Als ouder komt er ongetwijfeld een moment waarop je genoodzaakt bent je baby mee te nemen naar het werk. Het zou kunnen dat de kinderopvang onverwachts gesloten is of misschien moet je overwerken en ben je daardoor verplicht je baby eerder af te halen. Om het even welke situatie zich voordoet, als ouder dien je het probleem op te lossen. Maar wat als je je baby moet meenemen naar het werk? Kan dit? En waar moet je rekening mee houden als je je baby meeneemt? Er zijn bedrijven die openstaan voor ouders die hun kinderen meenemen, maar evenveel bedrijven die niet zo tolerant zijn. Dat gezegd hebbende, als jouw werkgever toegevend staat tegenover het feit dat je jouw baby meeneemt naar het werk, omdat je geen andere keuze hebt, houd er dan rekening mee dat de toegeeflijkheid van jouw werkgever ook enige weerslag heeft. Jouw baby meenemen naar het werk kan leuk zijn, maar je neemt er ook risico's mee. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden.

Tips om de dag door te komen

Stel je collega's op de hoogte

Als je de toestemming hebt gekregen om je baby mee te nemen naar het werk, is het beter om jouw collega's vooraf in te lichten, zodat je niet plots met jouw baby op de werkvloer verschijnt. Jouw baby kan hen mogelijk afleiden en misschien zijn ze bezorgd dat hun werk eronder zal leiden. Op die manier geef je je collega's ook de kans om bekommernissen kenbaar te maken en gezamelijk een oplossing te vinden voor de dingen die hen verontrusten.

Zorg dat je beschikbaar bent

Er is slechts een iemand die ervoor zorgt dat jouw baby zich rustig en veilig voelt op het werk en dat ben jij. Je zult dus jouw taken opnieuw moeten herplannen, zodat je maximaal beschikbaar bent voor je baby. Als je die dag een vergadering hebt, zul je deze moeten verleggen. Jouw baby of peuter moet de ganse dag jouw toezicht hebben, dus is het noodzakelijk dat je jouw afwezigheid tot een minimum beperkt.

Leg geen last op de schouders van je collega's

Uiteraard zullen je collega's je kantoor platlopen om je baby te zien en met hem of haar bezig te zijn. Toch die je er rekening mee te houden dat je geen last op hun schouders legt. Jouw baby meenemen naar het werk is jouw verantwoordelijkheid en niet die van hen. Laat hen dus niet een luier verversen of jouw baby kalmeren. En hoe leuk het ook aanvoelt om collega's op bezoek te krijgen, er moet ook gewerkt worden. Maar tot de taken van jouw collega's behoort niet de zorg van jouw baby overnemen.

Zorg dat jouw baby of peuter zich kan bezighouden

Gelukkig slapen baby's veel. Maar als het om een peuter gaat die oud genoeg is om al wat meer begrip voor de situatie op te brengen, kan het meenemen van een iPad in je voordeel werken. Het is niet iets wat je jouw kinderen graag de ganse dag door laat doen, maar in dit geval je peuter films laten bekijken of spelletjes laten spelen, kan ervoor zorgen dat je kind zich urenlang bezighoudt en geen storend gedrag vertoond. Het is dus aangeraden om zoveel mogelijk dingen of speelgoed mee te nemen, zodat jouw kind zich vermaakt tijdens jouw werktijd.

Zet je kind aan het werk

Een baby kun je moeilijk aan het werk zetten, maar misschien is jouw peuter al verstandig genoeg om eenvoudige instructies op te volgen. Het kan een goed idee zijn om jouw peuter iets productiefs te geven. De dag zal niet alleen leuker zijn, maar je kind zal zich nadien ook trots voelen over de taak die hij of zij heeft verricht. Of misschien is je kind oud genoeg om geïnteresseerd te zijn in hoe een werkplek functioneert. Zowel voor je collega's als jezelf, het is in ieders voordeel als je kind zich met iets productiefs kan bezighouden.

Zoek ontlasting

Van je peuter verlangen dat hij of zij de ganse dag met jou op kantoor blijft, is een aanzienlijk grote opdracht voor jullie beiden. Misschien zijn jouw partner, familieleden of vrienden op een bepaald moment vrij en bereid om jouw kind op te halen. Als zo'n situatie zich voordoet, is het aangeraden om hier gebruik van te maken. Urenlang op kantoor doorbrengen is eenvoudig voor je. Het is wat je dagelijks doet, maar jouw kind zal het hier veel moeilijker mee hebben. Als er niemand van de familie of uit je vriendenkring vrij is, kun je misschien je werkdag inkorten en vroeger vertrekken.

Welke regels moet je volgen?

Regels voor kinderen op de werkplek variëren afhankelijk van de werkomgeving en de houding van de werkgever. Als het bedrijf waar je werkt vooruit denkt, zou er een officieel beleid over kinderen op de werkvloer moeten zijn. Is er geen beleid, dan zul je eerst de toestemming aan je werkgever moeten vragen. Neem dus nooit zomaar je kind mee naar het werk! Indien je toestemming kreeg, dan vind je hieronder de standaardregels waar je je aan zal moeten houden.

Veiligheid

Als het gevaarlijkste voorwerp op kantoor een __briefopener is, kun je jouw werkplek als een veilige en kindvriendelijke plaats beschouwen. Maar houd er rekening mee dat kinderen altijd wel iets vinden dat gevaarlijk is. Het is dus belangrijk dat je je kind niet zonder toezicht laat rondrennen op kantoor, zodat ze geen gevaarlijke omstandigheden kunnen creëren. In productiebedrijven is het uiteraard minder voor de hand liggend om kinderen toe te laten. Hoogstwaarschijnlijk zal dit ook niet toegelaten worden.

Produktiviteit

Kinderen zijn schattige wezens, maar ze kunnen ook overdreven actief zijn. Hun actief gedrag kan zich uiten in rondrennen of het onophoudelijk stellen van vragen aan jouw collega's. Dit gedrag is normaal voor kinderen, maar het zal ook de productiviteit op het werk verminderen. Huilende baby's kunnen zelfs nog meer gevolgen hebben voor de productiviteit. Regels zijn dus belangrijk. Het is dan ook aangeraden om een aantal regels met je werkgever te bespreken als er geen beleid over kinderen meenemen naar het werk is opgesteld.

Wetten en verzekeringen

Voordat je je baby meeneemt naar het werk, moet je rekening houden met de wet- en regelgeving die van toepassing is op het bedrijf waar je werkt. Je baby of peuter is ook niet verzekerd op het werk. Het is dan ook aangeraden om te kijken of je een eigen verzekering hebt die ongevallen dekt. Je rondhuppelende peuter moet maar enkele seconden onder je aandacht doorglippen om bijvoorbeeld een aantal computers van een tafel te trekken. Dingen waar je misschien in eerste instantie niet aan denkt, maar wel kunnen gebeuren.

Denk aan het welzijn van je baby

Stress en druk

Als je jouw baby of peuter meeneemt naar het werk, mag je niet vergeten dat jouw kind stress en druk zal ervaren. Dit kan zijn of haar welzijn beïnvloeden. De basisbehoeften van baby's zijn dorst, honger, een comfortabel gevoel en communicatie met mensen die ze kennen. Maar hoe hard je soms ook je best doet, je baby kan onrustig en overstuur raken (wat ongetwijfeld zal gebeuren). Geruststellende woorden, terwijl je je baby zachtjes in je armen houdt, kan helpen om je baby te kalmeren. Ook baby-massage helpt de stress van jouw baby te verminderen.

Overstimulatie

Indien mogelijk, probeer overstimulatie te vermijden. Sommige kinderen raken gestrest als er te veel lawaai of activiteiten om hen heen plaatsvinden. Als overstimulatie onvermijdelijk is, bied dan jouw kind de ondersteuning en liefdevolle geruststelling om hem of haar te kalmeren.

Bacteriën

Een baby of peuter is vaak moeilijk weg te houden van bacteriën, vooral als ze beginnen te kruipen of beginnen te lopen. Op de werkvloer zou alles netjes moeten zijn, maar dit betekent niet dat de omgeving kiemvrij is. Een potentiële bron van bacteriën die nog moeilijker te controleren is dan de omgeving: mensen. Als je je baby meeneemt naar het werk, zal hij voortdurend omringt zijn door mensen. Het is dan ook jouw verantwoordelijkheid om jouw baby te beschermen en jouw collega's te vragen eerst hun handen te wassen. Laat zeker geen zieke collega's in de buurt van jouw baby komen. Omdat het immuunsysteem van jouw baby nog niet optimaal is, kunnen de ziektekiemen van zieke collega's jouw baby ziek maken en infecties bij baby's kunnen behoorlijk ernstig zijn.