gezond eten en water drinken

Okee, misschien een beetje en open deur, maar goed voor jezelf zorgen is de basis. Als jij je niet goed voelt, gaat er weinig gebeuren. Dus naast goed voor je baby zorgen, moet je ook op jezelf passen. En dat begint bij goed eten en water drinken. Water is ontzettend belangrijk om al je afvalstoffen kwijt te raken. Zeker als je borstvoeding geeft is het belangrijk om veel te drinken. Heb je moeite om voldoende te drinken op een dag? Vul dan ’s ochtends een 1,5 liter fles die je aan het eind van de dag leeg moet hebben. En houd altijd een glas, beker of gevulde bidon bij je in de buurt.

Gezond eten is ook belangrijk. Niet altijd makkelijk om in te passen in je nieuwe leven met baby, voedingen, poepluiers en alles wat erbij komt kijken. Maak het jezelf daarom makkelijk, maar kant- en-klare maaltijden hoeft echt niet. Kook voor meerdere dagen en kies voor makkelijke recepten voor lichte gerechten zoals salades en pastamaaltijden. Check ook onze andere tips voor stressvrije avondmaaltijden.

zin-in-seks-na-de-bevalling

Goed slapen

We weten allemaal dat bij een baby nachtvoedingen horen en dus ook gebroken nachten. Des te belangrijker is het dus om te rusten wanneer het kan. En om je slaappatroon iets aan te passen. Ga vroeg naar bed, pik een slaapje mee als je baby slaapt (sla die afwas maar een keer over) en zorg dat je overdag in beweging komt (zie ook de volgende tip). Maak het goed donker in je slaapkamer en vermijd elektronica voor het slapengaan.

Sporten na de bevalling

Je lichaam heeft in de eerste fase na de bevalling vooral rust nodig. Zeker de eerste paar weken moet je vooral je rust pakken. Ook als je denkt dat je weer fit genoeg bent. Je bekkenbodem moet bijvoorbeeld de eerste vier maanden na de bevalling herstellen en ook je buikspieren hebben tijd nodig om weer aan elkaar te groeien. Ook als je een vaginale bevalling hebt gehad.

Afhankelijk van hoe zwaar je bevalling was en of je een vaginale bevalling hebt gehad of een keizersnede kun je na een paar weken wel stukjes gaan wandelen. Maar wacht minimaal zes weken voordat je weer sportief gaat doen, ga niet te snel weer vol aan de bak en vraag bij twijfel advies aan een deskundige.

zin-in-seks-na-de-bevalling

Zin in seks na de bevalling

Als je pas bevallen bent heb je ongetwijfeld nog geen zin om weer intiem te zijn met je partner. Je lijf heeft een flinke prestatie geleverd en moet weer herstellen. Het is ook verstandig om de eerste zes weken nog geen geslachtsgemeenschap te hebben, anders kan de baarmoeder zich niet goed herstellen en is de kans groter dat je infecties krijgt.

Mocht je er fysiek en mentaal weer aan toe zijn: hoera! Maar wat als dan je ‘zin’ wegblijft? Van het bestaan van libidoverhogers voor mannen wist je vast al, maar ze bestaan dus ook voor vrouwen. Mocht je om wat voor redenen dan ook je libido willen verhogen, dan kan dit je op weg helpen.

Uiteraard is het echt aan jou wanneer je weer zin in seks begint te krijgen. Je moet wennen aan je nieuwe leven, bent vermoeider en die akelige hormonen die door je lijf gieren helpen ook niet mee. Doordat je zoveel aan je hoofd hebt kan je je minder focussen op het gemeenschap. Libido forte helpt jou en partner weer om meer plezier in bed te krijgen.

De belangrijkste tip na de bevalling: wees open na je bevalling

Het zal voor jou en je partner af en toe best lastig zijn om te wennen aan jullie nieuwe leven. Zeker als ook de hormonen nog volop door jouw lijf gieren. Wees daarom open naar elkaar. Heb je pijn of zit je even niet zo lekker in je vel? Zeg het en blijf praten met elkaar. Zo blijft er onderling begrip en kunnen jullie elkaar helpen. Soms door het zelf te doen, maar ook door bijvoorbeeld een huisarts of specialist in te schakelen.

Hopelijk raak je snel weer na deze intensieve en toch mooie periode snel hersteld. Veel geluk toegewenst!

Dit artikel over zin in seks na de bevalling is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.