Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

5 tips om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Niet goed slapen tijdens je zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Ook zit je de dag vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je...

Flessenwarmer: zo kies je de perfecte flessenwarmer in 2024

Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over...

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen als je kind ziek wordt op vakantie.

Sla belangrijke noodnummers en contactgegevens op

Het is aan te raden om een aantal slimme voorbereidingen te treffen voordat je vertrekt naar jullie vakantiebestemming. Als je kind behoorlijk ziek wordt, is het fijn als je meteen je huisarts kunt bellen voor advies. Sla dus het telefoonnummer van je eigen huisarts op en vergeet niet om ook de juiste landcode – voor Nederland 0031 – ervoor te zetten.

Het nummer van je zorgverzekeraar mag ook niet ontbreken op je telefoon. En neem de zorgpassen mee van alle gezinsleden. Op de achterkant van je zorgpas vind je ook de Europese zorgpas oftewel de European Health Insurance Card (EHIC). Heb je je zorgpas digitaal in een app, dan hoef je de fysieke pas niet mee te nemen. Mocht het zo zijn dat je buitenlandse hulpverlener jouw zorgpas niet accepteert, dan kun je de kosten voorschieten en naderhand met je zorgverzekering verrekenen. Je kunt je zorgverzekering ook bellen voor advies met betrekking tot zorg en zorgkosten in het buitenland.

Zoek de contactgegevens op van je reisverzekering en sla deze ook op in je telefoon. Het kan zijn dat binnen je reisverzekering ook duurdere zorgkosten vergoed worden en eventueel vervoer terug naar huis. Vergeet ook vooral niet om je verzekeringspas mee te nemen.

Voor kleine ongelukjes en ziektes moet een EHBO-doos natuurlijk op je lijstje staan, met in ieder geval pleisters, pijnstillers, diarreeremmers, verband, een thermometer, een tekentang en jullie eigen medicijnen. Check voor jullie vertrek of alles in de EHBO-kit nog aanwezig is en niet over de datum.

Direct medische hulp nodig op vakantie

Maar wie bel je dan ter plekke als je op je vakantiebestemming bent en je hebt dringend hulp nodig? Je hebt het vast niet nodig, maar mocht het zo zijn dat je echt een arts moet zien, dan is het handig dat je vooraf het een en ander al hebt uitgezocht. Sla de contactgegevens op van het dichtstbijzijnde ziekenhuis en een arts in de buurt van jullie verblijfplaats. Google (Maps) is your friend.

Is het heel ernstig, dan moet je het noodnummer bellen. In bijna heel Europa is dat hetzelfde nummer als in Nederland: 112. Het is handig om het noodnummer op te zoeken voordat jullie naar het land van bestemming gaan.

kind ziek op vakantie - sip meisje met hoedje op

Veelvoorkomende ziektes op vakantie

Als je kind tijdens de vakantie ziek wordt is prettig om aan de hand van de symptomen wat je kind mankeert en wat je er tegen kunt doen. Er zijn een aantal ziektes die kinderen op vakantie vaak oplopen. Bij de meeste kun je vaak zelf actie ondernemen, bij sommige ziektes is het verstandig om toch een lokale dokter te bezoeken. De meest voorkomende ziektes op vakantie zijn:

  • Diarree
  • Uitdroging
  • Zonnesteek
  • Onderkoeling

Kind ziek op vakantie: diarree en uitdroging

Diarree is vaak een gevolg van buikgriep, maar het kan ook ontstaan door een ander virus, door bedorven voedsel of door een bacterie of parasiet. Bijkomende klachten kunnen bijvoorbeeld koorts, overgeven en buikpijn zijn. Het is belangrijk om je kind met diarree genoeg te  laten drinken. Een bijkomend gevaar bij jonge kinderen is uitdroging als ze last hebben van diarree. Bij tekenen van uitdroging moet je altijd direct actie ondernemen. Op het moment dat je kind niet goed drinkt, weinig plast, blijft huilen, last heeft van hoge koorts en/of suf oogt, dan moet je direct contact opnemen met je huisarts of een plaatselijke dokter.

Verschijnselen van uitdroging zijn:

  • Weinig tot niet plassen
  • Koude benen en armen
  • Een droge mond en lippen
  • Snelle hartslag en ademhaling
  • Suf en verward zijn

Wat te doen bij diarree en uitdroging?

Op het moment dat je kind last heeft van uitdroging moet je zorgen dat hij meer vocht binnenkrijgt door meer te drinken. Ook kun je ervoor kiezen om je kind een waterijsje te geven, zo krijgt hij toch vocht binnen. Houd de diarree aan, dan kun je overwegen om ORS Junior te geven. Dit is een drankje met suikers en zouten die lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden. Het helpt om vocht vast te houden en uitdroging te voorkomen. ORS Junior is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist.

Zonnesteek op vakantie

Baby’s en jonge kinderen kunnen snel een zonnesteek oplopen. Een zonnesteek kan een kind oplopen als het lichaam door de zon zo warm is geworden dat het niet meer lukt om de warmte kwijt te raken. De temperatuur stijgt in het lichaam en kan leiden tot een zonnesteek. Je kind zweet meer dan hij drinkt en er is te weinig vocht in het lichaam om te verdampen. Kenmerkend voor een zonnesteek zijn de volgende symptomen:

  • Een gloeiende huid en bleek eruit zien
  • Overgeven
  • Snelle hartslag en verwijde pupillen
  • Vermoeidheid en een slap gevoel
  • Suf en verward zijn

Wat te doen bij een zonnesteek

Als je zoon of dochter last heeft van een zonnesteek is het verstandig dat je je kind naar een koele omgeving brengt of een plek in de schaduw. Laat je kind plat liggen zodat zijn bloed naar de hersenen kan stijgen. Zorg ervoor dat strakke kleding losser gaat zitten en laat je kind regelmatig wat drinken.

Blijft je kind langer last hebben van de symptomen of valt het flauw, bel dan 112. Je kunt een zonnesteek voorkomen door je kind tijdens de vakantie of bij warm weer voldoende te laten drinken en een pet of zonnehoedje te laten dragen. Zoek een schaduwrijke plek op als je gaan zwemmen, lunchen of spelen of zorg voor een parasol op het strand. Smeer je kind regelmatig in met zonnebrandcrème van minimaal factor 30. Wat je vooral niet moet doen is een doek over de kinderwagen leggen, dit zorgt ervoor dat de temperatuur in de kinderwagen juist gaat stijgen.

Last van onderkoeling

Kinderen kunnen ook last krijgen van onderkoeling, zelfs als je op vakantie bent in een warm land. Bijvoorbeeld als je kind lang in het koude zwembad water heeft gezwommen of als jullie in een plotseling regen stortbui komen. Onderkoeld ben je als je lichaamstemperatuur minder dan 35 graden Celsius is.  Signalen van onderkoeling:

  • Bleke en koude huid
  • Klappertanden en constant rillen
  • Blauwe lippen en bleek gezicht
  • Onregelmatige hartslag
  • Suf en verward zijn

Wat te doen bij onderkoeling van een kind

Op het moment dat je kind onderkoeld is moet je ervoor zorgen dat hij of zij het weer zo snel mogelijk warm krijgt. Trek natte kleding snel uit en gebruik een handdoek om zijn lichaam af te drogen en warm te maken. Zorg voor een set droge warme kleding (goed om van tevoren in te pakken als je een dagje strand of zwembad doet). Ook kun je je kind iets warms te drinken geven zodat de lichaamstemperatuur sneller oploopt, denk aan thee of warme chocolademelk.

kind ziek op vakantie - jong kind gewikkeld in handdoek

Zorgkosten in het buitenland

Is je kind ziek op vakantie en is het zo ernstig dat je toch naar het ziekenhuis moet, dan is het goed om te weten hoe het zit met de gemaakte zorgkosten. De basisverzekering vergoedt alleen medische kosten in het buitenland als ze onder spoedeisende hulp vallen. Hierbij geldt het Nederlandse maximale tarief. Op het moment dat de kosten hoger zijn of ze vallen niet onder spoedeisende hulp krijg je de kosten niet vergoed. Ook geldt gewoon het eigen risico voor medische kosten in het buitenland wat je zelf moet betalen.

Vaak heb je bij een aanvullende zorgverzekering meer kosten die je mag declareren, ook voor gemaakte zorgkosten in het buitenland. Wat dit is en welke zorgkosten je mag terugvragen hangt af van de verzekeraar. Maak je een verre reis of ga je lang op vakantie, dan is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten met volledige dekking van de medische kosten en zonder eigen risico. Ga je met jonge kinderen op reis, weet dan dat je bij de meeste reisverzekeringen de kinderen tot de leeftijd van vijf jaar gratis meeverzekerd zijn.

kind ziek op vakantie - jongen in auto kijkt sip uit het raam