Nederland telt inmiddels ruim 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Dat aantal is de afgelopen jaren flink gestegen. De groep zelfstandigen is zeer divers en ze bevinden zich in allerlei verschillende sectoren en leeftijdsgroepen. De meerderheid is tussen de 35 en 55 jaar oud en het zijn voornamelijk mannen, maar steeds meer vrouwen en moeders werken als zelfstandige. Voor alle vrouwen en moeders die vaak thuiswerken, hebben we 7 tips op een rijtje gezet.

Tip 1: Zorg voor een fijne werkplek en houd werk en privé gescheiden

Wanneer je regelmatig thuis werkt, is het goed om een fijne werkplek te hebben. Als je een speciale werkkamer hebt, of een plekje op zolder is dat erg prettig. Een goed bureau of een grote tafel waar je geconcentreerd aan kunt werken. Niet aan de keukentafel of met de laptop op schoot op de bank, waar je afgeleid raakt of continue gestoord wordt.

Ook een goed opgeruimde werkplek is fijn. Een rommelig bureau zorgt voor afleiding. Je ziet overal werk liggen terwijl je het werk waar het om gaat vergeet.

Als je werk en privé zoveel mogelijk gescheiden kunt houden zorgt dat voor rust en meer effectiviteit in je gewerkte uren. Ook op je mobiele telefoon is het tegenwoordig mogelijk om privé en zakelijk gescheiden te houden. In bijvoorbeeld de goed betaalbare Huawei P20 Lite kunnen 2 simkaarten. Een aanrader, zodat je niet steeds met 2 telefoons hoeft rond te lopen.

Tip 2 voor thuiswerkende moeders: Papadag optimaal gebruiken

Heeft jouw man of vriend ook een vaste papadag? Een dag waarop hij zich bezighoudt met het huishouden en alles rondom de kinderen. Als dat het geval is, heb je een vaste dag waarop je gefocust en geconcentreerd kunt werken. Probeer deze dag optimaal te gebruiken om dingen van je to do lijst af te werken.

Thuiswerkende moeders tip 3: Benut je tijd zo goed mogelijk

Als je kind op bed ligt voor een middag of ochtendslaapje, of als je kind op school of op de peuterspeelzaal is, kun jij je tijd effectief en goed benutten om te werken. Ga niet op de bank hangen, Netflix kijken, vriendinnen bellen, de was doen, of de vaatwasser uitruimen, maar ga even aan het werk. Werk je mail weg en beantwoord openstaande vragen. En doe een paar telefoontjes naar klanten of relaties.

Als je tijd hebt om te werken, ga die dan vooral niet besteden aan social media of filmpjes kijken op YouTube. Werk openstaande puntjes weg van je to do lijst en negeer je social media accounts. Je gaat er veel effectiever van werken.

Tip 4: Zorg voor een goede computer of laptop

Een goede computer is een must als je thuis werkt. Een vaste werkplek waar je een lekker groot scherm kunt aansluiten is erg fijn. Dit kun je combineren met een laptop, zodat je ook heel mobiel bent als je naar afspraken moet of soms ook op kantoor moet werken. Op je laptop kun je een extra scherm aansluiten op je eigen werkplek, zodat je op meerdere schermen tegelijk kunt werken. Dit komt de effectiviteit vaak ten goede, aangezien je verschillende programma’s tegelijk open kunt zetten op meerdere schermen. Zorg ervoor dat je computer up to date is, voldoende werkgeheugen heeft en voorzien is van goede beveiligingssoftware, zodat je snel en efficiënt kunt werken.

Tip 5 voor thuiswerkende moeders: Zorg voor een goede internetverbinding

Er is bijna niets zo frustrerend als een slechte internetverbinding. Constant je modem resetten en opnieuw opstarten omdat je internetverbinding traag is, of zelfs helemaal niet werkt. Dit zorgt voor irritatie en veel verloren tijd die je effectief en goed had kunnen werken. Zorg dus voor een goede internetverbinding! Er zijn tegenwoordig veel verschillende mogelijkheden. En als je veel thuiswerkt, kun je een goede internetverbinding regelen waarbij je ook gelijk een TV abonnement met haarscherp beeld hebt, bijvoorbeeld met Internet en TV van Telfort . Dit abonnement is goed betaalbaar en draait op het snelle netwerk van KPN. Ideaal als je even wilt ontspannen tijdens een lunchbreak, of gewoon na het werk lekker TV wilt kijken.

Tip 6: Thuiswerken loopt niet altijd zoals je graag zou willen

Het nadeel van thuiswerken is dat het niet altijd loopt zoals je graag zou willen. Je schoolgaande kind is ziek en is onverwachts ook thuis, je baby slaapt niet en heeft meer aandacht nodig dan normaal, of er is een onverwachtse studiedag van school waardoor de kinderen ook thuis zijn. Hierdoor kan een dag zomaar anders lopen dan eigenlijk gepland. Ga daar niet van balen maar accepteer de verandering. Zoek een ander moment om je werk te doen en wissel je werktijd even om met je privé-tijd. Thuiswerken geeft je ook de luxe om soms flexibel te zijn.

Thuiswerkende moeders tip 7: Geniet van je werk en maak er iets moois van

Thuiswerken is een luxe. Je kunt zelf je tijd indelen en je kunt je eigen tempo bepalen. Het vergt wel discipline, omdat je wel kwaliteit wilt leveren en toch ook ambitie hebt. Soms is het handig om de tips voor effectief thuiswerken te volgen, maar je kunt in principe doen waar je zin in hebt. Je hoeft geen vrije dagen op te nemen en geen kantoorruimte te huren. Geniet dus van alle voordelen en maak er iets moois van!