Zoals met alles is zindelijk worden bij kinderen heel verschillend. Het ene kind heeft zijn sluitspieren en blaas vlugger onder controle dan het andere. Maar niet enkel het fysieke speelt hierbij een rol, een kind moet ook begrijpen wat van hem of haar verwacht wordt op dat vlak. Wanneer ze er nog niet rijp voor zijn is een potje niet noodzakelijk om te poepen of te plassen maar het kan ook een leuk speelgoedje zijn, vooral als mama en papa op een speelse manier trainen op zindelijkheid.

Vroeger lag de gemiddelde leeftijd waarop een kind zindelijk was rond 18 maanden. De leeftijd waarop een kind nu netjes op het potje gaat is verschoven naar 30 tot zelfs 38 maanden. Dit komt mede dankzij het gebruik van luiers die een droog gevoel geven. De meningen zijn overigens verdeeld of dit inderdaad de oorzaak is.

Leerproces

Niemand wordt zindelijk geboren en de aanloop naar een droog broekje is een leerproces. Wanneer dit goed verloopt en de ouders of opvoeders nemen hun tijd om het kleintje te laten groeien in dit proces zal alles vlotjes verlopen. Wat de meest geschikte leeftijd is om met de training te beginnen hangt uiteraard af van jouw kind zelf. Meestal gebeurt dit rond 18 maanden maar als je merkt dat jouw lieverd er eerder klaar voor is kun je uiteraard voorzichtig van start gaan.

Twee zaken die absoluut belangrijk zijn is geduld en begrip dat niet elk kind even snel iets oppikt. Op vlak van tips of goede raad zijn er tal van kanalen te vinden, zowel op het internet als op papier, die je kunnen helpen als je twijfelt hoe je dat het beste aanpakt.

Vermijd stressen of een vermanend vingertje opsteken bij elk 'ongelukje' of als het niet snel genoeg gaat naar jouw zin. Voor jouw kleine ukkepuk is dit een regelrechte afkeuring . Voor jou is die frustratie waarschijnlijk heel snel voorbij maar bij een kind kan het er echt inhakken. Op die manier kan het een afkeer krijgen van het potje of zich gefaald voelen en dat moet te allen tijde vermeden worden. Faalangst groeit mee met de jaren en kan later bij het volwassen worden meer problemen geven dan je zou vermoeden.

Dag en nacht

Kinderen die snel doorhebben hoe ze overdag droog kunnen blijven zullen niet lang daarna ook 's nachts zonder luier kunnen. Meestal ligt het gemiddelde tussen de 36 en 48 maanden maar er zijn natuurlijk een hoop kinderen die eerder van hun luierloze nachten kunnen genieten. Voor kinderen die later zijn bestaan er verschillende trucjes die je kunt hanteren om het proces een beetje te versnellen. Nieuwe lakentjes kopen met het favoriete Disney figuurtje en een nieuwe leuke pyjama om hen dan zonder luier in hun mooie bedje te leggen kan wel eens helpen als ze nét nog dat kleine zetje nodig hebben.

Gaat jouw kindje over de 48 maanden, sla dan vooral niet in paniek en weet dat er zeker een moment komt waarop jullie allebei ontzettend trots kunnen zijn.

Jongen, meisje… er is verschil!

Hoe het komt is niet wetenschappelijk bewezen maar het is een feit dat meisjes doorgaans eerder zindelijk zijn dan jongens. Aanvankelijk dacht men dat het te maken had met het temperament waarbij jongens niet de tijd nemen om naar de wc te gaan maar meteen verder willen spelen. Deels kan dit kloppen maar ook onder meisjes zijn er genoeg exemplaartjes die moeilijk stil kunnen blijven zitten.

Wat aangenomen wordt is dat het meer met karakter te maken heeft en persoonlijkheid dan met geslacht. Een andere oorzaak ligt in het feit dat ouders van jongetjes langer wachten om met zindelijkheidstraining te beginnen. Dit heeft vooral te maken met de aanname dat jongens meer tijd nodig hebben eer ze de weg naar het potje gevonden hebben. Op die manier wordt deze hypothese in stand gehouden maar je kunt jongetjes, net zoals meisjes, klaarstomen voor het zindelijk zijn vanaf 18 maanden. Lees er meer over in het artikel zindelijkheid: jongens vs meisjes

Ongelukjes gebeuren nu eenmaal

Het moment waarop jouw peuter zowel overdag als 's nachts droog is ga je onthouden voor de rest van je leven. Je kunt ook weer de broekjes gebruiken die ze een aantal maanden geleden droegen omdat het nu zonder luier kan. Hou er in je achterhoofd wel rekening mee dat het niet de laatste keer zal zijn dat je een nat broekje moet verschonen want ongelukjes kunnen nu eenmaal gebeuren. Dit is tijdelijk en kan verschillende oorzaken hebben maar maak je daar vooral niet druk om. Jouw kind doet het niet met opzet en hoe minder heisa jij er rond maakt, hoe vlugger de ongelukjes zullen ophouden.

Help! Mijn kind wordt zindelijk

Ook al is het niet nodig om meteen in paniek te slaan. Toch doe je er goed aan om, wanneer je kleintje ver buiten de 'normale' tijd gaat, te analyseren wat de oorzaak zou kunnen zijn van het broekplassen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de blaascapaciteit ondermaats is of er sprake is van een overactieve blaas.

Vooraleer je zelf gaat experimenteren met hulpmiddeltjes is het aan te raden dat je een plasdagboekje bijhoudt. In dat boekje noteer je de momenten waarop je kleintje een nat broekje heeft, wanneer het op het potje gaat plassen, de hoeveelheid plas én hoeveel jouw kind drinkt doorheen de dag. Zo heb je een leidraad voor de arts om een aantal oorzaken uit te sluiten of net te onderzoeken.

Bij een overactieve blaas gaat de spier die de aandrang veroorzaakt, samentrekken op momenten dat de blaas nog niet vol is. Vandaar dat de controle over urineverlies sterk belemmerd wordt.

Bij een te kleine blaascapaciteit is de blaas niet voldoende meegegroeid en is de inhoud kleiner dan normaal. Kinderen met deze 'aandoening' moeten veel vaker plassen en daar nemen ze niet altijd de tijd voor. Omdat jouw kind nog flink moet groeien is het best mogelijk dat het daar later geen last meer van heeft.

Als de kinderarts geen fysiek probleem kan vinden weet je dat je de oorzaak ergens anders moet zoeken en kun je gaan experimenteren. Hierbij kan de arts jou goed adviseren , je kunt raad vragen aan moeders met dezelfde ervaringen of je gebruikt onze handige tips.

Hoe help ik mijn kind van broekplassen af?

Wat belangrijk is voor het kind is dat het begrijpt wat er aan de hand is. Je kan de werking van de blaas op zijn of haar niveau uitleggen zodat het zich niet (meer) schuldig voelt. Het klinkt misschien merkwaardig maar hoe meer een kind weet wat er precies aan de hand is in zijn buikje hoe meer de motivatie om droog te blijven groeit.

Vind je peuter het helemaal niet erg om met een nat broekje rond te lopen kun je er over nadenken om overdag de pamper uit te laten en hem een gewoon broekje aan te trekken. Dit kun je uiteraard enkel doen als je thuis bent en tijd hebt om hem of haar in het oog te houden. Het is arbeidsintensief maar meestal lonend.

Bekijk ook het drink-patroon want kinderen die heel veel drinken moeten vanzelfsprekend ook veel meer plassen.

Op de markt bestaan verschillende hulpmiddeltjes zoals plaswekkers die een muziekje spelen als het plastijd is of een plashorloge. Die dragen ze om hun polsje en geeft een lichte trilling als het tijd is om naar het potje of de wc te gaan. In hoeverre jouw kind dit prettig vindt is iets wat je zult moeten ondervinden want sommige kinderen vinden het alleen maar hinderlijk.

Stress en spanningen in huis kunnen ook leiden tot broekplassen. Een kindje dat angstig is of onder druk staat door bijvoorbeeld ruzie in het gezin, gaat zich onveilig voelen en daardoor de controle over de blaas verliezen. Zorg er dus voor dat conflicten geen spanningen veroorzaken bij jouw peuter zodat het zijn gevoel van geborgenheid niet verliest. Een kind dat opgroeit in een harmonieus gezin zal minder snel last hebben van urineverlies.