Heimwee bij kinderen kan een leuke vakantie behoorlijk in de weg zitten. Dacht je samen met je gezin heerlijk te genieten van de nieuwe omgeving en al haar prachtheden, wil je kind het liefst zo snel mogelijk weer naar huis. Waarom krijgen kinderen heimwee terwijl op vakantie gaan voor de meesten juist iets leuks is? En hoe kun je je kind met heimwee op de beste manier begeleiden? Je leest er alles over in dit artikel!

De oorzaken van heimwee

We weten allemaal wat heimwee is, maar de diepliggende gedachte erachter denken we meestal niet over na. Een kind met heimwee is op een onbekende plek, en verlangt terug naar het bekende. Hij mist zijn huis, bed, huisdieren, knuffels, speelgoed, en misschien ook familieleden. Kinderen kunnen over het algemeen minder goed tegen veranderingen dan volwassenen. Dit is dan ook de reden dat we heimwee vaker terugzien bij kinderen dan bij ouderen. Ook zijn kinderen makkelijker in het tonen van emoties, en dit is dus ook de reden dat het sneller opvalt. Een kind met heimwee zegt eigenlijk dat hij het liefste terugkeert naar zijn bekende plek omdat deze het meest veilig voelt. Ook kan het zijn dat hij personen, dieren, of objecten gewoonweg mist, en ze liever mee had genomen op vakantie. Vooral kinderen die op vakantie gaan met één van de ouders of zelfs geen enkele ouder hebben vaak het meeste last van heimwee. Dit is dan logischerwijs vooral omdat ze hun ouders missen, en voorafgaande de reis niet verwacht hadden dat dit zo zou uitpakken.

De symptomen van heimwee

De meeste kinderen met heimwee vinden het moeilijk om weg van huis te zijn, maar komen de vakantie wel redelijk goed door. Maar voor een deel van de kinderen met heimwee wordt het verdriet met de dag erger. Dit kan zich dan uiten in verschillende symptomen zoals buikpijn, misselijkheid, veel huilen, lusteloosheid. Ook stout gedrag en ruziezoekend gedrag is vaak een van de duidelijke signalen dat je kind last heeft van heimwee.

Kleine kinderen zullen zelf niet begrijpen dat ze hun bekende omgeving missen, en kunnen dit dus ook niet zelf aangeven. Maar ook bij kleine kinderen zul je de signalen makkelijk opmerken. Een algehele lusteloosheid en geen zin om dingen te doen geven je aan dat je kind niet lekker in zijn vel zit en “thuis” mist. Ook teruggetrokken gedrag en veel huilen zijn bij kleine kinderen de tekenen dat je kind liever terug naar huis gaat. Ook bedplassen terwijl je kind dat normaal niet doet is een teken dat je kind wellicht stress ervaart en misschien last heeft van heimwee.

De beste tips tegen heimwee

Het zou natuurlijk zonde zijn als zo’n leuke vakantie verpest wordt door een flinke portie heimwee. Niet alleen voor jou en de rest van je gezin, maar ook voor het kind in kwestie zelf. Als je kind zijn gedachten kan omschakelen, en zich kan richten op de leuke dingen die er te beleven zijn in de omgeving die hij nu is, zal de heimwee verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar die omschakeling is voor kinderen toch wat moeilijker. Gelukkig heeft hij daarom twee liefdevolle ouders die hem daarbij helpen!

Zorg voor een afwisselende routine

Om heimwee te voorkomen op de lange termijn, is het een goed idee om je kind van jongs af aan te laten wennen aan een afwissend ritme. Een kind wat bijna altijd thuis zit en met mama en papa is, zal veel eerder heimwee ontwikkelen dan een kind wat elke dag weer een nieuwe activiteit buitenshuis heeft. Dit wil niet zeggen dat je de hele week vol moet plannen met activiteiten, maar niet altijd zo bezorgd zijn en je kind los kunnen laten zijn goede middelen om heimwee bij je kind te voorkomen.

Logeerpartijtjes

Dit is iets wat ook erg kan helpen tegen heimwee. Door logeerpartijtjes bij vriendjes of familieleden leert je kind in een andere omgeving te slapen. Het is meestal maar voor een dagje, dus dat zal heel wat makkelijker zijn voor je kind dan twee weken lang op vakantie. Als je kind zelfs dat eng vindt, zou je ook samen met hem kunnen gaan logeren bij opa en oma bijvoorbeeld. Zo went hij op een rustige manier samen met jou aan andere omgevingen.

Betrek je kind bij het vertrek

Eén van de goede manieren om je kind voor te bereiden op de vakantie is door een aftelkalender te maken. Hierdoor kan je kind zich mentaal voorbereiden dat hij binnenkort niet thuis zal zijn. Ook samen inpakken en spulletjes voorbereiden voor de reis is een goede methode om je kind te laten wennen aan het idee. Pak samen spulletjes in die je kind graag mee wil nemen op vakantie, zodat dat zijn heimwee kan blussen als jullie eenmaal op vakantie zijn. Naast deze tip, hebben we nog 4 tips opgesteld om je kind van zijn heimwee af te helpen

Ben optimistisch!

Als jij vol enthousiasme over de reis praat, en totaal geen tekenen van heimwee laat zien, zal het voor je kind ook makkelijker zijn om hieraan te wennen. Noem alle leuke dingen die jullie samen gaan doen op vakantie, en praat niet teveel over dingen van thuis. Zo zal je kind zich meer kunnen focussen op de omgeving waar hij nu is en daar ook van genieten.

Geef je kind wat extra tijd

Als je ziet dat je kind, ondanks alle maatregelen, toch nog steeds last heeft van heimwee, dan is het niet aangeraden om dit in de doofpot te stoppen. Het beste is om er met je kind even over te praten. Geef aan hoelang jullie precies zullen blijven, en wat de planning is voor de komende dagen dat jullie op vakantie zijn. Zo heeft je kind een beter overzicht, en is het makkelijker om zich over te geven aan de situatie waar hij in zit. Wel is het belangrijk om er ook weer niet teveel over te praten. Als je hem elk uur gaat vragen of hij zijn favoriete knuffels nog mist, dan maak je het er natuurlijk niet beter op. Dus laat hem even zijn ei kwijt, maar ga daarna weer over op de orde van de dag. Om het gevoel van heimwee snel weg te krijgen, zijn wat extra knuffels en babbeltijd met papa en mama het beste medicijn. Geef dus je kind wat extra van je tijd zodat hij zijn heimwee kan vergeten.

Zorg voor afleiding

Ook met andere dingen kun je je kind afleiden als het last heeft van heimwee. Vooral ’s avonds als het tijd is om naar bed te gaan, kan je kind extra last krijgen van heimwee. Je kunt er dus voor kiezen om samen een leuk filmpje te kijken, of een logeerpartijtje houden waarbij jij bij hem mag komen logeren. Zo haal je de aandacht af van het negatieve, en wordt het makkelijker voor je kind om alles weer positief in te zien.

Breng iets mee van thuis

Zijn favoriete speelgoed, een leuke knuffel, een pak hagelslag, of wat filmpjes van de katten op je telefoon. Het zijn allemaal dingen die hem weer wat dichter bij huis brengen als het gevoel opkomt dat hij wel erg ver weg is. Je zou ook wat extra filmpjes kunnen maken van dingen die hij graag doet als hij thuis komt. Deze filmpjes kan hij dan afspelen op vakantie, en dit brengt voor veel kinderen en gevoel van rust en veiligheid.

Contact houden met thuis

Eén van de geweldige voordelen van de technologieën van tegenwoordig is dat thuis helemaal niet meer zo ver hoeft te lijken. Als je kind erg last heeft van heimwee, kun je dagelijks even contact opnemen met geliefde familieleden door middel van een belletje of anders een videogesprek. Ook vriendjes zou je kind kunnen bellen met een videogesprek, en zo lijkt het voor hem net alsof hij gewoon thuis is!

Wat als je zelf niet mee gaat?

Als je kind op kamp gaat, of met andere familieleden op vakantie gaat, dan is er een grotere kans op heimwee dan dat hij met zijn ouders op vakantie zou gaan. Dit is natuurlijk erg logisch, en heeft de nodige aandacht nodig zodat je kind ook daadwerkelijk zal kunnen genieten van zijn trip. De meeste tips die hierboven staan zijn in dit geval ook net zo van toepassing. Bel elke dag even als dat kan, het liefste een videogesprek. Vraag je kind hierin wat het allemaal aan leuke dingen heeft gedaan die dag, en vertel hem ook waar jij allemaal mee bezig was vandaag. Probeer verder het onderwerp heimwee niet aan te halen, maar stel hem wel gerust als hij er zelf over begint. Je kunt hem laten weten hoeveel je van hem houdt, en dat het niet zo heel lang meer duurt voordat hij weer thuis is. Herinner hem ook dat hij extra plezier moet hebben, zodat hij bij terugkomst jou kan vertellen hoe leuk de reis was. Ook zou je iets van jezelf mee kunnen geven. Bijvoorbeeld een gedragen vest waar jou geur nog in zit. Ook dit helpt om heimwee tegen te gaan, en voelt voor je kind net als een knuffel!