Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

De 11 leukste sinterklaas surprises

Yes, we mogen weer! Lootjes trekken, op pad voor de leukste cadeautjes, je hoofd breken over gevatte zinsneden die op elkaar rijmen en.. Sinterklaas surprises maken. Argh! Surprises maken voor Sinterklaas kan ik altijd enorm tegenop zien. Maar misschien vind jij het...

Onze kinderen die de wereld veranderen!

Kinderen zijn activistisch. Ze willen de wereld veranderen en ze weten ook precies hóe ze dat gaan doen. Mijn dochter doet deze maand een project voor school. Ze vormen een politieke partij, compleet met partijprogramma. Het belangrijkste punt is een beter milieu. De...

De weg naar adoptie #25: Ons gezinsleven is begonnen

Zodra ons zoontje ligt te slapen, rolt er een traan over mijn wangen. Een traan gevuld met blijdschap en verdriet. Zo mooi en onwerkelijk dat ik het kleine mannetje in dit grote bed nu mijn zoon mag noemen. Hij is er echt. Ons gezinsleven is begonnen. Het verdriet dat...

De drukke tijd is in aankomst: zorg goed voor jezelf!

De drukke weken van sinterklaasactiviteiten, cadeau’s kopen en een kerst diner klaarmaken komen er weer aan. Ondanks dat je normaal gesproken ook goed voor jezelf moet zorgen, is het juist in deze periode nog belangrijker om te doen! Zorg goed voor jezelf! Als je in...

Borstvoeding en werk, gaat dat samen? Jazeker wel! Ben jij van plan borstvoeding te (blijven) geven als je weer aan het werk gaat? Hier een paar nuttige weetjes op een rij. Waar je werkgever voor moet zorgen, wat jij moet regelen en hoe je het voor jezelf zo makkelijk mogelijk maakt.

Voedingsrecht

Als je borstvoeding geeft en je gaat weer aan het werk, dan heb je recht om je kind te voeden of om te kolven tijdens werktijd. Tot je kindje 9 maanden is mag je 25% van je werktijd gebruiken om te kolven of, als dat mogelijk is, live te voeden. Het handigst is om al voordat je met verlof gaat te bespreken met je werkgever dat je van plan bent om te kolven/voeden. Zo kan je werkgever een geschikte plek creëren als die er nog niet is en kun jij met een gerust hart weer aan het werk na je verlof.

Wat moet je werkgever regelen?

Je werkgever is verplicht om een ruimte beschikbaar te stellen voor jou om te kolven. Deze ruimte moet geschikt zijn voor jou om in alle rust te kolven. Daarnaast moet het hygiënisch zijn, afsluitbaar en met voldoende gelegenheid voor klimaatbeheersing (frisse lucht, verwarming). Een toilet is dus geen geschikte ruimte. En een bezemhok ook niet.

Wat moet jij regelen?

Een goede kolf is een must en absoluut een investering waard (en nog altijd goedkoper dan flesvoeding, trouwens). Er bestaan handkolven, enkelzijdig elektrische kolven en dubbelzijdig elektrische kolven. Afhankelijk van jouw wensen, maar ook het moment dat je kolft en hoe vaak je dat gaat doen kies je een kolf die bij jouw situatie past. Meer informatie over welke kolf je het beste kunt kiezen, vind je bijvoorbeeld op borstvoeding.com of vraag advies bij een lactatiekundige bij jou in de buurt.

Belangrijk tijdens je borstvoedingstijd: rust

Naast kolf-/voedrecht heb je – net als tijdens je zwangerschap – recht op rustmomenten tijdens je werkdag mocht je daar behoefte aan hebben. Zo mag je bijvoorbeeld geen overwerk doen en geen nachtdiensten.Dit recht heb je tot je kindje 6 maanden is en geeft je de gelegenheid om te herstellen en te wennen aan de nieuwe situatie.

Relaxt kolven

Niet voor niets is het bij wet geregeld dat er een kolfruimte beschikbaar moet zijn die o.a. af te sluiten moet zijn. Je moet er de rust en de gelegenheid voor hebben. Zoals je misschien wel weet kan het even voordat de melk gaat stromen (toeschietreflex) en dat gaat het beste als je ontspannen bent. Komt je toeschietreflex even niet, dan helpt het soms om foto’s te kijken van je kindje. Heb je vaker moeite met kolven, dan bestaan er speciale neussprays met oxytocine. Dit is op recept te verkrijgen via je huisarts. Ook kunnen boezemvriendjes, een mix van borstvoedingskruiden met fenegriek, gezegende distel en galega helpen om je melkproductie te verhogen.

Voedingsrecht afgelopen, en dan?

Als die 9 maanden kolfrecht voorbij zijn, hoeft dat niet te betekenen dat je moet stoppen met borstvoeding. Je werkgever is nog steeds verplicht om je de gelegenheid te geven om te kolven en te rusten, alleen moet het nu in je eigen tijd. Vaak hoef je dan niet meer zo vaak op een dag te kolven en kun je hiervoor bijvoorbeeld je pauze(s) gebruiken. Maak hierover ook weer tijdig duidelijke afspraken samen.

Meer informatie of steun

Mocht je toch nog tegen een situatie aanlopen op je werk of op school of studie, bijvoorbeeld als je niet kan of mag kolven, informeer jezelf dan op de volgende sites. Ook ter info voor je werkgever of studiebegeleider. Dit zijn je rechten:

Borstvoeding en werken in Nederland

Kolven op het werk (Consumentenbond)

Borstvoeding, kolven en werk (Arboportaal van Rijksoverheid.nl)

Bronnen:
www.borstvoeding.com