Zijn jullie in blijde verwachting of willen jullie graag beginnen aan het starten van een gezinnetje? Jullie leven zal een grote verandering meemaken. Hoop jij dat jouw man de perfecte vader zal worden? Stiekem weet je vaak wel dat jouw man een perfecte vader kan zijn, maar hoe zorg je ervoor dat hij er ook echt klaar voor is? In dit artikel lees je meer over hoe jouw man de perfecte vader kan worden. Je leest tips, tricks en inspiratie waarmee je jouw man kunt klaarstomen voor het vaderschap.

Een open onderwerp

Zorg ervoor dat het ouderschap bespreekbaar is bij jullie thuis. Wanneer je negen maanden weinig gesprekken voert over het ouderschap en hoe jullie de boel gaan aanpakken, dan kunnen er veel misvattingen ontstaan. Zijn jullie in blijde verwachting? Zorg dan dat je tijdens de zwangerschap samen flink wat onderwerpen aankaart. Hoe zullen jullie dit gaan aanpakken en wat zijn de taken voor de vader? Zowel voor jou als jouw man is het een hele nieuwe ervaring. Zorg ervoor dat je openlijk blijft praten over het ouderschap om hem klaar te stomen voor wat komen gaat.

Het is ook fijn om te weten dat jullie beiden op een lijn zitten wat betreft opvoeden. Wanneer je het er nooit over hebt, kan het voor de nodige frustraties zorgen.

Terugblikken

Een goede manier om samen te praten over het ouderschap, is door terug te blikken naar jullie eigen jeugd. Een goed onderwerp om te bespreken is wat je zelf ander zou doen. Wat deden jouw ouders qua opvoeding dat jij totaal anders zou doen. Het is voor een man een goede opdracht om te kijken wat hij anders zou doen dan zijn vader. Op deze manier weet je direct welke rol jouw man als vader zal spelen.

Een boek cadeau

Wil je dat jouw man voor de geboorte meer te weten komt over opvoeden? Geef hem dan leuke opvoedkundige boeken cadeau. Vandaag de dag zijn er veel populaire schrijvers die op humoristische wijze meer vertellen over het vaderschap. Zo kan jouw man zich vermakelijk voorbereiden op wat komen gaat. Is hij bijna jarig of komt Vaderdag er aan? Geef hem dan een mooi boek cadeau waarmee hij zich kan voorbereiden op het vaderschap.

Films kijken

Er zijn genoeg leuke films waarin het ouderschap en het vaderschap centraal staat. Besteed de avonden lekker samen op de bank voor de buis. Zoek een leuke of komische film over het vaderschap uit zodat jouw man weet wat hem te wachten staat. Je kunt er natuurlijk ook eens een opvoedkundige documentaire bij pakken om meer te leren over opvoedkundige technieken.

Zijn vriendengroep

Zijn jullie niet de eerste binnen de vriendengroep die een baby krijgen? Dan kun je natuurlijk aan vrienden vragen of zij jou een handje kunnen helpen. Vraag aan zijn vriendengroep of hun hem een beetje kunnen porren en aanwakkeren over het vaderschap. Hij kan veel leren van zijn vrienden die al vader zijn.

Oefening baar kunst

Een goede manier om te weten of jullie beiden wel toe zijn aan het ouderschap, is door eens op te passen op neefjes, nichtjes of kinderen van vrienden. Zo kunnen jullie beiden al even kijken hoe het voelt om als ouder op te treden en wat er daadwerkelijk allemaal bij komt kijken. Het is niet verkeerd om al eens een huilbui hebben meegemaakt of een luiers te verschonen. Oefening baart kunst en dat is ook zeker qua opvoeden zo!

Betrekken bij de zwangerschap

Het is voor mannen belangrijk dat zij betrokken worden bij de zwangerschap. Zorg ervoor dat jouw partner meegaat naar afspraken en dat je samen spullen koopt voor de babykamer. Voor jou als vrouw is het een stuk eenvoudiger om aan het feit te wennen dat je moeder wordt omdat je jouw buik ziet groeien en jouw baby in de buik voelt. Voor een man kan het weleens lastig zijn om het zich goed te realiseren dat zij binnenkort vader zullen worden. Door jouw man goed te betrekken tijdens de zwangerschap kan hij zich op zijn eigen tempo klaarmaken voor het vaderschap.

Een vaderlijke rol

Ondanks dat vandaag de dag de genderrollen weinig zouden uitmaken, kan het wat betreft ouderschap zeker iets betekenen. Jij kunt je als vrouw een goede moeder voelen wanneer je extra veel zorg draagt voor jouw baby. Een vader kan zich juist op andere manier goed willen inzetten. Het babyproof maken van de woning en het klussen in de kinderkamer is een vaderlijke manier om zich voor te bereiden op het vaderschap. Zorg ervoor dat je als (aanstaande) moeder niet de vastgepind bent op bepaalde eisen waaraan de vader moet voldoen om een goede vader te zijn. Jouw man kan zich op andere manier zelf willen bewijzen als goede vader.

Het komt zoals het gaat

Het ouderschap, daar kun je je eigenlijk nooit voor de volle 100% goed op voorbereiden. Je weet pas wat je te wachten staat wanneer het daadwerkelijk zo ver is. Hoe graag je jouw man ook wilt klaarstomen voor het aanstaande vaderschap, je zult pas echt weten hoe jouw man als vader is wanneer de baby er is. Je kunt jouw man zo goed mogelijk voorbereiden, maar hij zal zichzelf uiteindelijk toch bewijzen wanneer het daadwerkelijk zo ver is.

Hoe jouw man een goede vader wordt? Dat kun je voor de zwangerschap moeilijk zeggen. Je kunt hem wel zo veel mogelijk betrekken bij de zwangerschap en hem voorbereiden op wat komen gaat. Jullie zullen beiden grote veranderingen meemaken wanneer je ouders wordt. Wanneer je jouw man ziet knuffelen met de baby, 's nachts wakker wordt om een flesje te geven of hard in de weer ziet om nog de laatste boodschappen te halen, dan weet je vanzelf dat jouw man een goede vader is!